Aσθμα: 7 καθημερινά (σχεδόν) πράγματα που το επιδεινώνουν

asthma-7-kathimerina-sxedon-pragmata-pou-to-epideinonoun-kathimerina-sxedon-pragmata-pou-to-epideinonoun

ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Το άσθμα και γενικότερα τα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να «ερεθίζονται» ή να επιδεινώνονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, το καυσαέριο και το παθητικό κάπνισμα αλλά υπάρχουν και καθημερινές «απειλές» γύρω μας οι οποίες ξεφεύγουν από τη σφαίρα της προσοχής μας.

Αερόσακος

Όταν ο αερόσακος ανοίξει μετά από ένα ατύχημα, απελευθερώνει αέρια που χρήζουν προσοχής, ιδιαίτερα αν το άτομο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο πάσχει από άσθμα. Έχει αποδειχθεί ότι οι κρίσεις άσθματος μετά από ένα ατύχημα δεν οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στο στρες αλλά και στα αερολύματα, που απελευθερώνονται όταν ο αερόσακος ανοίξει.

Πυροτεχνήματα

Όσο φαντασμαγορικά και θεαματικά και αν είναι, δυστυχώς τα πυροτεχνήματα κατηγορούνται εδώ και χρόνια ως «απειλή» εναντίον του άσθματος. Όταν ανάψει κάποιος ένα πυροτέχνημα, οποιασδήποτε μορφής και μεγέθους, αυτόματα απελευθερώνονται χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων διοξείδιο του θείου, το οποίο όταν εισπνέεται σε συμπυκνωμένες ποσότητες μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα.

Σε μεγάλης κλίμακας πυροτεχνήματα μάλιστα, ακόμη και το νέφος του καπνού που δημιουργείται μετά την «έκρηξη» περιέχει αερολύματα από βάριο, το οποίο θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει το άσθμα.

Αλεύρι

Όταν κάποιος εισπνεύσει αλεύρι σε μεγάλες ποσότητες, η «σκόνη» του ενδεχομένως να ερεθίσει τους πνεύμονες σε τέτοιο βαθμό, που οι ειδικοί το έχουν ονομάσει «το άσθμα του φούρναρη».

Έκπληξη προκαλεί ωστόσο ότι η συγκεκριμένη αυτή μορφή άσθματος είναι η πιο κοινή μεταξύ των επαγγελματιών, που δουλεύουν σε φούρνο. Ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι έστω και αν κάποιος φούρναρης δεν είναι αλλεργικός μπορεί η «σκόνη» του αλευριού να προκαλέσει δυσλειτουργία στους πνεύμονες.

Συσκευές αερίου

Το διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) , ένα υποπροϊόν που απελευθερώνεται από τις συσκευές αερίου, έχει κατά καιρούς συνδεθεί με συμπτώματα παιδικού άσθματος.

Το NO2 μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα ακόμη και σε σχετικά μικρές ποσότητες, όπως δηλαδή «παράγεται» από ηλεκτρικές κουζίνες με αέριο, θερμάστρες και τζάκια. Οι ειδικοί ωστόσο επιμένουν ότι σωστές συσκευές εξαερισμού μπορεί να αποφύγουν την απελευθέρωση επιβλαβών ποσοστών διοξειδίου του αζώτου.

Κεριά

Εκτός από ωραία μυρωδιά και ρομαντική ατμόσφαιρα, δυστυχώς τα κεριά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, και ειδικά αυτά που έχουν σαν βάση το παραφινέλαιο (δηλαδή η πιο συχνή μορφή), εκπέμπουν τολουόλιο και βενζόλιο. Αντίθετα όσα κεριά φτιάχνονται από κερί μέλισσας ή σόγιας, δεν περιέχουν τέτοια χημικά.

Ωστόσο, το να ανάψετε ένα –δυο κεράκια (από παραφινέλαιο) δεν αποτελούν απειλή για τους πνεύμονές σας. Αυτό αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο αν ανάβετε συχνά τέτοια κεριά σε χώρους που δεν αερίζονται σωστά.

Εκτυπωτές

Οι εκτυπωτές λέιζερ και τα φωτοτυπικά εκπέμπουν πολύ λεπτά σωματίδια που μπορεί να επιδεινώσουν διάφορα αναπνευστικά προβλήματα ενώ άλλοι τύποι εκτυπωτών είναι γνωστό ότι προκαλούν αναπνευστικά συμπτώματα.

Και για του λόγου το αληθές, μάλιστα το 2009 το περιοδικό «New England Journal of Medicine» εξέδωσε μία έρευνα που είχε γίνει σε μία 62χρονη γυναίκα, η οποία έβηχε και φτερνιζόταν στη δουλειά της ακατάπαυστα. Εργαζόταν σε ένα μικρό κιόσκι που πουλούσε λόττο. Οι γιατροί της αφού την παρακολούθησαν διαπίστωσαν ότι το μελάνι που χρησιμοποιούσε για να τυπώνει τα λόττο ήταν αυτό που την αρρώσταινε. Όταν λοιπόν σταμάτησε να εργάζεται εκεί, τα συμπτώματά της απλά εξαφανίστηκαν.

Πλαστικό

Αν και το πλαστικό δε μοιάζει να προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα στους πνεύμονες, τα προϊόντα οικιακής χρήσης, που είναι κατασκευασμένα από έναν συγκεκριμένο τύπο πλαστικού, το οποίο περιέχει το λεγόμενο πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), όπως για παράδειγμα οι κουρτίνες μπάνιου, οι απομιμήσεις του δέρματος και τα παιδικά παιχνίδια, εκπέμπουν σιγά σιγά χημικές ενώσεις γνωστές ως φθαλικοί εστέρες. Σε αρκετές περιπτώσεις τα αυξημένα ποσοστά αυτών των ενώσεων σχετίζονται με συμπτώματα άσθματος.