Στην Κένυα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η Angelina Jolie

angelina-Jolie-unhcr-nairobi Mark Henley
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Επισκέφτηκε πρόσφυγες που είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και βιασμούς στην προσπάθεια τους να αποφύγουν συγκρούσεις.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Angelina Jolie πέρασε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σε ένα σπίτι στην Κένυα για ασυνόδευτα κορίτσια που χωρίστηκαν από τους γονείς τους, στην προσπάθεια τους να διαφύγουν από τις συγκρούσεις.

Η σταρ του Χόλυγουντ επισκέφτηκε περίπου 20 κορίτσια, τα οποία μένουν σε ένα ασφαλές σπίτι στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ναϊρόμπι. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία, τα κορίτσια προέρχονται από το Κονγκό, το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία, το Μπουρούντι και την Ρουάντα, όπου υπάρχουν πολεμικές συγκρούσεις. Σχεδόν όλες είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, ενώ πολλές έμειναν έγκυες μετά από βιασμό.

«Ο ρόλος της σεξουαλικής βίας επιδεινώνεται όταν εκτελείται από κάποιον με στολή ο οποίος έχει δώσει όρκο για να προστατέψει. Οπότε είναι ευθύνη αυτών που φορούν στολές να πάρουν την πρωτοβουλία διορθώνοντας εκ των έσω, θέτοντας ένα παράδειγμα προόδου με νέες δεσμεύσεις» δήλωσε η Jolie.

UNHCR

Η ηθοποιός είναι ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες από το 2012.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, στην Κένυα έχουν βρει καταφύγιο περίπου 419.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 101.713 από το Νότιο Σουδάν. Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες προσφυγικές κρίσεις στον κόσμο.