Who is Who: Duran Duran

who-is-who-duran-duran

ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΜΑΙΟΥ 2012

Ξεπέρασαν τα 30 χρόνια ζωής και σαν βετεράνοι ετοιμάζονται για την εορταστική συναυλία που συμπίπτει με την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Το click@life ρίχνει μια ματιά σε γνωστές και λιγότερο γνωστές πτυχές της καριέρας των Duran Duran…

Από δίδυμο… κουιντέτο!

Οι Duran Duran, βρετανική μπάντα με στοιχεία pop rock, new wave, synthpop και post-punk, σχηματίστηκαν το 1978 στο Birmingham της Αγγλίας. Ο κιθαρίστας John Taylor και ο πληκτράς Nick Rhodes ήταν οι ιδρυτικές μορφές τους.

Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από έναν χαρακτήρα της «Barbarella». Οι Βρετανοί αναζήτησαν έμπνευση για να αποφασίσουν ποιο θα ήταν το όνομά τους στην κλασική ταινία του Roger Vadim του 1968, στην οποία πρωταγωνιστεί η Jane Fonda. Ο κακός–μοχθηρός χαρακτήρας στη συγκεκριμένη ταινία, που τον ερμηνεύει ο Milo O’Shea, ονομάζεται «Dr Durand Durand».

Το ντουέτο εμφανιζόταν συχνά εκείνα τα πρώτα χρόνια της αφάνειας σε ένα club με το όνομα επίσης… Barbarella, που αποτελούσε συχνό σταθμό και για μπάντες όπως οι Sex Pistols και οι Clash, που μεσουρανούσαν εκείνη την περίοδο, ως πρωτοπόροι του punk rock.

To 1979, στις τάξεις του group προστέθηκε ο drummer Roger Taylor, που αποτέλεσε τον πρώτο «φυσικό» drummer του συγκροτήματος, καθώς μέχρι τότε ο ρυθμός δινόταν μέσω… ηλεκτρονικών οδών, συγκεκριμένα από drum machine.

Ο Andy Taylor (καμία συγγενική σχέση με το Roger) εισήλθε στο group το 1980 σαν κιθαρίστας, πράγμα που επέτρεψε στο John Taylor να… μετακομίσει στο μπάσο.

Η μπάντα υπέγραψε το 1980 στην EMI, την οποία και προτίμησαν από τη Phonogram Records για λόγους… πατριωτισμού(!), αλλά και για το γεγονός ότι ήταν η εταιρεία των Beatles.

Οι κορυφές της δεκαετίας του ‘80

Η στυλιστική εκκεντρικότητα του Simon Le Bon τον βοήθησε να κατακτήσει τη θέση του frontman της μπάντας. Το Μάιο του 1980, το συγκρότημα βρισκόταν σε φάση αναζήτησης νέου τραγουδιστή. Ο Le Bon προτάθηκε από μια πρώην φίλη του. Σύμφωνα με μαρτυρίες, εμφανίστηκε με ροζ/λεοπάρ παντελόνι, ένα καφέ σακάκι και μυτερές μπότες. Ο Nick Rhodes είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά πως «οποιοσδήποτε μοιάζει τόσο ηλίθιος, είναι σίγουρα ο κατάλληλος για τραγουδιστής μας».

Ο δίσκος τους που κατέκτησε την υψηλότερη θέση στα charts, το «Seven and the Ragged Tiger», κυκλοφόρησε το 1983. Ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε «χτυπήσει» πρωτιά, στις ΗΠΑ έφτασε μέχρι το Νο 8.

Τρία ακόμη άλμπουμ των Duran Duran μπήκαν στην πρώτη δεκάδα των charts στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα καριέρας τους. Το ομώνυμο Duran Duran (που μπήκε στο Νο10) το 1981, το Rio (που έφτασε στο Νο6) το 1982 και το Duran Duran - The Wedding Album (άγγιξε το Νο7) το 1993.

Ο Simon LeBon συμμετέχει στο single που κυκλοφόρησε το -σχηματισμένο για λόγους φιλανθρωπίας- supergroup Band Aid το Νοέμβριο του 1984, με τίτλο «Do They Know It’s Christmas?». Η σόλο φωνητική συμβολή του –συγκεκριμένα τραγουδάει τους στίχους «It's hard, but when you're having fun /There's a world outside your window» – ακολουθεί εκείνη του George Michael. Στη συνέχεια επιδίδεται σε «ντουετάκι» με το Sting!

To «A View To Kill» του 1985 είναι το μόνο soundtrack του James Bond που έχει πετύχει πρωτιά στα αμερικάνικα charts. Το ομώνυμο τραγούδι, από την ομώνυμη ταινία, ήταν και η πιο μεγάλη επιτυχία soundtrack του Bond και στα βρετανικά charts (έφτασε στο Νο2), και ήταν το τελευταίο κομμάτι που ηχογράφησε η κλασική πενταμελής σύνθεση της μπάντας για 20 ολόκληρα χρόνια.

Οι Duran Duran ήταν μία από τις πρώτες μπάντες που χρησιμοποίησαν επαγγελματίες σκηνοθέτες και φιλμ των 35mm για τα βίντεό τους… Φυσικά, αυτό δεν είναι ο μόνος λόγος για να ασχοληθεί κανείς με τα κλιπς των Duran Duran. Πολλές φορές κατέφευγαν και σε υλικό με ευθείες σεξουαλικές αναφορές, για παράδειγμα στο βίντεο του κομματιού «Girls on Film», στο οποίο εμφανίζονται topless θηλυκές ηθοποιοί να παλεύουν μες στη λάσπη και να παίζουν μαξιλαροπόλεμο. Το βίντεο απαγορεύτηκε από το BBC, ενώ το MTV το λογόκρινε σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Οι Roger και Andy Taylor αποχώρησαν από τη μπάντα το 1986, για λόγους που είχαν να κάνουν με κούραση αλλά και με καλλιτεχνικές διαφορές μέσα στη μπάντα.

Μεταξύ 1986 και 1989, η μπάντα λειτουργούσε σαν τρίο.

Ακάθεκτοι στη νέα… χιλιετία

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η μπάντα βίωσε μια κάμψη της δημοτικότητάς της, λόγω της ανόδου του ρεύματος που είχαν μουσικά είδη όπως το hip hop, η techno και το alternative rock.

Το 1993 βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο της δημοσιότητας με το δεύτερο ομώνυμο άλμπουμ τους, που για να ξεχωρίζει από το πρώτο έχει πάρει τον επεξηγηματικό τίτλο «The Wedding Album».

Από τις τάξεις τους έχουν περάσει συνολικά 9 μέλη. Ο John Taylor είχε φύγει από το group το 1997, ωστόσο επέστρεψε το 2001. Η σημερινή τους σύνθεση είναι η αυθεντική, πλην του Andy Talylor, που αποχώρησε στα μέσα του 2006 και έχει αντικατασταθεί -από τότε- με τον session Dom Brown.

Δεν είναι μόνο η συνωνυμία των δύο προαναφερθέντων Taylor. Ούτε ο τρίτος έχει καμία συγγενική σχέση με κάποιον από τους άλλους δύο. Πρόκειται για τριπλή… συνωνυμία των Andy, Roger και John.

Οι Duran Duran ήταν το αγαπημένο συγκρότημα της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνας. Η πριγκίπισσα της Ουαλίας συχνά αναφερόταν στην αγάπη της για το συγκρότημα κι εκείνοι της το ανταπέδωσαν, έστω και μετά θάνατον, με την εμφάνισή τους στην τελετή προς τιμήν της το 2006. «Μας τιμάει το γεγονός ότι αναφερόταν πάντα στους Duran Duran ως την αγαπημένη της μπάντα», είχε δηλώσει τότε ο Simon LeBon, «γιατί εκείνη σίγουρα ήταν η αγαπημένη μας πριγκίπισσα».

Ήταν από τα πρώτα συγκροτήματα που έκαναν remix στα ίδια τους τα τραγούδια, ενώ πολλές φορές ηχογραφούσαν και διάφορες εκδοχές του ίδιου single. Συνήθως, εξέδιδαν μία απ’ αυτές και τις υπόλοιπες τις άφηναν στο «ράφι» και τις ονόμαζαν «Night Versions». Τελικά, κυκλοφόρησαν όλες στο άλμπουμ-συλλογή «Night Versions: The Essential Duran Duran» το 1999.

Ο Nick Rhodes έχει δουλέψει ως παραγωγός σε άλμπουμ των Kajagoogoo, αλλά και των Dandy Warhols. Σε ό,τι αφορά τους πρώτους, πρόκειται για το δίσκο «White Feathers», που έβγαλε κιόλας το Νο1 single «Too Shy». Σε ό,τι αφορά τους Dandy Warhols, τους έκανε παραγωγή για το Welcome to the Monkey House.

Οι ίδιοι οι Duran Duran δηλώνουν πως δεν τους αρέσει καθόλου το άλμπουμ τους του 2007 «Red Carpet Massacre». Το πρόβλημα εντοπίζεται μάλλον στην αποτυχημένη χημεία τους με τον παραγωγό του συγκεκριμένου δίσκου Timbaland και τον ηθοποιό/μουσικό Justin Timberlake, ενώ ο John Taylor έχει κάνει λόγο, αναφερόμενος στα sessions του συγκεκριμένου δίσκου, για «γ*****νο εφιάλτη».

Οι Duran Duran είναι κάτοχοι των κλειδιών της πόλης του Μιλάνου. Αυτή ήταν η τιμή που τους επιφύλαξε το Φεβρουάριο του 2011 η δήμαρχος της πόλης του ιταλικού βορρά, που τους ανακήρυξε επίσης και Στυλιστικά Είδωλα του 20ού αιώνα. Τώρα, για την όποια πρακτική χρησιμότητα των κλειδιών, επιφυλασσόμαστε…

Οι συνολικές πωλήσεις κυκλοφοριών της μπάντας έχουν ξεπεράσει συνολικά τις 100.000.

Η μπάντα, παρά τα χρόνια που κουβαλάει -πια- στην πλάτη της, συνεχίζει να δισκογραφεί και να περιοδεύει ακάθεκτη. Το τελευταίο Duran Duran άλμπουμ κυκλοφόρησε το Δεκέμβρη του 2010, με τίτλο «All You Need Is Now», ενώ η σχετική περιοδεία ξεκίνησε το Μάρτη του 2011.

Το Μάιο του 2011, λόγω λαρυγγίτιδας του LeBon, πολλές ημερομηνίες εμφανίσεων ακυρώθηκαν ή μετατέθηκαν.

Την 1η του Μάη ανακοινώθηκε ότι οι Duran Duran θα είναι οι headliners της εορταστικής συναυλίας στο Hyde Park για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στις 27 Ιουλίου. Οι Duran Duran θα εκπροσωπήσουν την Αγγλία, οι Snow Patrol τη Βόρεια Ιρλανδία, οι Stereophonics την Ουαλία, ενώ o Paolo Nutini τη Σκωτία για να συμπληρωθεί το puzzle του Ηνωμένου Βασίλειου… Όσο για την Ελλάδα, θα κάνουν κι εδώ μια επίσκεψη στο θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης στις 6 Ιουλίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ