Δισκοκριτική: «Words and Music by Saint Etienne» Saint Etienne

diskokritiki-words-and-music-by-saint-etienne-saint-etienne

ΤΡΙΤΗ, 05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Ένα από τα κορυφαία pop συγκροτήματα των τελευταίων δεκαετιών, οι Saint Etienne, δηλώνουν και πάλι το «παρών» στα μουσικά δρώμενα -έπειτα από απουσία επτά ετών- με την κυκλοφορία του ένατου στούντιο άλμπουμ τους, που φέρει τον τίτλο «Words And Music By Saint Etienne».

Η ιστορία του γκρουπ ξεκινάει κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν οι παιδικοί φίλοι Bob Stanley και Pete Wiggs ξεκίνησαν να γράφουν μουσική για πάρτι σε κασέτες, στο Croydon στο νότιο Λονδίνο. Το 1988 πήραν την απόφαση να αφοσιωθούν στη μουσική, εμπνεύσθηκαν το όνομά τους από τη γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα του Saint Etienne και μετακόμισαν στο Camden, όπου άρχισαν να ηχογραφούν.

Την άνοιξη του 1990, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single, μια ιδιαίτερη διασκευή του «Only love can break your heart» του Neil Young, με την Moira Lambert των Faith Over Reason στα φωνητικά, το οποίο έγινε γρήγορα μεγάλη επιτυχία.

Ένα χρόνο αργότερα, έρχεται η ηχογράφηση του single « Nothing Can Stop Us», όπου για πρώτη φορά ακούγεται η φωνή της Sarah Cracknell. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του γκρουπ, αφού η ιδιαίτερη χροιά και ερμηνεία της Sarah σφραγίζει έκτοτε το ύφος του σχήματος, ενώ το ντούο γίνεται πλέον τρίο, λίγο μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ τους, με τίτλο «Fox Base Alpha».

Οι Saint Etienne επιστρέφουν στη δισκογραφία με το πρώτο τους άλμπουμ με νέο υλικό μετά το «Tales From Turnpike House», που κυκλοφόρησε το 2005. Με ένα πανέξυπνο εξώφυλλο, που αποτυπώνει τον χάρτη μιας ιδεατής πόλης όπου τα ονόματα των δρόμων είναι οι τίτλοι των 312 αγαπημένων τραγουδιών του συγκροτήματος –που οι ίδιοι αποκαλούν «η χώρα που μας ενέπνευσε να ζούμε γράφοντας τραγούδια και παίζοντας μουσική»– οι Βρετανοί μουσικοί κλείνουν τα μάτια τους και αφήνουν την μουσική να περνάει μπροστά τους σαν κινηματογραφική ταινία.

Το άλμπουμ ανοίγει με το αφηγηματικό «Over the Border», όπου η Sarah τραγουδάει «Over the border, I'm growing older, heaven only knows what's on its way». Τα «I’ve Got Your Music», «Heading For the Fair» και «Last Days of Disco» μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε πως το τρίο, έπειτα από μια 20ετία ιδιαίτερα τρυφερής pop, αντιλαμβάνεται πως για να κρατήσει κοντά του τη νεολαία πρέπει να συνεχίσει να την κάνει να θέλει να χορέψει.

Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί και η συνεργασία με dance παραγωγούς, όπως ο Richard X και ο Νick Coler των Xenomania (Kylie Minogue, Cher, Pet Shop Boys). Το «Tonight», που ήταν το πρώτο single της νέας δουλειάς των πρωτοπόρων της dance-pop, μαζί με τα «Answer Song» και «Record Doctor» συνθέτουν μια τριάδα κομματιών που περνώντας μέσα από το club house και την dance electronica μας ταξιδεύει στις βασικές αισθητικές και φόρμες που καθόριζαν τη βρετανική σκηνή πριν από κάποια χρόνια.

Ειδικά για το «Tonight», οι Saint Etienne αναφέρουν πως πρόκειται για ένα «κομμάτι που μιλάει για όλα τα αρχέγονα ένστικτα τα οποία μπορεί να βγάλει η καλή pop μουσική. Για την ανόθευτη συγκίνηση που μπορεί να νιώσεις από μία συναυλία». Μελωδίες που προέρχονται από μουσικά θέματα όπως τα «Popular», «25 Years», «DJ» και « When I Was Seventeen» γεμίζουν την ατμόσφαιρα με πανέμορφα τρίλεπτα κομμάτια, που μπορούν εύκολα να ακουστούν ξανά, να τραγουδηθούν, ακόμα και να χορευτούν.

Τα «I Threw it All Away» και « Haunted Jukebox» συμπληρώνουν τα 13 νέα τραγούδια που μιλάνε «για τη δύναμη της μουσικής και πώς να ζεις σύμφωνα με τους κανόνες της». Ο Bob Stanley έχει αναφέρει για τη νέα δουλειά του γκρουπ: «Το νέο μας άλμπουμ μιλά για τη δύναμη της pop και για το πώς αυτή επηρεάζει και διαμορφώνει τη ζωή σου».

Με δυνατά σημεία την έξυπνη γραφή και την φροντισμένη παραγωγή - περφόρμανς των Stanley, Wiggs και Cracknell, το «Words And Music By Saint Etienne» διαθέτει μίγμα euro pop, indie dance, νοσταλγικής 60s γαλλικής pop και λονδρέζικου groove, από το οποίο προκύπτουν γνήσια τραγούδια καθαρής, χορευτικής pop ενώ μπορεί κάλλιστα να ακολουθήσει την πορεία που είχαν τα «Foxbase Alpha», «Tiger Bay», «Sound of Water». Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες, αλλά οι Saint Etienne εξακολουθούν να διατηρούν μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας, καθώς μας έχουν χαρίσει -και συνεχίζουν να το κάνουν-τόσα αριστουργηματικά τραγούδια όσο ελάχιστα άλλα συγκροτήματα. Μια βόλτα τους από τα μέρη μας, τα οποία έχουν να επισκεφθούν από το 2008, θα αποτελούσε, σίγουρα, ευχάριστη έκπληξη.

Sarah Cracknell

Καλλιτέχνης: Saint Etienne

Album: «Words and Music by Saint Etienne»

Label: Universal

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης