Συγκεντρώσαμε όλα τα tips που έχουν δώσει στο clickatlife επτά αγαπημένοι σεφ της Αθήνας

sef
ΤΕΤΑΡΤΗ, 31 ΜΑΙΟΥ 2017

Έπειτα από πολλές παρουσιάσεις εστιατορίων και επαφές με σεφ, κάναμε μια αναδρομή στο παρελθόν, «ξεθάψαμε» διάφορες συμβουλές μαγειρικής που μας έχουν δώσει τα προηγούμενα χρόνια γνωστοί σεφ της Αθήνας και σας τις παρουσιάζουμε συγκεντρωμένες, ώστε να τις αξιοποιήσετε στις επόμενές σας απόπειρες για πιο ποιοτικά και γευστικά πιάτα, με την αρωγή του ειδικού.

Nolan fb page
Tips για να φτιάξετε νόστιμη βιετναμέζικη κοτόσουπα από τον Σωτήρη Κοντιζά (διαβάστε το αρχικό άρθρο εδώ)
-Ο ζωμός σας μπορεί να περιέχει και κόκαλα από μοσχάρι και κότα.

-Προσθέστε οπωσδήποτε αστεροειδή γλυκάνισο.

-Βάλτε λίγη fish sauce (σάλτσα που συνήθως φτιάχνεται από αντσούγιες, αλάτι και νερό), αλλά με μέτρο γιατί είναι δυνατή.

-Τα σκόρδα και τα κρεμμύδια δίνουν έξτρα ένταση, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

-Πάντα επιλέγετε φρέσκα προϊόντα από λαϊκές που θα δώσουν επιπλέον νοστιμιά.

φωτό:Dimitris Vranas
Tips για να αναδεικνύετε τα πιάτα σας από τον Λευτέρη Λαζάρου (διαβάστε το αρχικό άρθρο εδώ
-Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο. Όπως αναφέρει ο ίδιος, το ελαιόλαδο ταιριάζει σχεδόν με όλα τα φαγητά της ελληνικής κουζίνας και αναδεικνύει τις γεύσεις όταν πρόκειται για εξαιρετικές πρώτες ύλες.

-Κάποιες φορές αρωματίζει τα πιο δημιουργικά πιάτα με κάποιο μυρωδικό, όπως στο πιάτο ψητή σουπιά με ελαιόλαδο, το οποίο είναι αρωματισμένο με κύμινο και κράμα φάβας.

-Χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο προς το τέλος του μαγειρέματος για να δίνει όλη τη γεύση και το άρωμα χωρίς να «βαραίνει» το φαγητό. Επίσης, ένα από τα αγαπημένα του υλικά που χρησιμοποιεί συχνά είναι το εστραγκόν, το οποίο δίνει ωραίο άρωμα και ταιριάζει με τα θαλασσινά.

Tips για ενίσχυση γεύσης από τον Γιάννη Λουκάκο (διαβάστε το αρχικό άρθρο εδώ)
-Στο μαγείρεμα η χρήση των φρέσκων βοτάνων είναι σημαντική, καθώς συντελούν στην ενίσχυση της γεύσης, δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερο χαρακτήρα στα πιάτα. Ενώ οι γεύσεις είναι τέσσερις (γλυκό, αλμυρό, ξινό και πικρό), τα αρώματα είναι χιλιάδες, γι’ αυτόν το λόγο η χρήση των φρέσκων βοτάνων μας δίνει την πολυπλοκότητα και τη διαφορετικότητα στο γευστικό αποτέλεσμα λόγω της έντασης και της ιδιαιτερότητας των αρωμάτων τους.

-Τα χρησιμοποιεί συνήθως στο τέλος του μαγειρέματος και όχι από την αρχή, καθώς θέλει να κρατήσουν το άρωμα τους. Φρέσκα βότανα, αλλά και μπαχαρικά χρησιμοποιεί και στην άλμη (η οποία στην πιο απλή μορφή της περιέχει 5% αλάτι διαλυμένο σε νερό, π.χ. στα 5 κιλά νερό 500 γραμμάρια αλάτι), δίνοντας έτσι μια πιο ενδιαφέρουσα και ευχάριστα πολύπλοκη γεύση ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιεί.

-Το υγρό μαρινάρισμα στην άλμη αποτελεί μια μέθοδο που βοηθά να επιτύχουμε το σωστό αλάτισμα του τροφίμου, καθώς και την αύξηση της κατακράτησης υγρών του κατά το ψήσιμο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κάποια σκληρά κομμάτια κρέατος. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, έχουμε ένα ζουμερό και γευστικό αποτέλεσμα.

Tips για τέλεια μαγειρεμένο κρέας από τον Βασίλη Καλλίδη (διαβάστε το αρχικό άρθρο εδώ)
-Αγοράστε κρέας καλής ποιότητας. Μιλήστε με τον κρεοπώλη σας και πείτε του τι θα μαγειρέψετε. Ακούστε τις συμβουλές του.
-Βγάλτε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον δύο ώρες πριν το μαγείρεμα για να έχει φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
-Αφού γίνει το φαγητό σας αφήστε το να σταθεί για 20 περίπου λεπτά. Το φαγητό ηρεμεί από το βράσιμο και η γεύση ολοκληρώνεται μετά την παύση του βρασμού.
-Γενικά, ακολουθείτε την κάθε συνταγή κατά γράμμα. Εάν δεν είστε σίγουροι, μην κάνετε πειράματα!

MyPizza Project fb page
Tips για την τέλεια σάλτσα ντομάτας για πίτσα από τον Γιώργο Χριστοδουλόπουλο (διαβάστε το αρχικό άρθρο εδώ)
-Για να φτιάξετε μια πίτσα με γευστική κόκκινη σάλτσα ντομάτας, επιλέξτε είτε «ντομάτα στον τρίφτη» από το εμπόριο, είτε πολτοποιήστε αποφλοιωμένα τοματάκια κονσέρβας.

-Για πιο μεστή γεύση, προτιμήστε να τη μαγειρέψετε, βάζοντας σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας την τριμμένη ντομάτα, πιπερώνοντας και αφήνοντας να σιγοβράσει μέχρι να εξατμιστεί το νερό της σάλτσας, προσθέτοντας ρίγανη και αλάτι.

-Ανάλογα με το πόσο αλμυρά ή όχι είναι τα υπόλοιπα υλικά σας, θα πρέπει να ρυθμίσετε το αλάτι στη σάλτσα και ενδεχομένως την οξύτητά της, προσθέτοντας λίγη ζάχαρη αν χρειαστεί.

Tips για την εξισορρόπηση των πιάτων σας από τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και τον Νίκο Ρούσσο (διαβάστε το αρχικό άρθρο εδώ)

Όπως χρησιμοποιούμε το αλάτι για την εξισορρόπηση του αλμυρού στοιχείου σε ένα πιάτο, στην κουζίνα τους οι 2 σεφ έχουν ένα μικρό «μυστικό» για την εξισορρόπηση του γλυκού. Φτιάξτε ένα σιρόπι 1 προς 1, όπως λέμε στη μαγειρική, βράζοντας ίση ποσότητα νερού και ζάχαρης, ίσα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αυτό το σιρόπι αποτελεί ένα προϊόν που οι 2 σεφ το χρησιμοποιούν όπως το ξίδι και το λεμόνι για την οξύτητα. Το αξιοποιούν σε όλες σχεδόν τις παρασκευές, όταν τελειώνουν τη γεύση κάποιου πιάτου, γιατί όσο σημαντικό είναι το αλάτι για την ανάδειξη των γεύσεων, πολλές φορές είναι και η ζάχαρη, σύμφωνα με τους ίδιους.

Επιμέλεια: ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ