8 τρόποι για να σας... μισήσει ο σερβιτόρος

8-tropoi-gia-na-sas-misisei-o-serbitoros-serbitoros

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Οι τρόποι μετράνε όταν είστε πελάτης εστιατορίου ή «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο»; Εμείς πάντως σας προειδοποιούμε για όσα ΔΕΝ πρέπει να κάνετε, αν θέλετε να γλιτώσετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις στο εστιατόριο που θα πάτε για φαγητό…

Υπάρχει ένας κώδικας συμπεριφοράς στον οποίο πιστεύουν οι περισσότεροι εστιάτορες και σερβιτόροι. Μάλιστα, οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι πελάτες χρειάζονται ενεργητική εκπαίδευση σε αυτόν. Γιατί όμως, οι κανόνες μετράνε;

Οι τρόποι μπορούν, για παράδειγμα, να σου εξασφαλίσουν το τραπέζι που ακύρωσε η παρέα που ήταν να έρθει και που είναι στη διακριτική ευχέρεια του προσωπικού να το δώσει σε όποιον θέλει…

Κι επειδή καλοκαίρι είναι και όλο και σε κάποιο ταβερνάκι θα βρεθείτε με την παρέα σας να απολαμβάνετε παγωμένη μπίρα και μεζέδες, δείτε 8 από τις συμπεριφορές που μπορούν να σας… κάνουν αντιπαθητικούς στους σερβιτόρους του μαγαζιού και φυσικά, να τις αποφύγετε!

1. Το να υψώνεις κουνώντας τα δάχτυλα ή την πετσέτα σου

«Ε, ψιτ, παιδί, εδώ!!!». Το σωστό είναι να σηκώσεις ελαφρά ένα μονάχα δάχτυλο (και όχι λες και ετοιμάζεσαι για προσβλητική χειρονομία) και να βρεις επαφή με τα μάτια του σερβιτόρου. Στον ανώτερο του σερβιτόρου ιεραρχικά, καταφεύγετε μόνο σε έσχατη περίπτωση και μονάχα αν σας αγνοεί συστηματικά.

2. Το να επιμένετε να πάρετε όλες τις τσάντες και τα παλτό σας στο τραπέζι

Σε μερικά μαγαζιά, ειδικά τα πιο ακριβά και πολυτελή, δεν γίνεται δεκτό για αισθητικούς λόγους να παίρνετε μαζί σας τις σακούλες από το σούπερ μάρκετ ή να αποθέτετε το παλτό και την τσάντα σας στην πλάτη της καρέκλας. Αφήστε τους ανθρώπους να τα βάλουν σε ασφαλές σημείο, πάρτε ό,τι χρειάζεστε από την τσάντα σας και τα παραλαμβάνετε στο τέλος, στην έξοδο. Δύσκολο είναι;

3. Το να ρωτάς τη γνώμη του σερβιτόρου και μετά να τον ειρωνεύεσαι

«Λοιπόν, αν δεν σας κάνει κανένα από τα 12 πιάτα που μόλις σας πρότεινα, μπορείτε να επιλέξετε επίσης ένα πιάτο με επικές τηγανητές… πατάτες». Ε, θα έχει το δίκιο του να σας πει το παραπάνω, εάν, όταν σας πει ότι το αρνάκι είναι πολύ καλό, γυρίσετε στη σύντροφό σας και της πείτε: «Μάλλον τους έχει μείνει από το Πάσχα και θέλουνε να το ξεφορτωθούνε».

Γενικώς να αποφεύγετε τα «τι καλό θα μας φέρεις σήμερα;» - η σαφήνεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. «Είμαι ανάμεσα σε ξιφία και τσιπούρα. Τι θα με συμβούλευες να προτιμήσω;».

4. Το να πείτε στο σερβιτόρο «όλα καλά» και μετά να παραπονεθείτε στη διεύθυνση

Πρέπει να θέτετε τα προβλήματα την ώρα που ανακύπτουν κι όχι κατόπιν εορτής. Να ενημερώνετε τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας σαν εργαζόμενο για τα αιτήματά σας, ακόμα κι αν πρόκειται να του ζητήσετε να μαζέψει τα ψίχουλα ανάμεσα στο 1ο και το 2ο πιάτο. Παίξτε καθαρά και δώστε του την ευκαιρία να σας προσφέρει τις υπηρεσίες που θέλετε.

5. Το να φεύγεις χωρίς να πεις ευχαριστώ ή χωρίς να χαιρετίσεις

Οι σερβιτόροι είναι άνθρωποι επίσης – αν και όταν τους βλέπουμε με τα ρούχα της δουλειάς το ξεχνάμε. Κοιτάξτε τον στα μάτια, ευχαριστείστε τον για τις υπηρεσίες του και θυμηθείτε να πείτε καληνύχτα πριν φύγετε. Το φιλοδώρημα δε τα εξαγνίζει όλα.

6. Το να αλλάζεις συνεχώς γνώμη στην παραγγελία

Κι αυτό γιατί ο σερβιτόρος δεν έχει όρεξη να ακούει τα «σχολιανά» του από το προσωπικό της κουζίνας. Για σας, φαίνεται σαν μια ξαφνική αλλαγή πλεύσης ή καλύτερα διάθεσης, τίποτα σοβαρό (για ένα πιάτο μιλάμε στο κάτω κάτω). Η κουζίνα όμως, σχεδόν σίγουρα, θα έχει ξεκινήσει να ετοιμάζει τη σως και όλα τα συνοδευτικά του πιάτου σας και ο σερβιτόρος θα ακούσει τις φωνές του αιώνα αν συμφωνήσει μαζί σας χωρίς να ρωτήσει.

7. Το να ζητάς λεμόνι, να σου το φέρνουν και τότε να θυμάσαι ότι θες επιπλέον και βούτυρο

Κι όταν φτάσει και το βούτυρο, «αχ, και το ξέχασα, θα μας φέρεις και λίγες χαρτοπετσετούλες που ξεμείναμε; Να ‘σαι καλά!». Ναι, η δουλειά του σερβιτόρου είναι να σερβίρει και γενικά να εξυπηρετεί, αλλά μια νύχτα που στο μαγαζί γίνεται πανικός, ο επιφορτισμένος με την εξυπηρέτησή σας άνθρωπος δε θα εκτιμήσει ιδιαίτερα κάθε φορά που εκπληρώνει μια επιθυμία σας να έχετε και μια καινούργια.

8. Το να σε περιμένουν για να κλείσουν το μαγαζί

Γιατί πρέπει να είστε οι τελευταίοι που θα φύγουν από το μαγαζί; Δεν είπε κανείς να μην περάσετε καλά και να μην μείνετε όσο θέλετε στο εστιατόριο, αλλά μην το παρατραβάτε κιόλας. Και ειδικά, μην πληρώνετε αν είστε το τελευταίο τραπέζι στο μαγαζί, αν δεν έχετε διάθεση να φύγετε σχετικά άμεσα. Τουλάχιστον μη δίνετε ελπίδες στους σερβιτόρους ότι θα φύγουν σύντομα. Δεν υποστηρίζουμε να πετάγεται κανείς σαν ελατήριο με το που πληρώνει, αλλά η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη συνήθεια είναι απεχθής στους σερβιτόρους…