Χρησιμοποίησε ο Bob Dylan βοήθημα για να γράψει την ομιλία του;

bob-dylan-2014
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Ενδέχεται να «εμπνεύστηκε» από ένα σχολικό λυσάρι για τη συγγραφή της πρόσφατης ομιλίας του για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο Bob Dylan έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε ένα βοήθημα για να γράψει την διάλεξή του για το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε πέρσι. Ένας από τους όρους για να παραλάβει το βραβείο ήταν να παραδώσει μια διάλεξη πάνω στο αντικείμενό του. Τελικά, ο Dylan εκφώνησε την ομιλία του (που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα), στην οποία αναφέρθηκε στις λογοτεχνικές και μουσικές επιρροές του.

Σύμφωνα όμως με το Slate, αρκετά σημεία της ομιλίας του Dylan φαίνεται πως πάρθηκαν από την ιστοσελίδα Sparknotes, η οποία παρέχει βοηθήματα για την καλύτερη κατανόηση και ανάλυση λογοτεχνικών κειμένων. Το Slate σημειώνει χαρακτηριστικά πως 20 προτάσεις του Dylan μοιάζουν πολύ με υλικό της σελίδας για τον «Μόμπυ Ντικ», ένα από τα έργα που ξεχώρισε στην ομιλία του.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας δημοσιογράφος παρατήρησε στην ομιλία του Dylan πως ο Νομπελίστας μουσικός φαίνεται να «εφηύρε» μια φράση στο «Μόμπυ Ντικ», καθώς δεν υπήρχε στην έκδοση του βιβλίου που ο ίδιος είχε. Μετά από σχετική έρευνα όμως, ο δημοσιογράφος ανακάλυψε στο Sparknotes μια φράση που έμοιαζε πάρα πολύ με αυτή που ανέφερε ο Dylan στην ομιλία του. To Slate έχει ανεβάσει μια αναλυτική σύγκριση αποσπασμάτων της ομιλίας του Dylan με κείμενα από το Sparknotes. Ο Dylan δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με τους ισχυρισμούς.