Γαλλική εφηβική επανάσταση

galliki-efibiki-epanastasi

ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Οι Ντελφίν και Μυριέλ Κουλέν σκηνοθετούν και γράφουν το σενάριο, αυτής της τρυφερής δραματικής κομεντί που επιχειρεί να αιχμαλωτίσει την παρόρμηση και τον ρομαντισμό της εφηβείας.

«Δεκαεπτά κορίτσια»

Η ταινία είχε κάνει πρεμιέρα και στο ελληνικό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου είχε αποσπάσει την «Ειδική Μνεία» της κριτικής επιτροπής, ενώ έχει προβληθεί με επιτυχία και σε άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Το σενάριο είναι βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία που συνέβη το 2008 σε μια πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αδελφές Κουλέν τοποθέτησαν τη δική τους ιστορία στην κλειστή κοινωνία μιας γαλλικής επαρχιακής πόλης, στο Λοριάν. Στην παραγωγή διακρίνεται η σφραγίδα του Ντενί Φρίντ, που βρίσκεται πίσω από τις ταινίες των αδερφών Νταρντέν. Η πλειοψηφία των κοριτσιών που παίζουν στο φιλμ δεν είχαν κάποια εμπειρία από γυρίσματα. Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν η Louise Grinberg η οποία είχε πει λίγες ατάκες στη βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία του Laurent Cantet «Ανάμεσα στους τοίχους», καθώς και η Esther Garrel η οποία είχε την εμπειρία ενός ρόλου στην ταινία του Bertrand Bonnelo «Οίκος Ανοχής». Οι αδελφές Κουλέν εστίασαν τον φακό τους στον αυθεντικό αυθορμητισμό των κοριτσιών αλλά και στην ιδιαίτερη χημεία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Στην υπόθεση της ταινίας, η νεαρή Καμίλ μένει έγκυος και η ζωή της αποκτά ξαφνικά νόημα, φωτίζοντας τη γκρίζα, παρηκμασμένη πόλη στην οποία ζει. Το παράδειγμά της ακολουθούν και οι υπόλοιπες έφηβες φίλες της, παρότι γνωρίζουν ότι θα συναντήσουν τις αντιδράσεις των οικογενειών και των συμμαθητών τους. Δεκαεπτά κορίτσια αποφασίζουν να μείνουν έγκυες ταυτόχρονα, περνώντας απότομα στην ενηλικίωση και εξερευνώντας με τον πιο απροσδόκητο τρόπο το σώμα τους. Η δύναμη της φιλίας, η παρόρμηση της νιότης και η γυναικεία ματιά διασταυρώνονται σε αυτό το ξεχωριστό φιλμ.

Αναφερόμενες στην ταινία τους, οι αδελφές Κουλέν τονίζουν:«πραγματικά, είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στην πόλη απ’ όπου καταγόμαστε, τη Λοριάν: μια πόλη εργατικής τάξης που είχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και η οποία θεωρούνταν τη δεκαετία του ’50 ότι θα γίνει μια σπουδαία πόλη του μέλλοντος. Εξήντα χρόνια μετά, το λιμάνι είναι σε κρίση και όλες οι ελπίδες έχουν εξαφανιστεί. Η Λοριάν παραμένει αγκιστρωμένη στο παρελθόν της: παλιά όταν ονομαζόταν L’Orient (Η Ανατολή) και ήταν ένα κομβικό λιμάνι απ’ όπου τα καράβια ξεκινούσαν για να εξερευνήσουν τη γη ή αργότερα όταν ήταν η πόλη της αντίστασης κατά τη διάρκεια του πολέμου με τα σημάδια εμφανή μέχρι σήμερα. Οι επιλογές που υπάρχουν εδώ για τις έφηβες της ιστορίας μας είναι περιορισμένες. Οι γονείς, οι δάσκαλοι, κανείς στην τοπική κοινωνία δεν έχει βρει ένα τρόπο να προσφέρει μια άλλη οπτική σε αυτά τα κορίτσια, των οποίων το μέλλον είναι ήδη προδιαγεγραμμένο: απολυτήριο λυκείου, δουλειά, γάμος, παιδιά, με αυτή τη σειρά. Όμως, θα την αντιστρέψουν: τα θέλουν όλα, ταυτόχρονα».

Παίζουν οι : Louise Grinberg, Juliette Darche, Roxanne Duran, Esther Garrel, Yara Pilartz, Solène Rigot, Noémie Lvovsky, Florence Thomassin, Carlo Brandt, Frédéric Noaille, Arthur Verret. Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από την «One from the heart».