Johnny Marr και Morrissey αντιδρούν στη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ

Johnny-marr-kai-morrissey
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΜΑΙΟΥ 2017

Τα δυο μέλη των Smiths, όπως ήταν αναμενόμενο, αντέδρασαν πολύ διαφορετικά στην τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας.

Η τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία της Ariana Grande στο Μάντσεστερ είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 22 ανθρώπων – μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και έφηβοι – και δεκάδες τραυματισμούς. Η Grande ακύρωσε την υπόλοιπη περιοδεία της, ενώ ο κόσμος του θεάματος εξέφρασε τη θλίψη του για την τραγωδία.

Οι Broken Social Scene, από την άλλη, αποφάσισαν να ξεκινήσουν την προγραμματισμένη τους ευρωπαϊκή περιοδεία με μια συναυλία την Τρίτη στο Μάντσεστερ. Στο ξεκίνημα του σετ είχαν καλεσμένο επί σκηνής τον Johnny Marr των Smiths, με τον οποίο ερμήνευσαν το «Anthems For A Seventeen-Year-Old Girl».

YouTube

O Johnny Marr επί σκηνής με τους Broken Social Scene.

«Αυτό που είναι σημαντικό απόψε είναι πως βρισκόμαστε εδώ μαζί, όλοι μας.  Αυτό είναι που μπορούμε να κάνουμε και αυτό είναι που θα κάνουμε, οπότε ευχαριστούμε Μάντσεστερ. Είμαστε τόσο ευτυχισμένοι, δεν θα θέλαμε να είμαστε πουθενά αλλού παρά εδώ, μαζί σας. Για να ξεκινήσουμε, για να σας δείξουμε πόσο αγαπάμε την πόλη σας, εδώ είναι ένας άνθρωπος που αγαπάω πολύ, ο οποίος ήρθε για να παίξει για εσάς. Είναι η πόλης σας, είναι ο θρύλος σας, παρακαλώ ένα χειροκρότημα για τον κύριο Johnny Marr» δήλωσε το συγκρότημα.

Η αντίδραση του Morrissey ήταν λίγο διαφορετική. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο τραγουδιστής των Smiths καυτηρίασε την αντίδραση πολιτικών, όπως της πρωθυπουργού Theresa May και του δημάρχου του Λονδίνου Sadiq Khan, καθώς και της Βασίλισσας Ελισάβετ.

«Η Theresa May λέει πως τέτοιες επιθέσεις “δεν θα μας σπάσουν”, αλλά ζει τη ζωή της σε μια αλεξίσφαιρη φούσκα και από ό,τι φαίνεται δεν χρειάζεται να αναγνωρίσει κανένα νεαρό σήμερα στα νεκροτομεία του Μάντσεστερ» έγραψε ο Morrissey. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, ο δήμαρχος του Λονδίνου «λέει ότι το Λονδίνο είναι ενωμένο με το Μάντσεστερ, αλλά δεν καταδικάζει το Ισλαμικό Κράτος», ενώ για τη Βασίλισσα Ελισάβετ υπογραμμίζει πως «επαινείται παραλόγως για τα “σκληρά της λόγια” κατά της επίθεσης, αλλά δεν ακυρώνει το σημερινό πάρτι στον κήπο του Μπάκιγχαμ».

Ο Morrissey καταλήγει πως «στη σύγχρονη Βρετανία όλοι φαίνονται πολύ τρομοκρατημένοι για να πουν επίσημα αυτά που όλοι λέμε ιδιωτικά. Οι πολιτικοί μας λένε ότι δεν φοβούνται, αλλά δεν είναι ποτέ τα θύματα. Πόσο εύκολο είναι να μην φοβάται κανείς όταν είναι προστατευμένος από τη γραμμή πυρός. Ο λαός δεν έχει τέτοιες προστασίες».