Συνδυάζουμε το ρύζι με οκτώ τρόπους που το απογειώνουν

ruzi-laxanika
ΤΡΙΤΗ, 23 ΜΑΙΟΥ 2017

Από μόνο του δεν είναι και ιδιαίτερα γευστικό, γι’ αυτό και συνήθως το συνδυάζουμε με κρέας. Πώς αλλιώς, όμως, θα μπορούσαμε να απολαύσοουμε το ρύζι μας;

e-Fresh To supermarket στην πόρτα σας 

Συνδυάστε το με λαχανικά
Το ρύζι σας μπορεί να γίνει πολύ νόστιμο –και υγιεινό- αν του προσθέσετε λαχανικά ως τόπινγκ, αλλά εκτός αυτής της κλασικής ιδέας, μπορείτε να τα μαγειρέψετε όλα μαζί. Αν μαγειρεύετε ρύζι στο φούρνο, δοκιμάστε να του προσθέσετε ψιλοκομμένη πιπεριά, καρότα, μελιτζάνα ή ό,τι άλλο λαχανικό σας αρέσει και βρίσκεται στην εποχή του. Προς το τέλος του μαγειρέματος, μπορείτε να του προσθέσετε πιο τρυφερά φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι ή κατεψυγμένα μείγματα με καρότο, αρακά, καλαμπόκι κ.ά.

Φτιάξτε το σε ζωμό
Αντί να βράσετε το ρύζι σας σε σκέτο νερό, μπορείτε να δοκιμάσετε να το βράσετε σε έναν αρωματικό ζωμό λαχανικών, θαλασσινών ή κρέατος και να δείτε μόνοι σας πόσο βάθος μπορεί να αποκτήσει στη γεύση του. Αν δεν έχετε εύκαιρο ζωμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κύβους λαχανικών ή ό,τι άλλο θελήσετε. Φροντίστε μόνο αντί για βούτυρο να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο, για μια πιο υγιεινή έκδοσή του.

Σάλτσες
Το ρύζι είναι μια βάση που μπορεί να απορροφήσει τα πάντα ιδανικά. Αν του προσθέσετε μια σάλτσα, θα του χαρίσετε υγρασία και θα το μετατρέψετε σε ένα πιάτο πολύ πιο χρωματιστό, νόστιμο και πλούσιο. Η σάλτσα του κρέατος, μια κόκκινη σάλτσα, λίγος κιμάς ή ακόμη και πέστο είναι μόνο μερικές ιδέες για να δώσετε στο ρύζι σας χρώμα και γεύση.

Βότανα
Το άρωμα αυτού που μαγειρεύουμε είναι εξίσου σημαντικό με τη γεύση του, γι’ αυτό τα φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα μπορούν να απογειώσουν ένα πιάτο με ρύζι. Το δεντρολίβανο, η ρίγανη, το θυμάρι είναι πολύ καλές επιλογές, αφού χαρίζουν βάθος και άρωμα με διακριτικό χαρακτήρα. Ακόμη και ένα απλό φύλλο δάφνης μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά οι επιλογές είναι πολλές, από κόλιανδρο και μαϊντανό, μέχρι άνηθο και κρόκο Κοζάνης.

Τυρί
Δεν είναι μόνο το ριζότο που μπορεί να επωφεληθεί από το τυρί. Δοκιμάστε να προσθέσετε τριμμένο τυρί στο ρύζι σας, όπως ακριβώς θα κάνατε με τα μακαρόνια, επιλέγοντας τυριά όπως γκοργκοντζόλα ή τσένταρ. Ό,τι, όμως, κι αν επιλέξετε, το ρύζι σας θα ανέβει επίπεδο.

Ξηρούς καρπούς, σπόρους, αποξηραμένα φρούτα
Χαρίζουν έξτρα δόσεις πρωτεΐνης και φυτικών ινών στο ρύζι, συν του ότι του δίνουν πιο τραγανή υφή. Λίγο σουσάμι ή μερικές σταφίδες θα αλλάξουν τελείως το κλασικό ρύζι και θα το κάνουν πιο ασυνήθιστο, σε όψη και γεύση. Μπορείτε, όμως, να προσθέσετε και τηγανητά αποξηραμένα βερίκοκα και μούρα, όπως και αμύγδαλα ή φιστίκια, για πιο extreme γευστικές καταστάσεις.

Αβγά
Τα αβγά ταιριάζουν σχεδόν με τα πάντα και το ρύζι δεν μένει εκτός. Δοκιμάστε να χτυπήσετε ελαφρώς ένα αβγό και να το προσθέσετε στο ρύζι σας κατά το μαγείρεμα, στην κατσαρόλα ή στο wok σας αν φτιάχνετε συχνά τηγανητό ρύζι. Με αβγά ποσέ θα έχετε και το εφέ του υγρού κρόκου για πιο εντυπωσιακά πιάτα, αλλά γενικότερα, μπορείτε να προσθέσετε αβγά στο ρύζι σας με όποιο τρόπο θέλετε και να απολαύσετε την πρωτεΐνη τους.

Μπαχαρικά
Άλλη μια δοκιμασμένη συνταγή για να δώσετε άρωμα και ένταση στο ρύζι σας: προσθέστε του μπαχαρικά. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές τους ιδιότητες, τα μπαχαρικά, ανάλογα με τις επιλογές σας θα κάνουν τη διαφορά. «Ζεστά» μπαχαρικά όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, ο γλυκάνισος δίνουν πολύ άρωμα στο πιάτο, ενώ επιλογές όπως το κύμινο και ο κουρκουμάς το κάνουν πιο ανατολίτικο. Οι επιλογές σας είναι απεριόριστες.

e-Fresh To supermarket στην πόρτα σας