Άπνοια, αρτηριοσκλήρωση και ναρκωτικά συνέβαλαν στον θάνατο της Carrie Fisher

carrie-fisher Paul Hackett
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

H πριγκίπισσα Leia των Star Wars πέθανε τον Δεκέμβριο του 2016 στην ηλικία των 60 ετών.

Οι ιατροδικαστικές αρχές του Λος Άντζελες ανακοίνωσαν πως τα αίτια θανάτου της Carrie Fisher δεν έχουν προσδιοριστεί, αλλά μια σειρά παραγόντων – όπως άπνοια ύπνου, αρτηριοσκληρωτική καρδιακή νόσος και χρήση ναρκωτικών – πιθανότατα έπαιξαν ρόλο. Η ηθοποιός πέθανε αιφνίδια στην ηλικία των 60 ετών τον Δεκέμβριο του 2016, καθώς επέστρεφε από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη.

Σε ανακοίνωσή της στο περιοδικό People, η κόρη της πολυαγαπημένης ηθοποιού, Billie Lourd, μίλησε για τον αγώνα που έδωσε η μητέρα της με τον εθισμό στα ναρκωτικά και τις ψυχικές ασθένειες που αντιμετώπισε. Σύμφωνα με τη Lourd, η μάχη που έδωσε όλη της τη ζωή οδήγησε στον θάνατό της, τονίζοντας παράλληλα πως πάντοτε ήταν ανοιχτή για τα προβλήματά της.

«Μιλούσε για την ντροπή που βασανίζει ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ξέρω την μητέρα μου, θα ήθελα ο θάνατος της να εμπνεύσει κόσμο να μιλήσει ανοιχτά για τα βάσανά του. Αναζητήστε βοήθεια, πολεμήστε για να στηρίξει η κυβέρνηση οικονομικά προγράμματα για την ψυχική υγεία. Η ντροπή και ο κοινωνικός στιγματισμός είναι εχθροί της ανάπτυξης των λύσεων και τελικά της θεραπείας» γράφει χαρακτηριστικά η Lourd. Αντίστοιχα και ο γιος της ηθοποιού, ο Todd Fisher, έχει μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα εθισμού και ψυχικής υγείας που αντιμετώπισε η μητέρα του όσου ζούσε.

Pinterest

Η Carrie Fisher στον ρόλο που την καθόρισε: Η αξέχαστη πριγκίπισσα Leia του Star Wars.

Στην αποκαλυπτική και συχνά χιουμοριστική ημι-αυτογραφία της με τίτλο «Postcards From The Edge», η Fisher είχε αναφερθεί εκτεταμένα στους εθισμούς και τις εμπειρίες της. Σε ένα απόσπασμα της βιογραφίας της, η Fisher έγραψε με τον χαρακτηριστικό τρόπο της για τις κατηγορίες χρηστών ναρκωτικών που συνάντησε σε κέντρο απεξάρτησης: «Όσοι παίρνουν κοκαΐνη κοιμούνται όλη την ώρα γιατί μέχρι να έρθουν εδώ δεν έχουν κοιμηθεί για μέρες. Εμείς που παίρνουμε οπιούχα έχουμε κοιμηθεί αρκετά, οπότε τώρα κυκλοφορούμε στους διαδρόμους τα βράδια, με σπασμούς από το σύνδρομο στέρησης. Νομίζω πως πρέπει να υπάρχουν ομάδες μπέιζμπολ: Οπιούχα εναντίον Αμφεταμινών. Οι Οπιούχοι ξύνονται, στέλνουν σινιάλα με τα χέρια και τους παίρνει ο ύπνος, ενώ οι Αμφεταμίνες τρέχουν γύρω από τις βάσεις και ουρλιάζουν. Δεν υπάρχουν κανόνες σε αυτό το παιχνίδι, αλλά υπάρχουν πολλοί παίκτες».