Η ρομαντική πλευρά του JRR Tolkien σε ένα ανέκδοτο μυθιστόρημα

beren-and-luthien-tolkien Alan Lee
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Η ιστορία αγάπης του Beren και της Lúthien διαδραματίζεται χιλιάδες χρόνια πριν τα γεγονότα του «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

Ένα ανέκδοτο μυθιστόρημα του JRR Tolkien, το «Beren And Lúthien», κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εκατό χρόνια μετά την σύλληψή του. Η υπόθεση λαμβάνει χώρα στη Μέση Γη, χιλιάδες χρόνια πριν τα γεγονότα της θρυλικής τριλογίας και αφηγείται την ιστορία αγάπης ενός θνητού και μια πριγκίπισσας των ξωτικών. O Tolkien έγραψε το μυθιστόρημα όταν επέστρεψε από τα πεδία των μαχών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και έχει ιδιαίτερα προσωπικό χαρακτήρα.

Το  «Beren And Lúthien» διαδραματίζεται χιλιάδες χρόνια πριν την τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».  

Πρωταγωνιστές στο βιβλίο είναι ο θνητός Beren και η πριγκίπισσα των ημίθεων ξωτικών Lúthien. Όπως είναι φυσικό, ο πατέρας της Lúthien δεν εγκρίνει τον έρωτα των δυο και τους αναθέτει μια επική αναζήτηση. Η ιστορία αντλεί στοιχεία από τον ουαλικό μύθο «Culhwch ac Olwen», αλλά εικάζεται ότι ο συγγραφέας επηρεάστηκε από τις τεταμένες σχέσεις που είχε με τον πεθερό του, λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως στα μνήματα του Tolkien και της συζύγου του, Edith, είναι γραμμένα τα ονόματα Beren και Lúthien.

AP

Ο Tolkien άρχισε να γράφει το βιβλίο όταν επέστρεψε από τα μέτωπα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο παρελθόν έχουν κυκλοφορήσει διάφορες εκδοχές της ιστορίας, όπως στη συλλογή μυθικών ιστοριών «Σιλμαρίλλιον», αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται ανεξάρτητη, στην πλήρη μορφή της. Όπως πολλά από τα έργα του Tolkien που κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό του, την επιμέλεια της έκδοσης έχει αναλάβει ο γιος του, Christopher Tolkien. Το νέο βιβλίο θα περιλαμβάνει σχέδια του Alan Lee, ο οποίος έχει βραβευτεί με Όσκαρ για τη δουλειά του στις ταινίες που γύρισε ο Peter Jackson.