Το σώμα στο επίκεντρο της εικαστικής δημιουργίας

to-soma-sto-epikentro-tis-eikastikis-dimiourgias

ΤΡΙΤΗ, 05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Η γκαλερί Beton7 εγκαινιάζει την Τρίτη 5 Ιουνίου, την ομαδική έκθεση της ομάδας artηρίες με τίτλο «Ενδίδον σώμα», με έργα διαφόρων μορφών Τέχνης από τέσσερις Έλληνες καλλιτέχνες.

Τα μέλη της εικαστικής ομάδας «artηρίες» ένωσαν τις δυνάμεις τους με σκοπό να παράγουν εικαστικό έργο μέσω της ζωγραφικής, της γλυπτικής και όλων των υπαρχόντων εικαστικών μέσων και δημιούργησαν μια έκθεση Τέχνης με τον τίτλο «Ενδίδον σώμα» που φιλοξενείται στον πολυχώρο Beton 7. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Μάκης Στάης, Ελπίδα Γαδ, Τάσος Ανδρουλάκης, Ιωάννης Χιωτόπουλος.

Ο ιστορικός Τέχνης Δημήτριος Σκαλίγκος αναφέρει σχετικά με την συγκεκριμένη έκθεση: «Το λιπόθυμο σώμα σωριάστηκε με έναν ανάλαφρο κυματισμό πάνω στη γκρι μοκέτα της αίθουσας αναμονής διαλύοντας στη στιγμή την πληκτική ατμόσφαιρα. Λίγο πριν το κουρασμένο σώμα στεκότανε όρθιο και ιδρωμένο. Τσαλακωμένο από το συναίσθημα το σώμα πάλευε με τους δείκτες του μεγάλου ρολογιού που δέσποζε πάνω από την κύρια πόρτα του σταθμού.

Τώρα το αναίσθητο σώμα αδιαφορεί για την ροή του χρόνου, ενώ τινάζεται σε κάθε ηλεκτρική εκκένωση του κόκκινου φορητού απινιδωτή. Το γυμνόστηθο σώμα έχει παραδοθεί άνευ πόνου στα αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια που σημαδεύουν τη σάρκα του, στα βολτ που το διαπερνούν κάνοντας τους μύες του να συσπώνται και την ραχοκοκαλιά του να μοιάζει με ελατήριο. Το σώμα έμεινε μόνο του, σκεπάστηκε για τελευταία φορά κι άρχισε να παγώνει άκαμπτο και άχρωμο. Οι δείκτες του μεγάλου ρολογιού σταμάτησαν, η αίθουσα αναμονής πλημμύρησε από δυνατό λευκό φως και εξαφανίστηκε, ένα ταξίδι μνήμης μόλις ξεκίνησε.

Προστατευμένο σώμα που τρέφεται με μυρωδιές και ήχους, κλαίει γιατί ανυπομονεί να στηριχθεί στα πόδια του. Σώμα ξένοιαστο που τρέχει, πέφτει κάτω και χτυπά, λίγο αίμα στο γόνατο. Ερωτευμένο σώμα που βυθίζεται ανάμεσα σε σκέλια, δαγκώνει ενώ δαγκώνεται. Εξεγερμένο σώμα που διεκδικεί την υπόσταση του ανάμεσα από τα πυρά των sniper, σε κάποιο δρομάκι της πόλης Χομς της Συρίας. Άγνωστο σώμα αλλόθρησκο που περπάτησε από πολύ μακριά ως τον ποταμό Έβρο, για να βαπτιστεί λαθραίο. Σώμα ιερό, που σταυρώθηκε για να γίνει ψωμί και κρασί να το κανιβαλίζεις για να σωθείς από τις αμαρτίες σου».

Πληροφορίες: Beton 7, Πύδνας 7, Βοτανικός, Αθήνα, 210 7512625, www.beton7.com , ώρες λειτουργίας καθημερινά 14.30-20.30, Σάββατο 14.00-18.00, διάρκεια έκθεσης μέχρι τις 23 Ιουνίου.