Δισκοκριτική: «Look around the corner» Quantic & Alice Russell

diskokritiki-look-around-the-corner-quantic-kai-alice-russell-alice-russell

ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΜΑΙΟΥ 2012

Τα δύο μεγάλα ταλέντα της Tru Thoughts, η Alice Russell και ο Quantic ή κατά κόσμον Will Holland, ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας ένα full-length άλμπουμ αυτή τη φορά, το οποίο μάλλον θα βρεθεί στο σακίδιο πολλών στις φετινές καλοκαιρινές διακοπές.

Ομολογουμένως, όταν ασχολείσαι με τη μουσική δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να βρεις τη μουσική-αδελφή ψυχή σου, ο Quantic και η Alice Russell παρ’ όλ’ αυτά τα κατάφεραν. Πώς είναι τα ερωτευμένα ζευγάρια που ο ένας ολοκληρώνει τη φράση του άλλου και τρέχουν γύρω-γύρω από τον κορμό του δέντρου σε slow motion, κάπως έτσι είναι και η Russell με τον Quantic σε μουσικό –καθαρά- επίπεδο.

Κι αφού το «περιτριγύρισαν» με διάφορες μεμονωμένες συνεργασίες (π.χ. στο «Sweet calling» το 2002, στο «End of the road» το 2006, στο «Somebody’s gonna love you» την ίδια χρονιά κ.ά.), είπαν να επικυρώσουν τη μουσική τους σχέση και με μια συνεργασία για ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ, το «Look around the corner» που κυκλοφορεί από το ανεξάρτητο βρετανικό label, Tru Thoughts (το οποίο, σημειωτέον, κρύβει διάφορα «διαμάντια» όπως Bonobo, The Bamboos, Spanky Wilson, Flevans κ.ά., γι’ αυτούς που η funk-jazz-downtempo καταστάσεις αποτελούν το οξυγόνο τους).

Αυτή, Bρετανίδα «βασίλισσα» της soul και κόρη παίκτη εκκλησιαστικού οργάνου, μπήκε από νωρίς σε χορωδίες, ακολουθώντας πάντα μουσικά μονοπάτια στη ζωή της. Αυτός, μουσικός, dj και παραγωγός, παίζει κιθάρα, μπάσο, πιάνο, σαξόφωνο και κρουστά μεταξύ άλλων (ναι, υπάρχουν κι άλλα), έχει ιδρύσει τους Quantic Soul Orchestra (όπου συναντάμε και την αδερφή του Λούσι Χόλαντ στο σαξόφωνο) και από το 2007 έχει μετακομίσει στην Κολομβία, ανακαλύπτοντας τους ρυθμούς της. Το ένα έφερε τ’ άλλο και οι δυο τους, έχοντας πλέον διαπιστώσει για τα καλά ότι τα χνώτα τους ταιριάζουν, ξεκίνησαν τις συνεργασίες, χαράσσοντας τη δική τους πορεία στη βρετανική funk και soul της τελευταίας δεκαετίας, δίνοντάς τους το φιλί της ζωής και επηρεάζοντας διάφορα νέα ονόματα (βλέπε Amy Winehouse, Adele κ.λπ), που προκάλεσαν πολύ μεγαλύτερο «σούσουρο» από τους ίδιους.

Στο αποκύημα της συνεργασίας τους, βέβαια, φαίνεται πως o Quantic μαζί με την πολυπολιτισμική μπάντα Combo Bárbaro φρόντισε να ξεφύγει αρκετά από τα όρια της soul-funk και να διευρύνει το μουσικό αποτέλεσμα με έντονο το latin (στις διάφορες παραλλαγές του) στοιχείο, το οποίο ενδεχομένως να απογοητεύσει κάποιους fan, που μέχρι τώρα αγαπούσαν την πιο funk-soul διάσταση των δύο καλλιτεχνών.

Το «Look around the corner» που μας εισάγει στο ομώνυμο άλμπουμ έχει funk-ίζον ρεφραίν, καθώς η Russell περνά αισιόδοξα μηνύματα τύπου «another day is born», ενώ τα κόνγκας και τα βιολιά είναι αυτά που κυριαρχούν στο υπόλοιπο κομμάτι. Όσο μελωδικό κι αν είναι, όμως, δεν καταφέρνει να αναδείξει την «ευλύγιστη» φωνή της – όχι ότι δεν θα έχει ευκαιρίες να αναδειχτεί στη συνέχεια βέβαια.

Το «Here again» είναι ακριβώς σαν τις βραδιές του Μαΐου: γλυκό, δροσερό, ανοιξιάτικο, με φλογέρες και άρωμα funk, σε στίχους της Ράσελ, κρατώντας αποστάσεις από τις κολομβιανές επιρροές του Quantic και το «Travelling song» που ακολουθεί κινείται και πάλι σε ήπιους τόνους, με την μπαγκέτα να χαϊδεύει τα πιάτα των ντραμς.

Το άλμπουμ γίνεται πιο εύθυμο, soul και upbeat με το «Magdalena», ενώ το «I ‘ll keep my light in my window» ανήκει επίσης στα τραγούδια του άλμπουμ που απομακρύνονται από τις λάτιν επιρροές και ίσως οδηγήσει πολλούς στη διαπίστωση ότι υπάρχει ζωή και μετά την Adele – για την ακρίβεια, υπήρχε από πριν, απλώς χωρίς την ανάλογη προώθηση – με το μαινόμενο πιάνο του Alfredito Linares να «κλείνει» το κομμάτι εντυπωσιακά.

Πολλοί από αυτούς που δεν είχαν βάλει ποτέ στο cd player να παίξει latin μουσική, ίσως μείνουν έκπληκτοι με τους εαυτούς στους όταν το χέρι τους δεν ξεκολλάει από το repeat στο «Una tarde en mariquita», στο οποίο η Russell ξεκουράζει τις φωνητικές της χορδές δίνοντας τη θέση της στο βιολί, σε ένα κομμάτι που ορκίζομαι θα σας «μυρίσει» καλοκαιρινό μαγαζί με live λάτιν μπάντα κάπου στην Κόστα Ρίκα.

Το «Su-Suzy» είναι ένα από τα κομμάτια του άλμπουμ που ακούγεται αρκετά στο αθηναϊκό ραδιόφωνο δίνοντας λάτιν/σάλσα ρυθμούς, που δεν καταφέρνουν όμως να το βάλουν στη λίστα με τα αγαπημένα μας, κάτι που δε συμβαίνει και με το «Boogaloo 33», στο οποίο η Alice Russell κινείται με αέρα soul, σε νόρμες boogaloo.

Στο «Road to Islay», το οποίο κινείται σε σύγχρονους κολομβιανούς ρυθμούς (cumbia) η Alice Russell ξεκουράζεται ξανά και στο μόλις δίλεπτο «Similau» μην απορήσετε αν σας έρθει στο μυαλό ο Κερτ Ράσελ από το «Death proof» του Ταραντίνο ή ο Τζον Τραβόλτα μαζί με τον Σάμιουελ Τζάκσον έτοιμοι να σας πλακώσουν στις ανάποδες. Το εν λόγω τραγούδι θα μπορούσε να είναι βγαλμένο από τις ταινίες του Αμερικανού σκηνοθέτη μιας και βγάζει λίγο κεκαλυμμένο αέρα… μουσικής surf.

Με τον Alfredito Linares στο πιάνο ξανά και τα gypsy βιολιά να ανοίγουν το δρόμο για την πιο γλυκιά από το συνηθισμένο φωνή της Ράσελ εν προκειμένω, το «I’d cry» αποτελεί έναν 7λεπτο επίλογο του άλμπουμ, ενώ ακολουθούν «πειραγμένα» τα «Magdalena» και «Look around the corner» σε διαφορετικές εκτελέσεις.

Στο άλμπουμ αυτό δεν θα βρείτε τον Quantic και την Alice Russell του «End of the road» ή του «So long», τουλάχιστον όχι στην έκταση που ενδεχομένως περιμένατε, μιας και ο Quantic φαίνεται πως στην Κολομβία βρήκε αυτό που έψαχνε και η Ράσελ τον ακολουθεί πιστά, ανακαλύπτοντας κι αυτή μια άλλη μουσική της πλευρά. Όπως ακριβώς πρέπει να συμβαίνει με τις αδελφές ψυχές.

Καλλιτέχνης: Quantic & Alice Russell

Album: «Look around the corner»

Label: Tru Thoughts

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ