Στα χέρια του FBI ο χαμένος πίνακας του Matisse

sta-xeria-tou-fbi-o-xamenos-pinakas-tou-matisse-xamenos-pinakas-tou-matisse

www.henri-matisse.net

ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Δέκα χρόνια μετά την κλοπή του από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Καράκας στη Βενεζουέλα, το FBI ανακοίνωσε ότι ο πίνακας «Odalisque au Pantalon Rouge», του Γάλλου ζωγράφου Henri Matisse βρέθηκε στο Μαϊάμι.

Σύμφωνα με το Reuters, το έργο του Henri Matisse πέρασε στα χέρια του FBI, μετά τη σύλληψη των Pedro Antonio Marcuello Guzman και Maria Martha Elisa Ornelas Lazo, οι οποίο αναζητούνταν από τις αρχές.

Οι συλληφθέντες επιχείρησαν να πουλήσουν, έναντι του ποσού των 740.000 δολαρίων, τον ανεκτίμητο πίνακα σε ομάδα μυστικών πρακτόρων, οι οποίοι ωστόσο τους παρακολουθούσαν χωρίς φυσικά να γίνουν αντιληπτοί.

Ο πίνακας «Odalisque au Pantalon Rouge», χρονολογείται από το 1925 οπότε και ο Ηenri Matisse τον φιλοτέχνησε, ενώ η τιμή του υπολογίζεται στα 3 εκατ. δολάρια.

Άνηκε στη συλλογή του Μουσείου του Καράκας, μέχρι και το 2003 οπότε και οι ιθύνοντες του Μουσείου αντιλήφθησαν ότι στη θέση του αυθεντικού είχε τοποθετηθεί ένα πιστό αντίγραφο.

Αργότερα οι αρχές εντόπισαν τον πίνακα στη Νέα Υόρκη αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας κατέληξε στο Μεξικό, από όπου και έφτασε τελικά στο Μαϊάμι για να καταλήξει στα χέρια του FBI. Η κλοπή από το Μουσείου του Καράκας εκτιμάται ότι έγινε κάπου το 2002, χωρίς οι αρχές να είναι σε θέση να πουν πότε ακριβώς.

Από την πλευρά τους οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο δικαστήριο καθώς είναι πιθανόν να έχουν στα χέρια τους τον πρωτότυπο πίνακα του 1925. Σε περίπτωση που βρεθούν ένοχοι έρχονται αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 χρόνια.