Κριτική ταινίας: «Rock of Ages»

kritiki-tainias-rock-of-ages

ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Μια μουσική κωμωδία στα χνάρια του αντίστοιχου πολυσυζητημένου ροκ μιούζικαλ του Broadway έρχεται αυτήν την εβδομάδα στις αθηναϊκές αίθουσες.

«Rock of Ages» (Ροκ Για Πάντα)

Rock of Ages: γλυκιά, ανάλαφρη, αστεία, γεμάτη ροκ μουσική και χορό, φαντάζει έτοιμη να παρασύρει και τον κάθε δύσθυμο θεατή.

Η ιστορία του παραμυθιού -γιατί φέρει στοιχεία παραμυθιού- είναι μια ιστορία ροκ, όπως θα ήταν αναμενόμενο. Μια κοπέλα από την επαρχία, η Sherrie (που την ερμηνεύει η τραγουδίστρια Julianne Hough), πηγαίνει ξαφνικά στο Λος Άντζελες με μια βαλίτσα όνειρα για επιτυχία, δόξα και καλλιτεχνική αναγνώριση.

Μόλις της κλέβουν την τσάντα, εντελώς τυχαία θα συναντήσει ένα αγόρι, τον Drew (ρόλο που υποδύεται ο τραγουδιστής Diego Boneta), παθιασμένο όπως και αυτή με τη ροκ μουσική. Εντελώς τυχαία, επίσης, βρίσκει αμέσως δουλειά στο μπαρ που δουλεύει ο Drew. Ερωτεύονται, χορεύουν, τραγουδούν και χαίρονται τη ζωή μαζί μέχρι που μια παρεξήγηση θα φέρει τα «πάνω κάτω»...

Μέσα σε όλο αυτό το μείγμα νεανικής τρέλας, τραγουδιών και χορού θα κάνει την εμφάνιση του ο Tom Cruise, ως πολυαναμενόμενος rock star τραγουδιστής, ίνδαλμα των ανερχόμενων «αστεριών» της ροκ μουσικής και φυσικά αξεπέραστος καρδιοκατακτητής.

O Tom Cruise στα πενήντα του, ερμηνεύοντας άψογα το ρόλο του «βετεράνου» ένδοξου τραγουδιστή Stacee Jaxx, επιβεβαιώνει, πράγματι, τα καλλιτεχνικά του χαρίσματα όχι μόνο στο κοινό fictif (δηλ. της ιστορίας) αλλά και σε εμάς, στο πραγματικό κοινό. Αξιοσημείωτη είναι η δουλειά που έκανε στο φωνητικό κομμάτι προκειμένου να ερμηνεύσει ο ίδιος τα τραγούδια. «Τραγουδούσα και χόρευα πέντε ώρες τη μέρα», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η εξέλιξη της ιστορίας πλέκεται γύρω από το πρόσωπο του αλλά και του Drew που προσπαθεί να του μοιάσει έχοντάς τον σαν είδωλο. Όμως, όπως οι εποχές αλλάζουν έτσι αλλάζουν και οι συρμοί της μουσικής. Θύμα αυτής της αλλαγής θα είναι ο Drew που θα αναγκαστεί να μεταλλαχτεί από ροκά σε κάτι άλλο. Ωστόσο, τελικά το ροκ βγαίνει νικητής...

Όλες οι παραπάνω αλλαγές και μεταπηδήσεις στην υπόθεση φαίνονται να έχουν φτιαχτεί για να δώσουν το έναυσμα να ακουστούν κάποια τραγούδια που τραγουδά το εκάστοτε πρόσωπο, εκφράζοντας την ψυχολογική του κατάσταση ανάλογα με την περίπτωση.

Έτσι, ουσιαστικά, το Rock of Ages ανταποκρινόμενο πλήρως στις αρχές του όρου «μουσική κωμωδία», πλημμυρίζει τις σκοτεινές αίθουσες με μια σειρά από τραγούδια, στα διαλείμματα των οποίων κάποια πρόσωπα ενεργούν.

Στο θεατή δίνεται η ευκαιρία να κάνει μια μουσική αναδρομή στο παρελθόν και να μπει ξανά στον ξέφρενο ρυθμό «ασμάτων» κορυφαίων τραγουδιστών και γκρουπ που έγραψαν ιστορία, όπως οι «Def Leppard», «Joan Jett», «Poison», «Twisted Sister», «Reo Speedwagon», «Quarterflash», «Foreigner», «Journey».

Η σκηνοθετική απόδοση των τραγουδιών παραπέμπει σε αισθητική videoclip, μόνο που είναι στη μεγάλη οθόνη με γαρνιτούρα κάποια γνωστά ονόματα ηθοποιών να μπαινοβγαίνουν (εκτός από τον Tom Cruise, η Catherine Zeta-Jones, ο Alec Baldwin, ο Russell Brand).

Τα κοστούμια είναι ανάλογα της μόδας του ’80. Η ενδυματολόγος Rita Ryack προσπάθησε να αποδώσει τον αέρα της εποχής με διακριτικό τρόπο, έτσι ώστε να μην ελκύει την προσοχή του θεατή υπερβολικά πάνω σε αυτά. Τα δερμάτινα παντελόνια, οι φράντζες και οι βάτες στα ρούχα υπάρχουν, ωστόσο, το κωμικό στοιχείο παράγεται από τα ίδια τα πρόσωπα. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να αποδώσει το look του Tom Cruise συνεργάστηκε με τον Tony Sartino, γνωστό στυλίστα ροκ, ενώ για το στυλ της Constance Sack (Malin Akerman) και του Lonny (Russell Brand) εμπνεύστηκε από το videoclip «Hot For teacher» των Van Halen.

Το Rock of Ages αποτελεί μια διασκεδαστική ταινία, λοιπόν, με πλούσιο casting και άφθονα ροκ τραγούδια, γνωστά στους περισσότερους, που μας καλεί να θυμηθούμε ή «να πάρουμε μια γεύση» από την ατμόσφαιρα της εποχής και να ενθουσιαστούμε με τους ρυθμούς της.

Σκηνοθεσία: Άνταμ Σάνκμαν Παίζουν: Τομ Κρουζ, Τζούλιαν Χιου, Ντιέγκο Μπονέτα, Πολ Τζιαμάτι, Άλεκ Μπάλντουιν, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Ράσελ Μπράντ, Μαλίν Άκερμαν. Η ταινία προβάλλεται απο την Village.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ