Η προβληματική εφηβεία του ανθρώπου-αράχνη

i-problimatiki-efibeia-tou-anthropou-araxni

ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

O Spider-Man, το δημιούργημα των Stan Lee και Steve Ditko, έγινε αισίως πενήντα ετών και το «γιορτάζει» επιστρέφοντας στη μεγάλη οθόνη. Ο σκηνοθέτης Μarc Webb έχει αναλάβει να μας αποκαλύψει τις λιγότερο γνωστές πτυχές του ήρωα της Marvel που αποδείχτηκε μέχρι τώρα χρυσωρυχείο στο box office.

«The amazing Spider-Man 3D»

O νέος άνθρωπος-αράχνη είναι ο Andrew Garfield, ενώ στο ρόλο της πρώτης του αγάπης, η Emma Stone αποτελεί το συνδετικό κρίκο του υπερ-ήρωα με το εχθρικό περιβάλλον του. Ο Μarc Webb δίνει έμφαση στο ψυχολογικό υπόβαθρο του Spider-Man και ειδικότερα στα δύσκολα παιδικά του χρόνια, προκειμένου να σκιαγραφήσει με ρεαλιστικό τρόπο το πορτρέτο ενός αδέξιου, θυμωμένου εφήβου που προσπαθεί να ισορροπήσει την καθημερινότητά του με τις ξεχωριστές ικανότητές του.

Στην υπόθεση της ταινίας, ο νεαρός Πίτερ Πάρκερ (Andrew Garfield), δεν ανήκει στους δημοφιλείς συνομηλίκους του και μοιάζει χαμένος σε υπαρξιακές αναζητήσεις. Έχει βρει οικογενειακή στέγη δίπλα στον θείο του (Martin Sheen) και τη θεία του (Sally Field), καθώς οι γονείς του τον εγκατέλειψαν όταν ήταν μικρός. Ένα τυχαίο γεγονός-η ανακάλυψη μιας μυστηριώδους βαλίτσας- τον φέρνει αντιμέτωπο με το παρελθόν του και ο ήρωας επιχειρεί να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση των γονιών του. H περιπέτεια αυτή θα τον οδηγήσει στο εργαστήριο του Dr.Curt Connors (Rhys Ifans), του παλιού συναδέλφου του πατέρα του. Και όσο ο Spider-Man έρχεται αντιμέτωπος με το alter-ego του Dr. Connors, τον απειλητικό Lizard, ο Peter θα πάρει την μοιραία απόφαση να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του…

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία του Spider-Man που δεν έχουν εξερευνηθεί κινηματογραφικά» σχολιάζει ο σκηνοθέτης Marc Webb: «Το ότι ο Peter έχασε τους γονείς του πυροδοτεί το ταξίδι του. Είχα περιέργεια για τη συναισθηματική επίπτωση που έχει ένα τέτοιο τραγικό γεγονός. Τελικά αυτή είναι η ιστορία ενός παιδιού που ξεκινά να αναζητήσει τον πατέρα του και βρίσκει τον εαυτό του. Έπειτα υπάρχει φυσικά και το έπος της Gwen Stacy που ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε το συγκεκριμένο κόμικ, πρόκειται για μια καταπληκτική ιστορία. Και, εννοείται, υπάρχει ο Lizard, ένας από τους αγαπημένους μου κακούς στα κόμικς. Όλα αυτά μας έδωσαν πολύ υλικό για να δουλέψουμε...Ο Peter Parker είναι διαφορετικός, είναι outsider, αλλά από επιλογή. Είναι τσιτωμένος – είναι το παιδί που απορρίπτει τους άλλους, πριν τον απορρίψουν αυτοί. Το χιούμορ, ο σαρκασμός , αυτή η αντιδραστικότητα πηγάζουν από ένα μικρό παιδί που το εγκατέλειψαν».

Παίζουν: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Denis Leary, Campbell Scott, Irrfan Khan, Martin Sheen, Sally Field. Η ταινία προβάλλεται από τη Feelgood Entertainment.