Νέα μελέτη για το μέλλον του ευρώ
Νέοι τίτλοι με επίκεντρο την οικονομική κρίση και το μέλλον του ευρώ, βρίσκονται σε περίοπτη θέση στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.
Μια από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες, είναι και το βιβλίο του βέλγου δημοσιογράφου Johan Van Overtveldt, με τίτλο «Το τέλος του ευρώ-Το αβέβαιο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (εκδ. Μεταίχμιο).
Ο συγγραφέας του, οικονομικός συντάκτης επί σειρά ετών, επιχειρεί να κάνει έναν απολογισμό της πορείας του ευρώ, χαρτογραφώντας παράλληλα τις προοπτικές του το προσεχές διάστημα. Αξιοποιεί στην επιχειρηματολογία του τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, ενώ παρουσιάζεται απαισιόδοξος ως προς το μέλλον της νομισματικής ένωσης. Κεντρική θέση του είναι ότι η κοινή νομισματική πολιτική, χωρίς την απαραίτητη πολιτική ένωση, δεν μπορούσε παρά να αποδειχθεί προβληματική. Στην πρώτη πρόκληση της οικονομικής κρίσης του 2007-2008 αποκαλύφθηκαν τα κενά του φιλόδοξου ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Όπως τονίζει ο ίδιος, αν και τα ελλείμματα σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πολύ μεγαλύτερα από το συνολικό έλλειμμα της ζώνης του ευρώ, οι επενδυτές αναγνώρισαν ότι το τεράστιο πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζε η Ευρώπη ήταν η συστημική λειτουργία της ίδιας της ευρωζώνης. Στο βιβλίο του υπάρχουν αναφορές στην Ελλάδα και το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει.
Το παρακάτω απόσπασμα είναι χαρακτηριστικό: «…Η Ελλάδα και η Πορτογαλία, και σε μικρότερο βαθμό η Ιρλανδία, ή ακόμα και η Ισπανία, έχουν πολλά κοινά με την Αργεντινή των αρχών του 21ου αιώνα: ολοκληρωτική απώλεια διεθνούς ανταγωνιστικότητας, αποδιοργάνωση των δημόσιων οικονομικών, δημόσιο χρέος που αυξάνεται σε μη βιώσιμα επίπεδα, μια πολύ άκαμπτα οργανωμένη οικονομία ανίκανη να αποφέρει υγιή οικονομική ανάπτυξη, εκτεταμένη φυγή κεφαλαίων, τεράστια ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και πλήρη απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Η Ελλάδα το 2011 είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από την Αργεντινή το 2001. Τα βήματα της Αργεντινής είναι αναπόφευκτα για την Αθήνα… Όμως να διευκρινίσουμε κάτι: η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι πραγματικά καλή λύση. Είναι η λιγότερο κακή από έναν περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων διεξόδων».
Ο Johan Van Overtveldt, είναι αρχισυντάκτης και γενικός διευθυντής του περιοδικού Trends, του κορυφαίου εβδομαδιαίου επιχειρηματικού και οικονομικού περιοδικού του Βελγίου. Γράφει στη Wall Street Journal Europe και σε άλλα έντυπα, ενώ είναι συγγραφέας των βιβλίων «Bernake’s Test» (2009) και «Chicago School» (2007).
Πληροφορίες: «Το τέλος του ευρώ-Το αβέβαιο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» του Johan Van Overtveldt, μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής, εκδ. Μεταίχμιο.







