10 γνωστές προσωπικότητες το ρίχνουν... στη γαστρονομία

10-gnostes-prosopikotites-to-rixnoun-sti-gastronomia

Φωτογραφία: www.drinkspirits.com

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Εδώ και μερικά χρόνια έχει γίνει σχεδόν μόδα, γνωστές προσωπικότητες από διάφορους χώρους της Τέχνης -και όχι μόνο- να επιδίδονται σε γαστρονομικές δραστηριότητες, ικανοποιώντας τις γευστικές τους ανησυχίες.

Γνωστές προσωπικότητες δίνουν το όνομά τους σε προϊόντα εδώ και αρκετές δεκαετίες. Τον τελευταίο καιρό όμως, πολλοί από αυτούς ξεκίνησαν να ασχολούνται και οι ίδιοι με διάφορες δραστηριότητες, λερώνοντας τα χέρια τους για να φτιάξουν κάτι που αγαπούν. Ας δούμε μερικούς από αυτούς, έτσι όπως τους παρουσίασε το Msn Food.

Το 2006 ο διάσημος ηθοποιός Danny DeVito εμφανίστηκε σε μια αμερικάνικη εκπομπή εμφανώς μεθυσμένος, γεγονός που απέδωσε σε ένα σεμινάριο για το limoncello που είχε παρακολουθήσει με τον George Clooney. Όχι πολύ καιρό αργότερα, ο Danny DeVito παρουσίασε τη δική του ετικέτα limoncello. Τώρα αν αυτό ήταν ένα διαφημιστικό κόλπο ή μια εξαιρετική συγκυρία δεν θα το μάθουμε ποτέ. Και ίσως να μη μας νοιάζει στην πραγματικότητα, αφού το συγκεκριμένο limoncello είναι απίστευτο. Παρασκευάζεται σε ένα κτήμα στην Ιταλία, στη χερσόνησο του Sorrento και είναι εξίσου παιχνιδιάρικο με τον παραγωγό του, αφού διαθέτει και μια ετικέτα που αν την ξύσεις, μυρίζει.

Ο ρόκερ Sting μαζί με τη γυναίκα του, την κινηματογραφική παραγωγό Trudie Styler είναι φανατικοί καλοφαγάδες. Το 1999 αγόρασαν το κτήμα Il Palagio στην Τοσκάνη, προκειμένου να δώσουν στις γεωργικές εργασίες την παλιά τους δόξα. Τώρα, πωλούν από το κατάστημα που έχουν μέσα στη φάρμα τους, αλλά και μέσω του internet, εξαιρετικά κρασιά, ελαιόλαδο και μέλι ( www.palagioproducts.com/ ).

Φωτογραφία: www.palagioproducts.com/

Ο θρυλικός σκηνοθέτης Francis Ford Coppola, είναι ο «Νονός» γνωστών κρασιών, αφού για δεκαετίες παρασκευάζει μαζί με τη γυναίκα του μια σειρά από εξαιρετικές ετικέτες. Το 1975 αγόρασαν ένα κομμάτι από το κτήμα Inglenook Estate στη Napa Valley της Καλιφόρνια και το 1978 έκαναν τον πρώτο τους τρύγο. Το 2006, ο Coppola απέκτησε και το υπόλοιπο κτήμα και το μετονόμασε σε αμπελώνα Francis Ford Coppola, όπου σήμερα παρασκευάζονται πάνω από ένα εκατομμύριο μπουκάλια το χρόνο ( www.franciscoppolawinery.com/ ).

Ο γνωστός Καναδός κωμικός Dan Aykroyd τρέφει ιδιαίτερη αγάπη στο ποτό. Αρκετό καιρό τώρα έχει χαρίσει το όνομά του σε μια σειρά κρασιών, αλλά το τελευταίο του εγχείρημα σχετίζεται με μια special βότκα με το όνομα Crystal Head Vodka. Το μπουκάλι της είναι εντυπωσιακό, σε σχήμα κρανίου από κρύσταλλο. Την έμπνευσή του άντλησε από μύθους σχετικά με κρυστάλλινα κρανία που ερέθισαν τη φαντασία του ηθοποιού. Το περιεχόμενο του μπουκαλιού φιλτράρεται μέσα από ένα είδος χαλαζία και είναι απίστευτα καθαρό ( www.crystalheadvodka.com/welcome ).

Φωτογραφία: www.crystalheadvodka.com/

Ο γνωστός από τη Φόρμουλα Ένα πρωταθλητής Jody Scheckter αγόρασε το κτήμα Laverstoke Park Farm στο Hampshire το 1996 και από τότε, βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο των οργανικών και βιοδυναμικών προϊόντων. Έχει μέχρι στιγμής, εντυπωσιάσει όλους τους καλοφαγάδες και τους ανά τον κόσμο foodies με τις φυσικές και επιστημονικές τους τεχνικές, αφού χρησιμοποιεί τον καλύτερο και πιο εξελιγμένο εξοπλισμό για να παράγει εκλεκτά προϊόντα όπως κρέας βουβαλιού, mozzarella και μπίρα ale. Ίσως να μην πρόκειται λοιπόν, για μια κοινή… φάρμα ( www.laverstokepark.co.uk/ ).

Η ηθοποιός Drew Barrymore δεν θα περίμενε κανείς να ασχολείται με τον χώρο της γαστρονομίας. Κι όμως, μόλις εγκαινίασε την εταιρεία κρασιών της Barrymore Wines. Το πρώτο της δημιούργημα είναι ένα Pinot Grigio delle Venezie, το οποίο ήδη έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τους διεθνείς οινοκριτικούς, αλλά κι ένα χρυσό μετάλλιο στον γνωστό διεθνή διαγωνισμό French Le Challenge International du Vin. Οι αμπελώνες της βρίσκονται στην περιοχή Triveneto, στην βορειοανατολική Ιταλία και τα κρασιά της επιδιώκουν να αντανακλούν το στιλ και την προσωπικότητα της Drew: είναι φρέσκα, δυναμικά και παιχνιδιάρικα ( www.barrymorewines.com/ ).

Φωτογραφία: www.barrymorewines.com/

Ο μπασίστας των Blur, Alex James αγαπά ιδιαίτερα τα τυριά, για αυτό και πρόσφατα επιδόθηκε στην παρασκευή τυριού, δεχόμενος θετικά αλλά και αρνητικά σχόλια. Ορισμένα από τα τυροκομικά προϊόντα του δεν πήγαν τόσο καλά όσο το κρεμώδες Blue Monday ή το εξαιρετικό Little Wallop, που διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό τυριών.

Το 1986, ο πρίγκιπας Κάρολος αποφάσισε να μετατρέψει την βασιλική φάρμα στο Highgrove, σε ένα αποκλειστικά οργανικό σύστημα, προκειμένου να αποδείξει τα περιβαλλοντικά και εμπορικά οφέλη του. Μετά από περίπου 20 χρόνια, η φάρμα του δεν είναι μόνο επιτυχημένη, αλλά αποτελεί και τρανταχτό παράδειγμα για τα οφέλη της οργανικής γεωργίας. Σε επιλεγμένα σούπερμαρκετ της Αγγλίας μπορεί να βρει κανείς τα περίφημα Duchy Original προϊόντα της φάρμας του, όπως μπισκότα, μπέικον και μπίρα ale ( www.duchyoriginals.com/home_farm.php ).

Αν δεν είστε φανατικός ακόλουθος της μόδας, ίσως να μην ξέρετε τον Roger Saul. Τη μάρκα Mulberry όμως, όλο και κάπου θα την έχει πιάσει το αυτί σας. Εκτός από αυτόν τον οίκο μόδας όμως, ο Saul διαθέτει και τη φάρμα Sharpham Park, με οργανικά προϊόντα, κοντά στο Glastonbury. Ειδικεύεται στο να καλλιεργεί σιτάρι και να εκτρέφει σπάνια είδη βοοειδών και προβάτων και κόκκινα ελάφια. Παράλληλα με αυτά όμως, παράγει και νόστιμο ψωμί, μπισκότα και δημητριακά ( www.sharphampark.com/ ).

Ποιος θα περίμενε ότι το avocado του γνωστού ηθοποιού Tom Selleck θα ήταν ένα από τα πιο περιζήτητα στην Καλιφόρνια; Ο Selleck διατηρεί μια φάρμα 63 στρεμμάτων με αβοκάντο, αλλά στην πραγματικότητα σιχαίνεται το συγκεκριμένο προϊόν. Όπως δήλωσε ο ίδιος σε τηλεοπτικό show « Είναι υπέροχα τα αβοκάντο, θρεπτικά, λιπαρά, αλλά δεν είναι για μένα. Γιατί να φάω ένα αβοκάντο όταν μπορώ να το πουλήσω 3 δολάρια»; Ο Tom δεν είναι ο μόνος διάσημος παραγωγός avocado, αφού και οι Jason Mraz, Jamie Foxx και Larry Hagman διατηρούν επίσης αντίστοιχες φάρμες.