Η Αθήνα «ζωντάνεψε» για τρεις ημέρες

i-athina-zontanepse-gia-treis-imeres

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Τo φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων της Ελλάδος, Athens Video Art Festival με θέμα «Ζωντανεύοντας την Αθήνα», επέστρεψε για 8η συνεχόμενη χρονιά πιστό στο ετήσιο ραντεβού του, παρουσιάζοντας ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα.

Το τριήμερο 18–20 Μαΐου, περισσότερα από 340 έργα από 58 γωνιές του πλανήτη «έντυσαν» το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε μία προσπάθεια ανάδειξης της ελληνικής πρωτεύουσας σε πνεύμονα της σύγχρονης δημιουργίας, καθώς και σε δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στον κλασικό πολιτισμό και το μέλλον των τεχνών.

Υπηρετώντας τις βασικές αρχές του και με πνεύμα ανανέωσης του χαρακτήρα του, το φεστιβάλ φιλοξένησε έργα από ολόκληρο τον κόσμο στο πλαίσιο των πέντε ενοτήτων του, με στόχο τη μέγιστη δυνατή εξοικείωση του ελληνικού κι όχι μόνο κοινού με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές, τεχνολογικές και κοινωνικές τάσεις.

Ένα κτιριακό συγκρότημα 5000 τμ, μία πολυσύχναστη πλατεία στο κέντρο της πόλης και μία σειρά από παραδοσιακά καταστήματα του κέντρου της ελληνικής πρωτεύουσας αποτέλεσαν τα σημεία που στέγασαν τη φετινή «περιπέτεια» του Athens Video Art Festival.

Περισσότεροι από 15.000 επισκέπτες ακολουθώντας μία διαδρομή από την ιστορική Στοά Κουρτάκη (Κολοκοτρώνη 57) έως την πλατεία της Αγίας Ειρήνης είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους ορόφους του γνωστού Booze Cooperativa, στην προς ανακαίνιση πολυκατοικία επί της οδού Κολοκοτρώνη, στα δαιδαλώδη κι έως σήμερα άγνωστα υπόγεια ολόκληρου σχεδόν του οικοδομικού τετραγώνου, με συνοδοιπόρο το ακατέργαστο πνεύμα των νέων μέσων και των νέων τεχνολογιών σε ένα πρόγραμμα που ανέδειξε όλες τις πτυχές του σύγχρονου πολιτισμού.

Στα Highlights της διοργάνωσης ανήκουν το Αφιέρωμα στην τάση των Mobile Applications, το διήμερο workshop στο οποίο οι συμμετέχοντες κατασκεύαζαν τη δική τους συσκευή παραγωγής ήχου κι οπτικών effects, υπό τις οδηγίες του εμπνευστή της Dirty Electronics, John Richards, η επιτυχημένη performance της ομάδας των Medea Electronique και του Instant Synthesis Ensemble που «συναντήθηκαν» με την Σαβίνα Γιαννάτου σε μία οπτικοακουστική παράσταση, η παρουσίαση μιας σειράς από 3D mapping projections σε συνεργασία με εγχώριες και ξένες ομάδες, οι προβολές έργων Video Art, Animation, καθώς και επιλεγμένες συλλογές έργων από διεθνή Φεστιβάλ και η παρουσία 12 συνεργαζόμενων διεθνών οργανισμών με την παράλληλη παρουσίαση αποκλειστικού οπτικοακουστικού υλικού με επίσημους εκπροσώπους καλλιτέχνες.