O Spider-Man αποκαλύπτεται στη Νέα Υόρκη

spider-man-mcfarlane
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Μια έκθεση με αυθεντικά σκίτσα από τα κόμικς της Marvel αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία ενός από τους υπερήρωες της καρδιάς μας.

Μαζί με τον Superman και τον Batman της DC, ο Spider-Man της Marvel είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο γνωστούς ήρωες των comics. Μπορεί να μην είναι εξίσου πετυχημένο το πέρασμά του από την μεγάλη οθόνη (με ορισμένες ενστάσεις, βέβαια), αλλά στις σελίδες των κόμικ συνεχίζει να είναι «βασιλιάς», παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό των X-Men, Fantastic Four και Avengers. Η νέα ταινία «Spider-Man: Η επιστροφή στον τόπο του» ευελπιστεί να «διορθώσει» τις ατέλειες της σειράς «Amazing Spider-Man», με μια πιο νεανική απεικόνιση του Spider-Man. Παράλληλα, υπάρχει μια έκθεση στην «γενέτειρα» του, τη Νέα Υόρκη, η οποία προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να μάθει κανείς την ιστορία και την εξέλιξη του χαρακτήρα.

Society of Illustrators

Η έκθεση «The Art of Spider-Man» περιλαμβάνει μια σειρά από αυθεντικά σχέδια και σκίτσα του Spider-Man, από τα πρώτα του «βήματα», μέχρι τις μέρες μας. Αναμφίβολα ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της έκθεσης είναι ο Steve Ditko, ο οποίος δημιούργησε τον Spider-Man με τον Stan Lee το 1962. Η έκθεση όμως τονίζει και τη συνεισφορά του John Romita Sr., ο οποίος διαδέχτηκε τον Ditko το 1966. Κατά τη διάρκεια της πετυχημένης συνεργασίας των Lee και Romita, ο χαρακτήρας του Spider-Man άρχισε να θεμελιώνεται ως μασκότ της Marvel. Κατά την περίοδο αυτή πρωτοεμφανίστηκαν η Mary Jane Watson και πλειάδα εχθρών όπως ο Rhino, ο Shocker και ο Kingpin, ενώ οι ιστορίες άρχισαν να εξετάζουν πιο επίκαιρα θέματα της εποχής, όπως τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τις διαφυλετικές σχέσεις και τον φοιτητικό ακτιβισμό.

Αργότερα, η Marvel έκανε ένα «reboot» στον χαρακτήρα τη δεκαετία του 1980, όταν και απέκτησε την μαύρη του στολή, ενώ το καλλιτεχνικό lifting από τον ανερχόμενο Todd McFarlane (μετέπειτα δημιουργό του Spawn) το 1988 έγινε αποδεκτό με ενθουσιασμό από το αναγνωστικό κοινό και έδωσε νέα ώθηση στον Spider-Man. Στην έκθεση παρουσιάζονται σκίτσα και έργα των Ross Andru, John Buscema, Ron Frenz, Gil Kane, Keith Pollard και του John Romita Jr.

Society of Illustrators

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα εκθέματα ανήκουν στον Mike Burkey, έναν από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του Spider-Man και του Romita. Εκτός των αυθεντικών σκίτσων, ο Burkey έχει μια τεράστια συλλογή από αναμνηστικά δώρα και παιχνίδια του Spider-Man η οποία παρουσιάζεται στον χώρο του Society of Illustrators στη Νέα Υόρκη. Η έκθεση θα παρουσιαστεί μέχρι τις 26 Αυγούστου.