Πώς προτιμούν το παγωτό στον υπόλοιπο κόσμο;

mochi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Η παγωμένη αίσθηση που μας αφήνει είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι και η γλυκιά του γεύση στέλνει τις ενδορφίνες μας στα ύψη. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, οι γεύσεις του έχουν εξελιχθεί κατά πολύ και πέρα από την καθιερωμένη κρέμα και σοκολάτα, υπάρχουν πλήθη γεύσεων από τσιχλόφουσκα μέχρι… τζατζίκι. Πώς απολαμβάνει, όμως, το παγωτό ο υπόλοιπος κόσμος; Μήπως οι δικές τους προτιμήσεις είναι πιο... τραβηγμένες;

Mochi, Ιαπωνία
Συνδυάζει το παγωτό με τις γιαπωνέζικες λιχουδιές mochi και το αποτέλεσμα είναι μπαλίτσες mochi που αποτελούνται από κολλώδες ρύζι με απαλή υφή, οι οποίες έχουν γέμιση παγωτού με γεύσεις όπως πράσινο τσάι και… κόκκινα φασόλια.

Gelato, Ιταλία
Θέλετε να εκνευρίσετε έναν Ιταλό; Τότε αποκαλέστε το gelato «παγωτό». Παρ’ όλο που και τα δύο είναι παρόμοια στην απόλαυση που προσφέρουν, το gelato είναι παραδοσιακά πιο πυκνό και γαλακτερό από το κλασικό παγωτό που όλοι ξέρουμε. Ακόμη, περιέχει λιγότερα λιπαρά, καθώς χρησιμοποιεί περισσότερο γάλα παρά κρέμα και έχει λίγο πιο έντονη γεύση, κάτι που το κάνει ελαφρώς πιο απολαυστικό από το καθιερωμένο παγωτό.

Παγωτό-χαλβάς, Ισραήλ
Στο Ισραήλ έχουν μια διαφορετική άποψη για το παγωτό, δημιουργώντας το παγωτό-χαλβά. Παρασκευάζεται από σουσάμι που προστίθεται σε μείγμα ζάχαρης και μελιού και αποτελεί μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή που στο Ισραήλ κάνει θραύση.

www.flickr.com
Παγωτό-foie gras, Γαλλία
Οι Γάλλοι, αν μη τι άλλο, ξέρουν από γεύση και δεν παύουν να είναι τολμηροί στις γαστρονομικές τους επιλογές. Τη στιγμή, μάλιστα, που όλος ο κόσμος μιλά για τη σκληρότητα της διαδικασίας παρασκευής foie gras (λιπαρό συκώτι πάπιας), αυτοί φτιάχνουν και το αντίστοιχο γκουρμέ παγωτό, δηλαδή παγωτό που σερβίρεται πάνω σε foie gras, συνδυάζοντας αλμυρό και γλυκό. Θα το δοκιμάζατε;

Faloodeh, Ιράν
Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα στο Ιράν δεν υπάρχει τίποτα πιο δροσιστικό από αυτό το περσικό παγωμένο επιδόρπιο. Φτιάχνεται από λεπτά νουντλς vermicelli που παγώνουν με άμυλο καλαμποκιού, ροδόνερο και χυμό lime, δίνοντας ένα ιδιαίτερο μείγμα εσπεριδοειδών και λουλουδιών.

Ντοντουρμά, Τουρκία
Στα τούρκικα σημαίνει «παγωμένο» και όσοι έχετε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, θα έχετε σίγουρα δει στους δρόμους παγωτατζήδες να κάνουν «κόλπα» με ένα πολύ… ευέλικτο παγωτό. Το τούρκικο αυτό παγωτό είναι πολύ εύπλαστο και είναι πολύ εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν πέφτει, δεν κολλάει και δεν λιώνει. Χρησιμοποιούν σαλέπι για να το κάνουν πιο παχύρρευστο, δηλαδή αλεύρι που λαμβάνεται από τους ξηρούς κονδύλους πολλών ειδών της οικογένειας Ορχεΐδες.

Akutaq, Αλάσκα
Σε μια χώρα που οι θερμοκρασίες είναι «παγωμένες», ακούγεται οξύμωρο να έχει κανείς ανάγκη από ένα παγωτό. Αλλά το «Eskimo ice cream» είναι πολύ διαδεδομένο στην Αλάσκα. Παραδοσιακά, αυτό το πιάτο περιλαμβάνει κρέας και ζωικός λίπος, κυρίως φώκιας, ελαφιού ή ταράνδου. Σήμερα όμως, φτιάχνεται από υποκατάστατο ζωικού λίπους και προστίθενται σε αυτό, εποχικά φρούτα.

Παγωτο-μακάρονα, Γερμανία
Μπορεί να μοιάζουν με κλασικά μακαρόνια εκ πρώτης όψεως, αλλά στην πραγματικότητα είναι παγωτό βανίλια περασμένο από μακαρονομηχανή και περιχυμένο με κατακόκκινη σος φράουλας που μοιάζει με κέτσαπ. Το παγωτό αυτό δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από έναν Ιταλό στη Γερμανία το ’60 κι έκτοτε έχει αγαπηθεί πολύ από μικρούς και μεγάλους.

Kulfi, Ινδία
Το Kulfi φτιάχνεται από συμπυκνωμένο γάλα, ζάχαρη και εξωτικές γεύσεις, όπως το σαφράν και το κάρδαμο. Είναι ένα πολύ δημοφιλές παγωμένο γλυκό, με πυκνή υφή, που μοιάζει με κρέμα.