Who is Who: Paul McCartney

who-is-who-paul-mccartney

ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Μέλος του μεγαλύτερου συγκροτήματος όλων των εποχών, συνθέτης τραγουδιών που έχουν γίνει κλασικά, μια solo καριέρα που τον έχρισε τον πιο πλούσιο και επιτυχημένο Βρετανό καλλιτέχνη, ο Paul McCartney παραμένει αγέρωχος παρά τις δεκαετίες και συνεχίζει να εκπλήσσει, όπως έκανε και στο κλείσιμο της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

- Ο Paul McCartney γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1942 στο Liverpool. Η μητέρα του ήταν νοσοκόμα και ο πατέρας του πυροσβέστης που όταν γεννιόταν ο γιος του ήταν εθελοντής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε ηλικία δώδεκα ετών γνώρισε το έτερο Σκαθάρι, George Harrison με τον οποίον ήταν συμμαθητές. Δύο χρόνια αργότερα, έχασε τη μητέρα του. Μία από τις αγάπες του πατέρα του McCartney ήταν η ενασχόληση με τη μουσική. Ο ίδιος έπαιζε τρομπέτα και πιάνο και ενθάρρυνε τα παιδιά του να κάνουν το ίδιο. Ο McCartney που είναι αριστερόχειρας, δυσκολευόταν με την κιθάρα, αλλά με μια απλή ρύθμιση των χορδών το πρόβλημα λύθηκε και άρχισε να ασχολείται με τη σύνθεση. Οι επιρροές του ήταν το αμερικάνικο rock ‘n’ roll, καθώς και τα rhythm ’n’ blues, ειδικά ο Little Richard.

-Όταν ήταν μόνο 15 χρονών, γνώρισε τον John Lennon και την μπάντα του, τους Quarrymen, o οποίος τον προσκάλεσε να παίξει μαζί τους. Η σύνθεση της μπάντας άρχισε να αλλάζει και μετά από λίγα χρόνια, προστέθηκαν ο Ringo Starr στα drums και ο George Harrison στην κιθάρα. Οι Beatles είχαν γεννηθεί…

- Η πρώτη επιτυχία του συγκροτήματος ήταν το «Love Me Do» του 1963. Η Beatlemania -όπως ονομάστηκε η φρενίτιδα του κοινού για την τετραμελή μπάντα- είχε μόλις αρχίσει. Δύο χρόνια αργότερα o McCartney συνέθεσε το «Yesterday», ένα τραγούδι που έκτοτε έχει διασκευαστεί πάνω από 2000 φορές από καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Η δεκαετία του '60 ήταν η δεκαετία των Σκαθαριών, με το ένα album να διαδέχεται το άλλο, τη μία επιτυχία να επισκιάζει την προηγούμενη και ορδές θαυμαστών να τους θεωρούν «πιο διάσημους κι από τον Χριστό», όπως είχε πει ο Lennon κάποτε.

-Ο θάνατος του manager τους και ιθύνοντα νου πίσω από την τεράστια επιτυχία τους, Brian Epstein, ήταν η αρχή του τέλους για το συγκρότημα που το 1970 κυκλοφόρησε το τελευταίο του album, «Let It Be». Οι τριβές μεταξύ των μελών είχαν αρχίσει να πληθαίνουν κι έτσι ο McCartney ανακοίνωσε την αποχώρηση του. Η συνέχεια δόθηκε στα δικαστήρια, όπου τα μέλη πάλευαν για τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών. Το 1975, οι Beatles έριξαν αυλαία.

-Μετά τη διάλυση των Beatles, ο McCartney συνέχισε τη μουσική του καριέρα, αρχικά με τα solo album «McCartney» στο οποίο είχε αναλάβει τα πάντα, από τη σύνθεση μέχρι την παραγωγή και «RAM» με τη μικρή σύμπραξη της γυναίκας του, Linda. Ένα χρόνο αργότερα έφτιαξε τη δική του μπάντα, τους Wings. Πάνω του είχε πέσει το βάρος να φτιάξει κάτι που θα ακολουθούσε αυτό που έκανε με τους Beatles.

-Η πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση ήταν στο Πανεπιστήμιο του Nottingham και ακολούθησαν άλλα δέκα Πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα. Συνέχεια είχε η Ευρώπη, με 25 σταθμούς. Στα live τους, επέμεναν να αφήνουν έξω τα τραγούδια των Beatles, και να παίζουν μόνο κομμάτια δικά τους, του McCartney ή διασκευές. Το πρώτο τους νούμερο ένα στις Η.Π.Α. ήταν το «My Love» και αργότερα το «Live and Let Die» που ακουγόταν στο soundtrack της ομώνυμης ταινίας «James Bond». Η επιτυχία του Βρετανού μουσικού ήταν μεγάλη, ειδικά στη γενέτειρά του. Η αρχή της δεκαετίας του '80 τον βρήκε να θέλει να κάνει άλλα πράγματα και νιώθοντας ότι έχει εκπληρώσει τον σκοπό του με το συγκρότημα, αποφάσισε να διαλύσει το συγκρότημα και να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά δικαστικές διαμάχες.

-Για τις επόμενες δύο δεκαετίες συνεργάστηκε με όλα σχεδόν τα μεγάλα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, όπως ο Stevie Wonder, o Michael Jackson και έκανε άπειρες ζωντανές εμφανίσεις σε όλον τον κόσμο, με αποκορύφωμα την εμφάνιση του στο Rio De Janeiro όπου έπαιξε μπροστά σε 184.000 άτομα, αριθμός- ρεκόρ στην ιστορία της μουσικής. Επίσης συνέθεσε ορχηστρική μουσική. Το 1994 ξαναβρέθηκε με τους πρώην φίλους του, τα εναπομείναντα Σκαθάρια μετά τη δολοφονία του Lennon, τους Starr και Harrison, για το ντοκιμαντέρ «Beatles Anthology». Ένα χρόνο μετά η Βασίλισσα τον έχρισε ιππότη για τις υπηρεσίες του στη μουσική. Το 1998 έχασε την πολυαγαπημένη του γυναίκα Linda, μητέρα των τεσσάρων παιδιών του, συνεργάτη του και γυναίκα της ζωής του. Ο έρωτας του έχει αποτυπωθεί εκτός από τραγούδια σε λευκώματα και φωτογραφικά albums.

- Το 2002 ο έρωτας του χτύπησε ξανά την πόρτα και παντρεύτηκε τη Heather Mills, μοντέλο που έχει χάσει το ένα της πόδι μετά από ατύχημα. Το ζευγάρι απέκτησε μαζί ένα παιδί και χώρισε το 2006, με ένα ηχηρό διαζύγιο, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των tabloids. Πέρυσι παντρεύτηκε για τρίτη φορά στο Λονδίνο, την Αμερικανίδα Nancy Shevell.

- O McCartney όσο περίεργο και αν ακούγεται είναι κυρίως αυτοδίδακτος μουσικός. Μπορεί όμως να παίξει μπάσο, κιθάρα, πιάνο και drums, βασιζόμενος μόνο στην ακοή του, και την αίσθηση της αρμονίας που έχει έμφυτη. Μαζί με την πρώτη του γυναίκα, Linda, έγιναν χορτοφάγοι και τάχθηκαν κατά του βασανισμού των ζώων. Όταν γνώρισε τη Mills, υποστήριξε έντονα τον αγώνα της κατά των ναρκών και ναρκοπεδιών.

- Ο McCartney κατέχει το ρεκόρ Guiness, ως ο πιο επιτυχημένος συνθέτης και τραγουδιστής όλων των εποχών, με 60 χρυσούς δίσκους πωλήσεις 100 εκατομμυρίων και κάτοχο πνευματικών δικαιωμάτων τραγουδιών που πουλάνε ακόμα χιλιάδες αντίτυπα. Ανάμεσα στις πολλές βραβεύσεις και τιμές που του έχουν γίνει, το αποκορύφωμα πρέπει να ήταν η ονομασία ενός μικρού αστεροειδούς ως McCartney 4148.

-To 2012 κυκλοφόρησε το album «Kisses On The Bottom» (διαβάστε την κριτική του δίσκου του εδώ ) με διασκευές παλιών pop κομματιών. Η τελευταία του ζωντανή εμφάνιση μπορεί να ήταν επί Βρετανικού εδάφους, αλλά τον παρακολούθησε όλος ο πλανήτης, αφού έκλεισε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, τραγουδώντας το «Hey Jude».

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ