Μάθετε τα πάντα για τα παγωτά από τους ειδικούς

pagoto
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΜΑΙΟΥ 2017

Μπήκαμε (σχεδόν) στο καλοκαίρι, ο υδράργυρος ανεβαίνει σιγά-σιγά και μάλλον είναι καιρός να μιλήσουμε για μια αγαπημένη «αμαρτία» των περισσοτέρων: τα παγωτά! Οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι, Μαρία Σαρικά και Δημήτριος Πέτσιος από το dia-trofis.gr, τα εξηγούν όλα.

Η μοναδική τους ιδιότητα, που αφορά τόσο την κρεμώδη υφή και τη λαχταριστή τους γεύση, συναντά τη διαφορετικότητα στον τύπο τους, στον τρόπο σερβιρίσματος, ακόμα και στα πολυάριθμα γλυκά με τα οποία συνδυάζεται. Το αποτέλεσμα; Το παγωτό να αποτελεί μια λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους όχι μόνο εποχιακά, δηλαδή το καλοκαίρι, αλλά και όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Γι' αυτό σας παραθέτουμε τα περισσότερα από τα παγωτά της αγοράς, λίγο πιο αναλυτικά. Μια σύντομη περιγραφή, αλλά και διατροφική ανάλυση θα σας βοηθήσει να προσθέσετε το παγωτό που λατρεύετε με μέτρο στο διατροφικό σας πλάνο. Ως σνακ ή ως επιδόρπιο, 1-2 φορές/εβδομάδα και πάντα στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου που βασίζεται στις Αρχές της Σωστής Διατροφής, το παγωτό μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη γευστική και δροσιστική απόλαυση για όλους, μικρούς και μεγάλους!

Ποικιλίες παγωτών
Κρέμα-Βανίλια: Φτιάχνεται από γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, γλυκόζη και κρόκους αβγού. Είναι αρκετά χωνευτικό και καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και πρωτεϊνών. Περιέχει 4-6% λιπαρά και 1 μπάλα έχει 150 θερμίδες.

Σοκολάτα: Φτιάχνεται από γάλα πλήρες, σοκολάτα κουβερτούρας, γάλακτος ή πικρή, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, αβγά, βανίλια, γλυκόζη και σάλτσα σοκολάτας. Περιέχει πρωτεΐνες υδατάνθρακες, άλατα, ασβέστιο, βιταμίνες Α, Β και 7-13% λιπαρά και μια μερίδα έχει 240 θερμίδες.

Παρφέ: Φτιάχνεται από κρέμα γάλακτος, βούτυρο, ζάχαρη, γάλα, κρόκους αβγών, γλυκόζη, καραμελωμένο αμύγδαλο και γλυκό κυδώνι. Περιέχει λιπαρά 25-30% και έχει 325 θερμίδες ανά 100γρ.

Φράουλα: Περιέχει γάλα, αβγό, ζάχαρη, βανίλια, φράουλες. Τα θρεπτικά στοιχεία που έχει είναι πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, άλατα, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη B1, B2 και B12. Μια μπάλα έχει 100 θερμίδες.

Καϊμάκι: Φτιάχνεται από γάλα, σαλέπι, ζάχαρη, κρέμα γάλακτος και βανίλια. Είναι αρκετά χωνευτικό και πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, φώσφορο, βιταμίνες και υδατάνθρακες.

Σορμπέ: Συνδυάζει τη γεύση της γρανίτας με τη δομή των παγωτών γάλακτος. Περιέχει νερό, ζάχαρη, γλυκόζη και φρούτα. Δεν περιέχει κρέμα γάλακτος ή λιπαρά και μπορεί να αντικαταστήσει φρούτο. Υπάρχει σε διάφορες γεύσεις και αυτό με γεύση μάνγκο περιέχει και βιτ.Ε, και σίδηρο. Περιέχει 33γρ.υδατάνθρακες/100γρ. και δίνει 100 θερμίδες.

Γρανίτα: Περιέχει ελάχιστα λιπαρά, είναι πολύ δροσιστική και έχει βιταμίνες. Ένα ποτ. γρανίτα φράουλα 110γρ. έχει 180 θερ., ενώ η γρανίτα λεμόνι 160 θερμίδες.

Ξυλάκι βανίλιας με επικάλυψη σοκολάτας 0%: 155 θερμίδες

Ξυλάκι βανίλιας με επικάλυψη σορμπέ φρούτων: 100-120 θερμίδες

Μύθοι και αλήθειες
Στο παγωτό δεν εμπεριέχονται συντηρητικά, γιατί πολύ απλά δεν χρειάζονται (απαγορεύονται και νομοθετικά). Σε μερικούς τύπους, όμως, μπορεί να υπάρχουν άλλα πρόσθετα, όπως χρωστικές ουσίες, οπότε καλό είναι να διαβάζουμε την ετικέτα. Το τυποποιημένο είναι πιο ασφαλές από το «χύμα» για λόγους νοθείας, ή και φύλαξης-συντήρησης. Φροντίστε η συσκευασία να μην είναι χτυπημένη, ο καταψύκτης ασφυκτικά γεμάτος ή σε σημείο που τον «χτυπάει» ο ήλιος. Όμως:

• Τα παγωτά με επικάλυψη σοκολάτας έχουν πάντα λιπαρά.

• Όλα τα παγωτά με σοκολάτα έχουν λιπαρά από τα φυσικά λίπη του κακάο.

• Τα σορμπέ περιέχουν ζάχαρη εκτός αν αναφέρεται ότι έχουν 0% ζάχαρη και καθόλου λιπαρά.

Ακολούθως, οι έξτρα γευστικές απολαύσεις (σιρόπι, ξηροί καρποί, κομμάτια σοκολάτας, καραμέλα κ.τ.λ) αυξάνουν το θερμιδικό περιεχόμενο. Άρα λοιπόν χρειάζεται μέτρο στην ποσότητα, συχνότητα, αλλά και στο είδος παγωτού που επιλέγουμε για το παιδί. Οι γενικότερες συστάσεις αναφέρουν 1-2 παγωτά την εβδομάδα αντί για γλυκό, ως σνακ ή ελαφρύ γεύμα. Σε περίπτωση που προσέχουμε το βάρος μας επιλέγουμε μικρές συσκευασίες-μερίδες από ένα πιο απλό παγωτό και φροντίζουμε να το απολαύσουμε αργά, χωρίς λαιμαργία. Τη δροσιά του να έχετε!

Μαρία Σαρικά, Διαιτολόγος–Διατροφολόγος
[email protected]
Δημήτριος Πέτσιος Msc, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
[email protected]
http://www.dia-trofis.gr