Summer Nostos Festival: Renzo Piano και Michael Kimmelman σε μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης

renzo-piano

O Iταλός αρχιτέκτονας και μηχανικός Renzo Piano είναι ο δημιουργός έργων όπως το Centre Pompidou στο Παρίσι και Los Angeles Country Museum of Art, μεταξύ δεκάδων άλλων.

ΤΡΙΤΗ, 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Ο Renzo Piano έρχεται στην Αθήνα (Τρίτη 20/06) στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival, για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον κριτικό αρχιτεκτονικής των New York Times, με αρθρογραφία που εστιάζει σε ζητήματα αστικού και δημόσιου χώρου, Michael Kimmelman.

Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano, μιλά για το έργο, τη φιλοσοφία και την έμπνευσή του, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ενός έργου σχεδιασμένου από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW). Με θέμα «Places for People», η συζήτηση στρέφεται στον άνθρωπο και τις ανάγκες του, επαναφέροντάς τον στο επίκεντρο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Τι πιο ενδιαφέρον να ακούσεις τον αρχιτέκτονα να μιλάει για το έργο του, μέσα στον χώρο που ο ίδιος σχεδίασε;

Το Summer Nostos Festival διοργανώνεται και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ISN/SNF) με μια εβδομάδα δωρεάν εκδηλώσεων για όλους, από 18 έως τις 25 Ιουνίου. Η είσοδος στην ομιλία είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης στο Φουαγιέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ).

«Piece by Piece»

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του SNFestival θα παρουσιάζεται η έκθεση «Renzo Piano Building Workshop – Piece by Piece», η οποία περιλαμβάνει μακέτες, σχέδια, φωτογραφίες και βίντεο αρχιτεκτονικών έργων των τελευταίων 30 ετών από το διεθνές γραφείο Renzo Piano Building Workshop. Με τη φιλοξενία της στο ΚΠΙΣΝ, η έκθεση, η οποία προβλήθηκε πρώτη φορά το 2013 στην Gagosian Gallery στη Νέα Υόρκη, με την αποκλειστική υποστήριξη του ΙΣΝ, ολοκληρώνει τον κύκλο περιοδείας της. Ενδιάμεσα παρουσιάστηκε το 2014 στην Padua στο Palazzo della Ragione, στο πλαίσιο της International Biennial Architecture, καθώς και το 2015 στο Power Station of Art στην Shanghai.

Η έκθεση περιλαμβάνει αναπαραστάσεις αρχιτεκτονικών έργων των τελευταίων τριάντα ετών από το Renzo Piano Building Workshop. Αποτελείται από 18 μονογραφίες-εγκαταστάσεις σε τραπέζια, αφιερωμένα το καθένα σε ένα έργο, που μέσα από μοντέλα, σχέδια, φωτογραφίες και βίντεο, διηγούνται την ιστορία των διαφόρων projects του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου.

Οι μακέτες, σαν νησιά, παρουσιάζουν μια μεγάλη γκάμα έργων, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες και αεροδρόμια έως ιδιωτικές κατοικίες, εξιστορώντας τη διαδικασία σχεδιασμού των κτιρίων, από το όραμα και την σύλληψη, έως την κατασκευή.

Το νέο αρχιτεκτονικό αριστούργημα του Renzo Piano στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας του ΚΠΙΣΝ έχει δηλώσει για την έκθεση: «Είναι σίγουρα δύσκολο να εκθέσεις επιτυχώς την αρχιτεκτονική. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το να βρίσκεσαι στο ίδιο το κτίριο, την αίσθηση της υβριδικής υφής μιας πόλης ή τη συνεχή ροή των φωνών που συνθέτουν τους ήχους της ζωής. Ωστόσο, μια αρχιτεκτονική έκθεση, μπορεί να μεταφέρει με σαφήνεια κάτι από τη συνθετότητα και την κοινή διαδικασία μέσω της οποίας τα κτίρια που σχεδιάζουμε συλλαμβάνονται ως ιδέα, κατασκευάζονται και στη συνέχεια αποκτούν ζωή… Θέλω να σκέφτομαι αυτήν την έκθεση σαν ένα ταξίδι μέσα στον χώρο».

Γιώργος Δημητρακόπουλος

Το εσωτερικό της νέας Λυρικής Σκηνής.

Αρχιτεκτονικό Γραφείο Renzo Piano Building Workshop
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop ιδρύθηκε το 1981. Σήμερα, 130 ειδικοί σε θέματα αρχιτεκτονικής και μηχανολογίας συνεργάζονται με τον Ιταλό αρχιτέκτονα στα γραφεία του στο Παρίσι, στη Γένοβα και στη Νέα Υόρκη. Μαζί τους, ο Renzo Piano έχει αναπτύξει μερικά από τα πλέον αναγνωρίσιμα και σημαντικά έργα του σε όλο τον κόσμο, όπως είναι ο τερματικός σταθμός του διεθνούς αεροδρομίου Kansai στην Οσάκα, το Μουσείο του Ιδρύματος Beyeler στη Βασιλεία, το Πολιτιστικό Κέντρο Jean-Marie Tjibaou στη Νέα Καληδονία, η αίθουσα συναυλιών Music Park Auditorium στη Ρώμη, η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Morgan στη Νέα Υόρκη, η Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η σύγχρονη πτέρυγα του Art Institute του Σικάγο, το νέο Whitney Museum στη Νέα Υόρκη, αλλά και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.