Ποια καθημερινή συνήθεια προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη;

espreso
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΜΑΙΟΥ 2017

Νέα έρευνα αναφέρει ότι η κατανάλωση 3 ή περισσοτέρων φλιτζανιών ιταλικού καφέ την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Αν πίνετε εσπρέσο ή καπουτσίνο καθημερινά, μάλλον έχετε τις πιθανότητες με το μέρος σας σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer.

Ο ρόλος της καφεΐνης στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη δεν έχει ξεκαθαριστεί στους κύκλους της επιστημονικής κοινότητας, με κάποιες έρευνες να αποδεικνύουν τον προστατευτικό του ρόλο κι άλλες να μην οδηγούν σε σαφή αποτελέσματα ή να κινούνται προς την αντίπερα όχθη.

Οι Ιταλοί ερευνητές, όμως, θέλησαν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και προχώρησαν σε επιδημιολογική μελέτη 4 ετών, σε 7 χιλιάδες άντρες στην περιοχή Molise της Ιταλίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκε η κατανάλωση καφέ των συμμετεχόντων και έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων με τις περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στην ομάδα. Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, παρουσίαζαν 53% μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν καφέ.

Οι ερευνητές, βεβαίως, τονίζουν ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό της κεντρικής Ιταλίας, όπου ετοιμάζουν με συγκεκριμένο τρόπο τον καφέ, με υψηλή πίεση, πολύ υψηλή θερμοκρασία και χωρίς φίλτρο. Αυτή η μέθοδος ίσως οδηγεί σε υψηλότερη συγκέντρωση βιοενεργών ουσιών, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν ότι μόνο τα εκχυλίσματα καφέ που περιέχουν καφεΐνη είχαν αποτέλεσμα κι όχι τα ντεκαφεϊνέ.

Ο καρκίνος του προστάτη πρέπει να γνωρίζετε ότι εμφανίζεται συνήθως στις μεγαλύτερες ηλικίες και είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες των δυτικών κοινωνιών. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η καφεΐνη ήταν αυτή στην οποία φαίνεται να οφείλεται η προστατευτική δράση, ίσως να ωφελούν και άλλα είδη καφέ.