Το μανιφέστο του «λετρισμού» στο Beton7

to-manifesto-tou-letrismou-sto-beton7

ΤΡΙΤΗ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, η υλικότητα και η κειμενικότητα της λέξης θα βρεθούν στο επίκεντρο της πλατφόρμας δράσεων «Words, Words, Words», σε μια προσέγγιση με κινηματογραφικούς και εικαστικούς τρόπους…

Πηγή έμπνευσης του εγχειρήματος αποτελούν οι ριζοσπαστικοί μετασχηματισμοί στις τέχνες μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που άγγιξαν την κορύφωσή τους στη δεκαετία 1950-1960 και πιο συγκεκριμένα, η κληρονομιά αυτής της πειραματικής περιόδου, με άξονα το κίνημα του λετρισμού και έμφαση στην κειμενικότητα και την υλικότητα της λέξης.

Ο λετριστικός κινηματογράφος χρησιμοποιεί το λόγο ως μια παραπάνω διάσταση, συμπληρωματική της εικόνας, με στόχο να της αποσπάσει την αφηγηματική της δύναμη και να την παρουσιάσει ως είναι, αυτή καθεαυτή.

Στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες-μανιφέστα του λετρισμού, όπως το “Traite de bave et d’ eternite” του Isidore Isou (1951) και το “Le film est deja commence ?” του Maurice Lemaitre (1951), καθώς και δύο δείγματα της επίδρασης του κινήματος στην ιστορία του κινηματογράφου, οι ταινίες “Made in USA” (1966) και “2 or 3 things I know about her” (1967) του Jean Luc Godard.

Η εικαστική πλευρά της έκθεσης “Words, Words, Words” συγκεντρώνει καλλιτέχνες και ερευνητές σε πεδία που περιλαμβάνουν τις εικαστικές τέχνες, τον χορό και την οπτική ποίηση, για να επαναπροσεγγίσουν το ιστορικό κίνημα του λετρισμού και τη σχέση τέχνης και πειραματικής γραφής. Η έκθεση εστιάζει στην κατασκευή της λέξης.

Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Νάνος Βαλαωρίτης, Ειρήνη Γκόνου, Ελένη Οικονόμου & Γιώργος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Παπαφράγκος.

Πληροφορίες: Beton 7, Πύδνας 7, Βοτανικός, Αθήνα, 210 7512625. Καθημερινά 14.30-20.30, Σάββατο 14.00-18.00