Η Βette Davis σε μια ταινία-σταθμό

i-bette-davis-se-mia-tainia-stathmo

ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

O Joseph L. Mankiewicz αποκαλύπτει τα παρασκήνια και τους ανταγωνισμούς του θεατρικού μικρόκοσμου, φέρνοντας αντιμέτωπη την μεγάλη κυρία του σινεμά Βette Davis, με την Αnne Baxter.

«Όλα για την Εύα» (All about Eve, 1950)

Το ασπρόμαυρο αυτό αριστούργημα κατόρθωσε να κερδίσει μια θέση στο πάνθεον των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφο, ενώ απέσπασε 14 υποψηφιότητες για Όσκαρ, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα του Χόλιγουντ. Συνολικά τιμήθηκε με 6 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι διακρίσεις Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας.

O Mankiewicz αξιοποίησε ως πηγή έμπνευσης για την ταινία του ένα μικρό διήγημα της Marry Orr («The wisdom of Eve» 1946) που βασιζόταν σε μια πραγματική ιστορία. H δική του εκδοχή, διανθισμένη με πικρή ειρωνεία και μαύρο χιούμορ, δεν περιορίζεται στο να καταγράψει τον ανταγωνιστικό κόσμο του θεάτρου, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια συναρπαστική αποτύπωση των σκοτεινών πτυχών της γυναικείας ψυχολογίας. Άλλωστε το Μπρόντγουεϊ που μας παρουσιάζει η ταινία δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις ίντριγκες και τα δηλητηριώδη χτυπήματα της βιομηχανίας του Χόλιγουντ.

Μια ντίβα του θεάτρου (Bette Davis) περιβάλλεται από τη δική της αυλή και δεν γνωρίζει πόσο εύθραυστος είναι ο κόσμος της, μέχρι τη στιγμή που εισβάλλει δυναμικά μια ανταγωνίστρια, με τη μάσκα της θαυμάστριας. Ο Mankiewicz παραθέτει μια πινακοθήκη αξιομνημόνευτων χαρακτήρων που δοκιμάζονται από την αλαζονεία, το φθόνο και την έλλειψη ταλέντου. Χαρακτηριστική εμφάνιση στην ταινία πραγματοποιεί και η Μerilyn Monroe.

Στην υπόθεση της ταινίας, η Μάργκο Τσάνινγκ (Bette Davis) είναι μια σταρ του Μπρόντγουεϊ που αισθάνεται την ηλικία της να απειλεί την καριέρα της. Ένα βράδυ μετά από μια παράσταση η Μάργκο συναντά μια νεαρή, ενθουσιώδη θαυμάστριά της, την Εύα Χάρινγκτον (Αnne Baxter). Ανάμεσα στις δύο γυναίκες αναπτύσσεται μια δυνατή φιλία και η Εύα γίνεται σύντομα η νεαρή προστατευόμενη της διάσημης ηθοποιού. Όμως σταδιακά αποκαλύπτεται το υποχθόνιο σχέδιο της κοπέλας που επιθυμεί να κλέψει από την Μάργκο, όσα κατέκτησε στη ζωή της: τον αγαπημένο της, την καριέρα της αλλά και όσους θεωρούσε φίλους της.

Παίζουν οι : Βette Davis, Anne Baxter,Gary Merill, Meriyn Monroe.

Η ταινία προβάλλεται από τη Seven Films.