Η αληθινή ιστορία μιας απολαυστικής....μηχανής

i-alithini-istoria-mias-apolaustikismixanis

ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Μια λάθος διάγνωση που γέμισε τα ράφια των sex shops, με άλλα λόγια η αληθινή ιστορία της εφεύρεσης του δονητή, δηλώνει εξ αρχής ότι η κωμωδία εποχής με τον original τίτλο «Hysteria» διηγείται μία προκλητική ιστορία.

«Η μηχανή της χαράς» (Hysteria)

Τοποθετημένη στη βικτωριανή Αγγλία, και στα πρότυπα των Katharine Hepburn και Cary Grant, το φιλμ παρακολουθεί ένα θυελλώδες ρομάντζο που χτίζεται μεθοδικά, ατάκα την ατάκα, ανάμεσα στους ετερώνυμους, που παραδοσιακά έλκονται, ρόλους των Hugh Dancy και Maggie Gyllenhaal.

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία της εφεύρεσης του δονητή, η ταινία που διαθέτει …καλά γονίδια και σωστή ανατροφή, με μητέρα μια ευαίσθητη και οξυδερκή σκηνοθέτρια (Tanya Wexler) και παραμάνες τρεις γυναίκες παραγωγούς (Sarah Curtis, Judy Cairo, Tracey Becker) «Η μηχανή της χαράς» είναι μια εμπνευσμένη ρομαντική κομεντί εποχής με πρωτότυπο θέμα και κριτική ματιά.

Πρόκειται φυσικά για τη σπαρταριστή ιστορία του δονητή, για ουρές ανικανοποίητων γυναικών που έβρισκαν χαρά στα χέρια ενός γιατρού, για την παράλογη σεμνοτυφία που αποσιωπούσε το θέμα του γυναικείου οργασμού στο όνομα της επιστήμης. Η ιστορία όμως δεν είναι αστεία ή γαργαλιστική, μόνο επειδή από μια υποκριτική εποχή ξεπήδησε το πιο πετυχημένο sex toy του κόσμου.

«Η μηχανή της χαράς» είναι απολαυστική, γιατί τη διακρίνει η σωστή δόση πονηριάς και παραβατικότητας εκεί που πρέπει, χωρίς να χάνει από ευαισθησία και κομψότητα εκεί που χρειάζεται.

Η υπόθεση ξεκινά στο απόγειο της Βικτωριανής σεμνοτυφίας, τη δεκαετία του 1880, όταν ο χαρισματικός νεαρός γιατρός Mortimer Granville (Hugh Dancy) έχει μόλις χάσει τη θέση του στην κλινική που εργαζόταν εξαιτίας της ισχυρής του πεποίθησης στην ύπαρξη μικροβίων.

Είναι όμως τυχερός και καταφέρνει να προσληφθεί στο ιδιωτικό ιατρείο του Dr. Robert Dalrymple (Jonathan Pryce), του πιο γνωστού κι επιτυχημένου επιστήμονα σε γυναικείες ιατρικές υποθέσεις. Ως ειδικός σε θέματα υστερίας αλλά και θορυβημένος από μια επιδημία που ταλαιπωρεί τις γυναίκες και προκαλεί συμπτώματα όπως κλάμα, νυμφομανία, ψυχρότητα και μελαγχολία, ο διάσημος γιατρός Dr. Dalrymple έχει επινοήσει μια θεραπεία, που βασίζεται στο πυελικό μασάζ.

Ο χώρος αναμονής των δύο συνεργατών σφύζει από πελάτισσες αλλά τα χέρια του νεαρού Mortimer τον προδίδουν και ο γοητευτικός γιατρός υποφέρει από κράμπες. Εκτός αυτού υποφέρει κι από ένα σοβαρό δίλημμα καθώς το ενδιαφέρον του μοιράζεται ανάμεσα στις δύο εντελώς διαφορετικές κόρες του αφεντικού του: από την μια, η σεμνή και καλοαναθρεμμένη Emily Dalrymple (Felicity Jones) είναι το πρότυπο της Βικτωριανής αρραβωνιαστικιάς, από την άλλη, η θυελλώδης Charlotte (Maggie Gyllenhaal) εκπροσωπεί την απειλητική γοητεία του φεμινισμού στο ξεκίνημα του.

Μέσα στην ατυχία του ο Mortimer θα σταθεί τυχερός, γιατί εκτός από την ανερχόμενη χρήση του ηλεκτρισμού έχει στο πλευρό του έναν πολύτιμο σύμμαχο, τον πλούσιο, γενναιόδωρο και ανοιχτόμυαλο φίλο Edmumd St. John-Smythe (Rupert Everett).

Σκηνοθεσία: Tanya Wexler, σενάριο: Stephen Dyer, Jonah Lisa Dyer, παίζουν: Maggie Gyllenhaal, Hugh Dancy, Jonathan Pryce, Rupert Everett, Felicity Jones, Ashley Jensen, Sheridan Smith, Gemma Jones, Anna Chancellor. Η ταινία προβάλλεται από τη Feelgood.