Ο Nick Cave μιλά για το «απόλυτο συναισθηματικό χάος» μετά τον θάνατο του γιου του

nick-cave
ΤΡΙΤΗ, 30 ΜΑΙΟΥ 2017

Ο τραγικός θάνατος του έφηβου γιου του, Arthur, το καλοκαίρι του 2015, επηρέασε βαθύτατα τον ίδιο τον μουσικό και την οικογένειά του.

Πρόσφατα, ο Nick Cave και το συγκρότημα του, οι Bad Seeds, επέστεψαν στις ζωντανές εμφανίσεις, τις πρώτες μετά τον θάνατο του 15χρονου γιου του τον Ιούλιο του 2015. Το ντοκιμαντέρ «One More Time With Feeling» ξεκίνησε, αρχικά, εστιάζοντας στις ηχογραφήσεις του δίσκου «Skeleton Tree», αλλά αναπόφευκτα επικεντρώθηκε στη δοκιμασία που πέρασε η οικογένεια του Cave. O ίδιος μίλησε για το πώς αντιμετώπισε το «απόλυτο συναισθηματικό χάος» που βίωσε μετά το τραγικό συμβάν.

«Όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από εκείνο τον καιρό, τόσο πιο εύκολο είναι -όχι πάντα, αλλά είναι πιο εύκολο- να χωρίσεις τον χρόνο σου. Υπάρχει αυτό που λέμε ο καιρός για να θυμάσαι και μετά ο καιρός για να δουλεύεις και μπορούμε με σχετική επιτυχία -όχι πάντα- κάπως να το μοιράσουμε. Όταν είναι ο καιρός που θυμόμαστε, τα πράγματα μπορεί να είναι κάπως και να μην είμαστε σε θέση να δουλέψουμε. Αλλά μπορούμε να το ξεπεράσουμε αποτελεσματικά και να κάνουμε τις δουλειές μας. Οπότε γινόμαστε ολοένα καλύτεροι σε αυτό. Απλά, ξέρεις, δεν γίνεται πάντα με επιτυχία» δήλωσε στο Noisey ο Cave.

«Πριν ήταν απλά χάος. Ήταν ένα απόλυτο συναισθηματικό χάος 24 ώρες το 24ωρο, εφτά μέρες την εβδομάδα, όλη την ώρα. Δεν μπορούσαμε… δεν είχαμε κανένα έλεγχο και μας πήρε λίγο χρόνο -ακούγεται λίγο περίεργο που το λέω- να οργανώσουμε τα συναισθήματά μας. Διαφορετικά, απλά δεν μπορείς πραγματικά να ζήσεις» συμπλήρωσε ο Cave.

Μιλώντας για τις τελικές ηχογραφήσεις του «Skeleton Tree», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά τον θάνατο του γιου του, ο τραγουδιστής δήλωσε πως κανένας δεν ήταν σε θέση να εργαστεί στο στούντιο «κάτι το οποίο νομίζω ήταν καλό, γιατί επέτρεψε σε εκείνα τα τραγούδια να αντισταθούν σε κάθε είδους αλλοίωση». Συνεχίζοντας, ο Cave εξήγησε πως «είχαμε αυτά τα εξαιρετικά ακατέργαστα τραγούδια τα οποία αντηχούσαν τα συναισθήματα όλων όσων συνέβησαν ή αντικατόπτριζαν αυτό το τραγικό συμβάν». Κατά αυτόν τον τρόπο, ο δίσκος που προέκυψε «είναι πολύ αγνός και έχει ελάχιστα τεχνάσματα», εξήγησε ο Cave. «Πρέπει να πω πως όταν είμασταν στο στούντιο και προσπαθούσαμε να δουλέψουμε πάνω στο “Skeleton Tree”, δεν είχα ιδέα τι γινόταν» κατέληξε ο Cave.