15+1 πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζετε για τον sir Alfred Hitchcock

15kai1-pragmata-pou-isos-den-gnorizete-gia-ton-sir-alfred-hitchcock

πηγή: imdb

ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

«Κάνε το κοινό να υποφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο» συνήθιζε να συμβουλεύει ο «master της αγωνίας» και λατρεμένος σκηνοθέτης, παραγωγός, ηθοποιός αλλά κυρίως δημιουργός της τέχνης του κινηματογράφου, Alfred Hitchcock.

Μοναδικός στο είδος του, ο Sir Alfred Hitchcock αναμφίβολα αποτελεί ηγετική μορφή του σινεμά. Για τον λόγο αυτό, το «click@Life presents» ένα μικρό αφιέρωμα στις 15+1 άγνωστες πτυχές του άγγλου κινηματογραφιστή.

1. Αν και κυρίαρχος της τέχνης του τρόμου και του σασπένς, ο ίδιος είχε έναν παράλογο φόβο για την αστυνομία από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό προέκυψε επειδή όταν ήταν πολύ νεαρός, ο πατέρας του τον έστειλε στο αστυνομικό τμήμα με ένα σημείωμα για τον διοικητή, ο οποίος όταν το διάβασε οδήγησε τον Hitchcock στο κελί για κάποιες ώρες.

2. Εκτός από την αστυνομία άλλα πράγματα που τον έκαναν να νιώθει άβολα ήταν τα παιδιά και τα αβγά. Τα πρώτα επειδή φωνάζουν και τρέχουν ανεξέλεγκτα, ενώ αυτός ως γνωστό είχε εμμονή με τον απόλυτο έλεγχο και ήθελε τα πάντα να είναι στη θέση τους. Τα αβγά από την άλλη τα απεχθανόταν και τα θεωρούσε αηδιαστικά και… απ’ έξω και από μέσα.

3. Ο sir Alfred Hitchcock ωστόσο δεν είχε κανέναν σκοπό να υπηρετήσει την τέχνη του κινηματογράφου, για αυτό και πήγε στο κολλέγιο προκειμένου να γίνει μηχανικός. Τότε, το 1919, ξεκίνησε να εργάζεται ως τεχνικός σε βωβές ταινίες σε ένα αμερικάνικο στούντιο στο Λονδίνο και κάπως έτσι βρήκε την κλίση του.

4. Στη συνέχεια έκανε την πρώτη ομιλούσα ταινία στη Μεγάλη Βρετανία, το «Blackmail» το 1929.

5. Αν και άφησε τη Μ. Βρετανία για το Χόλιγουντ, το 1939, ο Hitchcock, κράτησε τη βρετανική υπηκοότητά του και το 1956, πήρε και την αμερικανική.

6. Αρνιόταν πεισματικά να μάθει να οδηγεί και έτσι ποτέ δεν απέκτησε δίπλωμα οδήγησης. Ίσως επειδή φοβόταν μήπως τον σταματήσει…η αστυνομία.

7. Από το 1925 ως το 1976, ο Alfred Hitchcock έκανε περισσότερες από 50 ταινίες. Φυσικά όλες τους ήταν ψυχολογικά θρίλερ και ταινίες τρόμου.

8. Ωστόσο αν και προτάθηκε 5 φορές για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, ο σπουδαίος Άγγλος σκηνοθέτης δεν κατάφερε ποτέ να πάρει το χρυσό αγαλματίδιο. Έξι ταινίες του βέβαια απέσπασαν 50 υποψηφιότητες, εκ των οποίων η «Rebecca» κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας το 1941. Για την ίδια ταινία ήταν υποψήφιος και ο ίδιος στην κατηγορία της σκηνοθεσίας αλλά έχασε από τον John Ford και «Τα σταφύλια της οργής».

9. Όταν τον ρώτησαν για τα Όσκαρ και τις υποψηφιότητες αλλά όχι νίκες του, ο sir Alfred είπε «Πάντα παράνυμφος, ποτέ νύφη».

πηγή: imdb

10. Αν και αποκαλούσε τους ηθοποιούς «βοοειδή» και δεν θεωρούνταν και ο αγαπημένος τους, κινηματογραφικοί αστέρες όπως οι Cary Grant, James Stewart, Ingrid Bergman, Teresa Wright, Joseph Cotten, Robert Walker, Grace Kelly, Doris Day, Anthony Perkins, Janet Leigh και Tippi Hedren του χάρισαν κάποιες από τις πιο σπουδαίες ερμηνείες τους.

11. Όταν δεν πρόλαβε να αγοράσει τα δικαιώματα του βιβλίου «Οι Διαβολογυναίκες», που μετέφερε στον κινηματογράφο ο Ανρί-Ζορζ Κλουζό το 1955, ζήτησε από τους συγγραφείς, τον Πιερ Μπουαλό και τον Τομά Ναρσεζεράκ, να του γράψουν ένα διήγημα αποκλειστικά για αυτόν. Το αποτέλεσμα ήταν το βιβλίο «From Among the Dead», το οποίο γυρίστηκε με τον τίτλο «Vertigo» (Δεσμώτης του Ιλίγγου).

12. Σε όλη του ζωή είχε παντρευτεί μία και μόνο γυναίκα, ενάντια στις επιταγές του Χόλιγουντ. Η βοηθός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Alma ήταν η γυναίκα της ζωής του από το 1926 μέχρι και το θάνατό του το 1980. Είχαν ένα παιδί, την ηθοποιό Patricia Hitchcock η οποία πρωτοεμφανίστηκε στο Broadway, με τις παραστάσεις «Stage Fright», «Strangers On a Train» and «Psycho».

13. Ο sir Alfred Hitchcock έχει κάνει «πέρασμα» στις περισσότερες από τις ταινίες του, σε ανύποπτες στιγμές και μικρούς ρόλους. Το ίδιο και η κόρη του.

14. Το 1979, λίγους μήνες πριν το θάνατο του η Βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε ιππότη και του απένεμε τον τίτλο του sir.

15. Στις 29 Απριλίου του 1980, στις 9:17 το πρωί, ο Hitchcock «έφυγε» ήρεμος ενώ κοιμόταν, από νεφρική ανεπάρκεια. Η κηδεία του έγινε στην εκκλησία «Good Shepherd» στο Beverly Hills. Ο ιερέας που έκανε την τελετή ήταν ο πάτερ Thomas Sullivan, και περισσότερα από 600 άτομα παρευρέθηκαν για να αποχαιρετήσουν τον σπουδαίο σκηνοθέτη, μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης Mel Brooks και ο Francois Truffaut.

16. Το χαρακτηριστικότερο όλων βέβαια στον Hitchcock ήταν η μοναδική βιτριολική αίσθηση του χιούμορ του….και ο τρόπος που το εξέφραζε. Οι φάρσες ήταν το βασικό του «μέσο». Ανάμεσα στις πιο αντιπροσωπευτικές ήταν όταν παρίστανε ότι είχε χάσει το κλειδί για τις χειροπέδες στα γυρίσματα της ταινίας «The 39 Steps». Αποτέλεσμα ήταν ο Robert Donat και η Madeleine Carroll να μείνουν «δεμένοι» μία ολόκληρη μέρα. Επίσης το να παραθέτει δείπνο στους συνεργάτες του με …γαλάζια σούπα, γαλάζιο κυρίως πιάτο και φυσικά γαλάζιο επιδόρπιο ήταν άλλη μία ένδειξη της ιδιαίτερης αίσθησης του χιούμορ του ενώ με διαφορά οι καλύτερες ήταν όταν έκλεισε τα φώτα στα γυρίσματα της ταινίας «Strangers On a Train» και…προσάραξε την κόρη του για τρεις ώρες στον «Τροχό» ενός Λούνα Παρκ.

ΣΟΦΗ ΖΙΩΓΟΥ