Αίσιο τέλος για τη μάχη μεταξύ Warner και της οικογένειας του Tolkien

lord-of-the-rings-return-of-the-king-1
ΤΡΙΤΗ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Η χρήση χαρακτήρων του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» σε online κουλοχέρηδες, χωρίς την κατάλληλη άδεια, έβαλε το στούντιο σε μπελάδες.

Μια δικαστική μάχη μεταξύ της οικογένειας του JRR Tolkien και της Warner Bros έληξε μετά από πέντε χρόνια. Το 2012, η οικογένεια του Tolkien και ο εκδοτικός οίκος HarperCollins κατέθεσαν μήνυση κατά του στούντιο, απαιτώντας 80 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για τη χρήση του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» σε online κουλοχέρηδες και ψηφιακό merchandising.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Warner Bros, όλοι είναι χαρούμενοι με τον συμβιβασμό.

Οι ενάγοντες θεώρησαν ότι η Warner Bros δεν είχε την άδεια για να χρησιμοποιήσει τους χαρακτήρες και τις ιστορίες του Tolkien στους κουλοχέρηδες, με το στούντιο να απαντάει με μήνυση, ισχυριζόμενο πως έχει χάσει «εκατομμύρια δολάρια σε τέλη αδείας» από εμπορική χρήση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Variety, το δικαστήριο δεν επέβαλε ποινή, ενώ οι όροι του εξωδικαστικού συμβιβασμού παρέμειναν κρυφοί. Εκπρόσωπος της Warner Bros σχολίασε πως και «οι δυο πλευρές είναι χαρούμενες που το θέμα διευθετήθηκε σε φιλικό κλίμα και ανυπομονούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο μέλλον».

Ο Peter Jackson σκηνοθέτησε τον «Χόμπιτ» μετά τον συμβιβασμό που επετεύχθη με την New Line το 2007.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η οικογένεια και ο εκδοτικός οίκος του Tolkien έχουν κινηθεί δικαστικώς για την εμπορική εκμετάλλευση του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», αφού το 2009 είχαν μηνύσει τη New Line/MGM για τα κέρδη της τριλογίας. Η οικογένεια του Tolkien κέρδισε τη δίκη, αλλά και σε αυτή την περίπτωση, οι όροι παρέμειναν κρυφοί. Αντίστοιχα, και ο σκηνοθέτης της τριλογίας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», Peter Jackson, είχε κινηθεί δικαστικά κατά της New Line, για ποσοστό των κερδών που του χρωστούσαν. Ο σκηνοθέτης έφτασε σε συμβιβασμό με το στούντιο το 2007 και στη συνέχεια γύρισε τις ταινίες του «Χόμπιτ».