Ο Michael Stipe στηρίζει τη συναυλία των Radiohead στο Ισραήλ

radiohead-thom-yorke-Jonny-greenwood Chris Pizzello
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Νέες δηλώσεις και παροτρύνσεις του Roger Waters αναφορικά με την απόφαση των Radiohead.

Η συναυλία των Radiohead στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, η τελευταία για φέτος, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον χώρο του θεάματος, με πολλούς καλλιτέχνες να εκφράζουν την αντίθεσή τους. Παρά τις αρνητικές αντιδράσεις, υπάρχουν ορισμένοι συνάδελφοι των Radiohead που στηρίζουν την απόφασή τους να παίξουν στη χώρα.

Ένας από αυτούς είναι ο Michael Stipe των REM, ο οποίος εκδήλωσε δημόσια τη συμπαράστασή του μέσω μιας ανάρτησης στο Instagram. «Ας ελπίσουμε πως ο διάλογος θα συνεχιστεί, βοηθώντας να τερματιστεί η κατοχή και να βρεθεί μια ειρηνική λύση» γράφει στην ανάρτησή του ο Stipe.

Ένας από τους πιο δημόσιους επικριτές των Radiohead είναι ο Roger Waters των Pink Floyd, ο οποίος είναι υπέρ ενός το πολιτιστικού μποϋκοτάζ του Ισραήλ λόγω του Παλαιστινιακού ζητήματος. Πέραν της ανταλλαγής δηλώσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Waters έδωσε μια συνέντευξη όπου σχολίασε εκ νέου τη συναυλία των Radiohead καθώς και τις απαντήσεις που το συγκρότημα έχει δώσει για να στηρίξει την απόφασή του.

«Η απάντησή μου σε όσους λένε πως πρέπει να κάτσουμε γύρω από τη φωτιά στην κατασκήνωση και να τραγουδήσουμε, είναι όχι, δεν πρέπει» τόνισε ο Waters για να εξηγήσει πως «όποιοι έχουν μπει στον πειρασμό, όπως οι φίλοι μας στους Radiohead» για να παίξουν στο Ισραήλ πρέπει να μελετήσουν την κατάσταση. «Ξέρω ότι ο Thom Yorke παραπονιέται για το πόσο προσβεβλημένος νιώθει, που ο κόσμος θεωρεί ότι δεν ξέρει τι γίνεται. Λοιπόν, Thom, δεν πρέπει να νιώθεις προσβεβλημένος γιατί εάν ήξερες τι συμβαίνει, θα μιλούσες με τον Ken Loach, ο οποίος σε παρακαλεί για μια κουβέντα ή εμένα που σε παρακάλεσα».

Στη συνέχεια, ο Waters αποκαλύπτει πόσο, τόσο ο ίδιος, όσο ο και ο Brian Eno προσπάθησαν επανειλημμένως να επικοινωνήσουν με τον Yorke μέσω email, αλλά ο frontman των Radiohead αγνόησε τα μηνύματα. «Ο απομονωτισμός αυτού του είδους είναι εξαιρετικά μη χρήσιμος σε όλους» εξήγησε ο Waters, συμπληρώνοντας πως «ανυπομονώ – εάν νιώθεις έτσι, όταν τελειώσει το ταξίδι σου στο Ισραήλ (γιατί μάλλον θα πας) – να μου γράψεις ένα γράμμα λέγοντας μου πόσο καλό έκανες και πως πέτυχες να φέρεις την αλλαγή μιλώντας με μουσικούς».