H Jane Austen το νέο πρόσωπο στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών

10-pounds-Jane-austen
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Το νέο χαρτονόμισμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις για τη σύστασή του και την επιλογή της εικόνας.

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον θάνατο της Jane Austen και η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να τιμήσει τη σημαντική συγγραφέα, χρησιμοποιώντας τη φυσιογνωμία της στο νέο χαρτονόμισμα των δέκα λιρών. Τα νέα χαρτονομίσματα, τα οποία είναι φτιαγμένα από πολυμερές υλικό, θα κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του η Telegraph, η Austen θα είναι η μοναδική γυναίκα – πέραν της βασίλισσας Ελισάβετ – που απεικονίζεται στα χαρτονομίσματα της χώρας, μετά την απόσυρση των χαρτονομισμάτων των 5 λιρών τον περασμένο Μάιο, στα οποία υπήρχε η εικόνα της Elizabeth Fry. Τα νέα χαρτονομίσματα των 5 λιρών έχουν πια την εικόνα του Winston Churchill.

AP / Steve Parsons

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney παρουσιάζει το νέο χαρτονόμισμα των 10 λιρών με την Jane Austen.

Η κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων πάντως έχει προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως από χορτοφάγους και ορισμένες θρησκευτικές ομάδες, αφού το πολυμερές υλικό περιέχει ίχνη ζωικού λίπους. Πάνω από 100.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί σε μια διαδικτυακή καμπάνα ώστε να αλλάξει η σύνθεση των νέων χαρτονομισμάτων και να μην περιέχουν ζωικά κατάλοιπα.

Αντίστοιχα, όμως, και η επιλογή της εικόνας της Austen φαίνεται πως είναι προβληματική. Η ιστορικός και τηλεπαρουσιάστρια Lucy Worsley εξήγησε στους Sunday Times πως το πορτραίτο της Austen που χρησιμοποιήθηκε στο νέο χαρτονόμισμα δημιουργήθηκε μετά τον θάνατο της συγγραφέως. Ως αποτέλεσμα, το πρόσωπο της έχει «βελτιωθεί» στα πρότυπα της εποχής, οπότε θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως δεν απεικονίζεται η Austen.