Αντιμέτωπος με τη φυλακή ο αγρότης Χόγκετ του «Babe»

babe-James-crowmwell
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Αρνήθηκε να πληρώσει πρόστιμο για παρακώληση κυκλοφορίας σε διαμαρτυρία ενάντια στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας.

Ο 77χρονος James Crowmwell αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης επτά ημερών επειδή αρνήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 375 δολαρίων για παρακώληση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας. Ο Cromwell, μαζί με άλλους πέντε διαδηλωτές, συνελήφθη στη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας ενάντια στην κατασκευή εργοστασίου φυσικού αερίου της Competitive Power Ventures στην πόλη Wawayanda της Νέας Υόρκης.

AP / Erik Gliedman

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας της CPV αποτελεί απειλή για το άμεσο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα θα εντείνει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Οι έξι διαδηλωτές συνελήφθησαν, και οι τρεις έχουν πληρώσει το πρόστιμο που τους επεβλήθη. Οι άλλοι τρεις όμως – ο Cromwell, καθώς και οι Pramilla Malick και Madeline Shaw – δεν το πλήρωσαν και αντιμετωπίζουν ποινή επταήμερης φυλάκισης. «Εάν δεν παραμείνουμε ενωμένοι, τίποτε δεν θα αλλάξει. Δύναμη στον λαό» δήλωσε ο Cromwell. Μετά από έφεση, οι τρεις κατηγορούμενοι έχουν νέα προθεσμία να πληρώσουν το πρόστιμο μέχρι τις 14 Ιουλίου.

AP / Erik Gliedman

«Εάν δεν παραμείνουμε ενωμένοι, τίποτε δεν θα αλλάξει. Δύναμη στον λαό» δήλωσε ο Cromwell.

Πέραν του «Μπέημπ», το οποίο του χάρισε υποψηφιότητα για το βραβείο Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου το 1995, ο Cromwell έγινε γνωστός για τους ρόλους του στο «Λος Άντζελες Εμπιστευτικό» και το «Πράσινο μίλι», ενώ αναμένεται να εμφανιστεί στη νέα ταινία «Jurassic World», της οποίας της γυρίσματα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο στο Λονδίνο. Έχει προταθεί για τέσσερα Emmy, κερδίζοντας ένα για τον ρόλο του στο «American Horror Story: Asylum». Η πρώτη του επαφή με τον ακτιβισμό ήταν τη δεκαετία του 1960 με το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια περιοδείας με έναν θίασο. Αργότερα συμμετείχε τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και στήριξε τους Μαύρους Πάνθηρες.

Παράλληλα με την πολιτική δράση του, έχει ταχθεί υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο ίδιος είναι χορτοφάγος από το 1974, ενώ το 1995 έγινε vegan, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Μπέημπ». Τον Φεβρουάριο του 2013 συνελήφθη, επειδή εισέβαλε σε συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, διαμαρτυρόμενος για την κακομεταχείριση ζώων στους χώρους του πανεπιστημίου. Τότε, του επιβλήθηκε πρόστιμο 363,5 δολαρίων, το οποίο και πλήρωσε.