Η επικράτηση της φοβίας των spoiler: όταν το «τι έγινε» υπερισχύει του «πώς έγινε»

game-of-thrones
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Μια άποψη για το τι σημαίνει η αγωνία για ο,τιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί spoiler.

Το «Game of Thrones» επέστρεψε για την έβδομη σεζόν του και μαζί γύρισε και η κουβέντα για τα spoiler, η οποία εκφράζεται κατά κύριο λόγο μέσα από γκρίνια στα social media. Φυσικά και ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να δει κάθε νέο επεισόδιο την ώρα που προβάλλεται στην Αμερική και μιας και έχει να σηκωθεί πρωί για να πάει στη δουλειά του, το πιθανότερο είναι να καταφέρει να το παρακολουθήσει το βράδυ που θα βρίσκεται σπίτι του. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα όμως θα μπει στο Facebook και στο Twitter, γενικά στο ίντερνετ και θα έρθει σε επαφή με κόσμο που έχει δει το νέο επεισόδιο. Εκεί λοιπόν ξεκινάει μια συζήτηση για το τι είναι spoiler αφενός (ακόμη και η γνώμη για το πώς φάνηκε το επεισόδιο μπορεί να είναι spoiler) και έπειτα μέχρι πότε λήγει το άτυπο εμπάργκο των spoiler για το επεισόδιο της εβδομάδας (την Τρίτη κάθε γκρίνια για spoiler απορρίπτεται).

Πέρα όμως από αυτή την κουβέντα, ο τρόπος που τίθεται το ζήτημα των spoiler εγείρει μια ακόμη συζήτηση, πολύ πιο βασική και σημαντική για τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση. Η αγωνία του κόσμου για να μην πέσει πάνω σε κάποιο spoiler φανερώνει τον κύριο λόγο που βλέπει και το «Game of Thrones» αλλά και ευρύτερα άλλες σειρές και αυτός είναι για το τι θα γίνει στη συνέχεια και όχι για το πώς αυτό θα παρουσιαστεί. Αν υπήρχε η δυνατότητα να πέσει στα χέρια του οποιουδήποτε το σενάριο με τις αποκαλύψεις για το τι θα γίνει μέχρι το τέλος, το πιθανότερο είναι να το διάβαζε χωρίς δεύτερη σκέψη και ίσως εκεί να έληγε και το ενδιαφέρον του για τη σειρά. Ειδικά από τη στιγμή που αυτή έχει πλέον αποκοπεί από τον ομφάλιο λώρο των βιβλίων, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος γύρω από αυτήν που επικεντρώνεται σε θεωρίες για το τι θα γίνει στη συνέχεια και όλο και λιγότερο συζητιέται ο τρόπος που αποδίδονται αυτές οι εξελίξεις.

Σε αυτό το σημείο η σειρά έχει φτάσει πια σε μια κατάσταση κατά την οποία μπορεί να παραδίδει καλά επεισόδια τηλεόρασης δίχως να συμβαίνουν πολλά σημαντικά γεγονότα μέσα σε αυτά. Έχει τελειοποιήσει το χτίσιμο και τη διαχείριση της ατμόσφαιρας, να επιλέγει τον σωστό τόνο να συνδέει τις παράλληλες ιστορίες και ξέρει πώς να προσελκύει τους κατάλληλους σκηνοθέτες για να αναδείξουν αυτές τις αρετές. Έπειτα, οι ηθοποιοί έχουν δεθεί με τους χαρακτήρες τους και έχουν κατανοήσει τα βαθύτερα κίνητρά τους, με αποτέλεσμα να φέρνουν εις πέρας κάθε αποστολή που τους ανατίθεται. Απλά δείτε ένα οποιοδήποτε επεισόδιο της πρώτης σεζόν και κάποιο πρόσφατο για να καταλάβετε τη διαφορά. Η σύγκριση των ερμηνειών είναι ανάμεσα σε τηλεταινία φαντασίας και σαιξπηρικό δράμα δολοπλοκιών.

Ας έρθουμε για παράδειγμα στο μοντάζ από την καθημερινότητα του Sam στην Citadel στην πρεμιέρα της έβδομης σεζόν. Είναι μια απόδειξη του πόσο έχει εξελιχθεί η σειρά, η οποία έχει απομακρυνθεί από την σοβαροφάνεια που κυριάρχησε μέσα από ένα πορνό βασανιστηρίων στην πέμπτη σεζόν και ξέρει πώς να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα όταν έχει την ευκαιρία, δίχως αυτό να αλλοιώσει το ύφος της. Στην ίδια κατηγορία βάζουμε και την guest εμφάνιση του Ed Sheeran. Υπάρχουν τόσα που γίνονται τόσο καλά αυτή τη στιγμή στο «Game of Thrones» που θα ήταν άδικο να μείνουμε μόνο στις εικασίες για το τι θα γίνει στη συνέχεια, χάνοντας έτσι την ουσία, ότι δηλαδή ανεβάζει κατά πολύ τον πήχη της τηλεόρασης που έχουμε τώρα αλλά και αυτής που θα έρθει.

Η σειρά που αυτή τη στιγμή δείχνει ανθεκτική απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή spoiler και αποτελεί οδηγό είναι το «Twin Peaks». Στην τρίτη του αψεγάδιαστη σεζόν, ανοίγει δρόμους που δεν έχουν περπατηθεί ξανά στην τηλεόραση και ακολουθώντας μια αφαιρετική μορφή αφήγησης, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να σου κάνει κανείς κανένα spoiler, είτε καθυστερήσεις μια μέρα για να δεις κάποιο επεισόδιο είτε ένα μήνα. Ο David Lynch εναποθέτει εκ προοιμίου όλη την κουβέντα στο συμβολικό στάδιο που επιλέγει να κινηθεί, δείχνοντας για μια ακόμη φορά τις δυνατότητες του μέσου και τους λόγους που πλέον η τηλεόραση αποδεικνύεται για πολλούς πιο ενδιαφέρουσα οδός από αυτή του σινεμά.

Οι σειρές με σεζόν των 22 επεισοδίων που πάσχιζαν να σκαρφιστούν διαρκώς ένα νέο cliffhanger για να διατηρήσουν το ενδιαφέρον, ακριβώς επειδή δεν είχαν τίποτα άλλο να δώσουν, ανήκουν στο παρελθόν. Δοκιμάστε να δείτε για δεύτερη φορά μια τέτοιου τύπου σειρά, ενώ ξέρετε ήδη τι έχει γίνει και τι πρόκειται να συμβεί. Σίγουρα δε θα την ξαναβλέπατε με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Η νέα εποχή της τηλεόρασης δομήθηκε πάνω ακριβώς σε σειρές που σε κάθε επαναληπτική προβολή επεισοδίων τους όχι μόνο δεν νιώθεις ότι έχεις πάρει ό,τι χρειαζόσουν από αυτά, αλλά ανακαλύπτεις έναν διαφορετικό πλούτο και πράγματα που ίσως δεν είχες προσέξει την πρώτη φορά, όταν η πλοκή μπορεί να σου αποσπούσε την προσοχή.

Όσοι βλέπουν πρώτοι το νέο επεισόδιο του «Game of Thrones» και μιλάνε για αυτό ανοιχτά προφανώς και πρέπει να αφιερώσουν λίγο χρόνο με τον εαυτό τους και να σκεφτούν για τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα social media, αλλά την ίδια στιγμή η αποκάλυψη κάποιου spoiler δε σημαίνει ούτε το τέλος του κόσμου και ούτε καταστρέφει και την εμπειρία του επεισοδίου. Μερικές φορές ο τρόπος που συμβαίνει κάτι μπορεί να σημαίνει πολλά περισσότερα από το ίδιο το συμβάν και σε αυτή τη φάση της η σειρά του HBO έχει αρχίσει να ενστερνίζεται αυτή τη λογική, για καλό όλων των εμπλεκομένων. Καιρός λοιπόν να κάνουμε το ίδιο και εμείς, κάτι που θα συνεισέφερε και στο πόσο απολαμβάνουμε το επεισόδιο αλλά και την ψυχική μας υγεία τις Δευτέρες.

H Νova είναι ο απόλυτος προορισμός για το GOT. Τώρα μπορείς να απολαύσεις για 1η φορά όλους τους προηγούμενους κύκλους μαζεμένους σε box set στο Nova On demand όποτε θελήσεις αλλά και τον νέο καταιγιστικό 7ο κύκλο του Game of Thrones αποκλειστικά στη Nova και ταυτόχρονα με την Αμερική.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]