Απολογία Schumacher για το αμφιλεγόμενο «Batman & Robin»

batman-and-robin-2
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

«Ήταν σαν να είχα σκοτώσει ένα μωρό» εξήγησε ο σκηνοθέτης αναφορικά με τις αντιδράσεις κριτικών και κοινού για την ταινία του.

Το «Batman» του Tim Burton θεωρείται κατά πολλούς ως η πρώτη σύγχρονη ταινία υπερηρώων με έμφαση στον ρεαλισμό, φεύγοντας από τον φανταστικό κόσμο του «Superman» και του «Flash Gordon» της δεκαετίας του 1970 και ανοίγοντας τον δρόμο για τη Marvel, λίγα χρόνια αργότερα. Η επιλογή του Michael Keaton στον πρωταγωνιστικό ρόλο μπορεί να ξένισε στην αρχή, αλλά αποδείχτηκε πέρα για πέρα σωστή, ενώ η σκηνοθετική ματιά του Burton δημιούργησε τον γνώριμο πια, σκοτεινό και μυστήριο κόσμο του ήρωα της DC.

Το «Batman & Robin» του Joel Schumacher από την άλλη θεωρείται ως μια από τις πιο «ντροπιαστικές» στιγμές στην ιστορία του «Σκοτεινού Ιππότη». Η αποτυχία της συγκεκριμένης ταινίας μάλιστα έβαλε στον πάγο τα σχέδια της Warner για τους υπερήρωες της DC για πολλά χρόνια μέχρι να πειστούν οι παραγωγοί από το όραμα του Christopher Nolan. Σε αντίθεση με τον Burton, ο Schumacher προσέγγισε την πιο κιτς πλευρά του Batman, ενώ οι παραγωγοί επέμεναν για μια ταινία κατάλληλη για παιδιά.

Μετά από πολλά χρόνια, ο Joel Schumacher απολογήθηκε για την ταινία του, σε συνέντευξη που έδωσε στο Vice. «Θέλω να απολογηθώ σε κάθε φαν που απογοητεύτηκε επειδή νομίζω τους το χρωστάω» τόνισε ο σκηνοθέτης. Στην «απολογία» του παραδέχτηκε ότι η απόφασή του να κάνει το σίκουελ αποτέλεσε, κατά έναν βαθμό «ύβρη» από την πλευρά του, ενώ αποκάλυψε πως νιώθει άσχημα για όλους όσους εργάστηκαν σκληρά πάνω στην ταινία, η οποία απέτυχε και έχει μείνει γνωστή για τα κακά λογοπαίγνιά της. «Μετά το Batman & Robin ήμουν σκουπίδι» συνέχισε ο Schumacher, για να συμπληρώσει πως «ήταν σαν να είχα σκοτώσει ένα μωρό».

Οι σφοδρές αρνητικές αντιδράσεις ώθησαν τελικά τον σκηνοθέτη να ανακοινώσει στους παραγωγούς της Warner ότι δεν πρόκειται να γυρίσει άλλη ταινία με τον Batman, ενώ ομολογεί πως η όλη εμπειρία τον οδήγησε στα όρια της τρέλας. Παρά την εμπορική αποτυχία της ταινίας και την κατακραυγή των φαν του «Σκοτεινού Ιππότη», ο σκηνοθέτης έκλεισε λέγοντας πως μπορεί να ήταν αφελής, αλλά χαίρεται που γύρισε τελικά την αμφιλεγόμενη ταινία.