Πρώην ντράμερ των Foo Fighters καταγγέλλει τον Dave Grohl ως «σχολικό νταή»

foo-fighters Kevin Mazur
ΤΡΙΤΗ, 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Ο William Goldsmith αποκαλύπτει το παρασκήνιο της αποπομπής του και τη σχέση του με τα μέλη του συγκροτήματος.

Ο Dave Grohl των Foo Fighters έχει αναπτύξει τη φήμη του «καλού παιδιού» στο χώρο της ροκ, κάτι το οποίο όμως αμφισβητεί ευθέως ο πρώην ντράμερ του συγκροτήματος. Ο William Goldsmith, ο οποίος είχε παίξει και πιο παλιά στο κλασσικό emo συγκρότημα Sunny Day Real Estate, υπήρξε μέλος των Foo Fighters από το 1995 έως το 1997, ηχογραφώντας  μαζί τους στον δεύτερο δίσκο τους «The Colour And Shape».

Αυτό που ώθησε τον Goldsmith στην πόρτα της εξόδου ήταν η απόφαση του Grohl να ηχογραφήσει σχεδόν όλα τα ντραμς του δίσκου. «Όπως φαίνεται, ο Dave θα ηχογραφούσε ξανά ορισμένα από τα τραγούδια. Δεν ξέρω εάν ο παραγωγός τού είπε να συνεχίσει, αλλά το επόμενο πράγμα που έμαθα ήταν πως όλη η δουλειά που είχα κάνει εξαφανίστηκε, εκτός από ένα ή δυο κομμάτια», σχολίασε ο Goldsmith στην Daily Mail.

Συνεχίζοντας, ο Goldsmith εξήγησε πως η όλη εμπειρία τον άφησε «δημιουργικά παραβιασμένο», αφού «όταν βάλεις τόσο πολύ από τον εαυτό σου σε κάτι και μετά χωρίς να το ξέρεις, σβήνεται εντελώς από την ύπαρξη». Ο ίδιος θεωρεί πως η απόφαση να ηχογραφηθούν τα ντραμς του δίσκου πάρθηκε από το μάνατζμεντ, τους παραγωγούς και τον ίδιο τον Grohl. Παρόλα ταύτα, ο Goldsmith τόνισε στη συνέντευξή του πως δεν θα είχε πρόβλημα να μοιράζονταν τη θέση του ντράμερ στον δίσκο, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε η κατάλληλη επικοινωνία. «Ήταν βάναυσο και νομίζω πως ο παραγωγός ήλπιζε ότι θα τα παρατούσα, αλλά δεν το έκανα» κατέληξε ο Goldsmith.

Παρά την απόφασή του να ηχογραφήσει ξανά τα ντραμς του δίσκου, ο Grohl πρότεινε στον Goldsmith να συνεχίσει να παίζει μαζί με τους Foo Fighters στις συναυλίες. Τελικά όμως ο ίδιος αρνήθηκε την πρόταση, αφού εξήγησε πως δεν ξεκίνησε να παίζει μουσική για να είναι session μουσικός. Συγκρίνοντας τον Grohl με σχολικό νταή, ο Goldsmith συμπλήρωσε πως «ήταν σαν το παιδί το οποίο είναι δημοφιλές, αλλά είναι κακό και όλοι το αγαπούν». Η εμπειρία και η αίσθηση υποεκτίμησης που ένιωθε είχε ως αποτέλεσμα να στραφεί στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά και τελικά στην αποχώρησή του από τους Foo Fighters τον Δεκέμβριο του 1997. Η σχέση του Goldsmith με τον Nate Mendel – επίσης είχε θητεύσει στους Sunny Day Real Estate – σχεδόν καταστράφηκε, αλλά έκτοτε οι δυο έχουν λύσει τις διαφορές τους.

«Θυμάμαι κάποτε τον Dave να λέει σε μια συνέντευξη πως οι περιοδείες μαζί μου ήταν σαν περιοδείες με ένα σάκο του μποξ. Εκείνη την περίοδο της ζωής μου δεν είχα αυτοπεποίθηση ή την απαραίτητη ικανότητα να θέτω όρια, οπότε το έκανα πολύ εύκολο για εκείνον. Με το πέρασμα του χρόνου βίωσα ορισμένες εμπειρίες που με έκαναν άντρα» σχολίασε ο Goldsmith, για να συμπληρώσει πως πλέον δεν επιτρέπει να τον εκμεταλλεύεται κανείς. «Φταίω και εγώ που επέτρεψα στον εαυτό μου να μου συμπεριφερθούν άσχημα. Όπως το βλέπω τώρα, εάν δεν είχε συμβεί [η επανηχογράφηση από τον Grohl] δεν θα είχα δημιουργήσει τους δίσκους που έκανα στη συνέχεια και δεν θα είχα κάνει τα παιδιά που έχω».

Αναφορικά με την τελευταία φορά που συναντήθηκε με τον Grohl, το 2002, το πρώην μέλος των Foo Fighters δήλωσε ότι έχει την εντύπωση «πως νιώθει άσχημα με την τροπή των γεγονότων», με τον ίδιο όμως να αναρωτιέται γιατί δεν επιχείρησε να επικοινωνήσει μαζί του. «Το μόνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να κάτσει και να το συζητήσει μαζί μου» κατέληξε ο Goldsmith.