Περί «Game of Thrones» και σεξισμού: ας μιλήσουμε για τις γυναίκες του Dorne

game-of-thrones
ΤΡΙΤΗ, 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Μια ένσταση αναφορικά με μια σημαντική εξέλιξη στο δεύτερο επεισόδιο της έβδομης σεζόν. Φυσικά ακολουθούν spoiler.

Το μεγάλο γεγονός του δεύτερου επεισοδίου της έβδομης σεζόν του «Game of Thrones» ήταν δίχως αμφιβολία η ναυμαχία ανάμεσα στον στόλο του Euron Greyjoy και σε αυτόν της Yara και του Theon, ενώ μαζί τους βρίσκονταν και οι γυναίκες του Dorne. Νικητής ήταν ο Euron, κρατώντας αιχμαλώτους την Yara και την Ellaria Martell, όπως επίσης και την Tyene, δολοφονώντας όμως τις άλλες δύο από τις Sand Snakes (την Obara και την Nymeria).

Όσο και αν θεωρούμε πως η σκηνή της μάχης ήταν πολύ καλά στημένη και με τη σωστή σκηνοθεσία διατήρησε την ένταση στα ύψη, τίθεται εύλογα το ερώτημα αν η σειρά διαχειρίστηκε σωστά το κομμάτι της ιστορίας του Dorne, ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες από εκεί.

Πριν πούμε ο,τιδήποτε άλλο, θα ξεκινήσουμε από τον τρόπο που ξεκινά η σκηνή της ενέδρας του Euron, εντελώς ξαφνικά, όταν η Ellaria και η Yara βρίσκονταν στα προκαταρκτικά ενός ερωτικού παιχνιδιού. Σε μια σειρά που έχει κατηγορηθεί για την ανδροκεντρική θεώρηση με την οποία αντιμετωπίζει το σεξ, το να έχει δύο ομοφυλόφιλες γυναίκες, οι οποίες ταυτόχρονα είναι ανεξάρτητες, δυναμικές και απελευθερωμένες, ήταν σίγουρα ένα σωστό βήμα ως προς την προοδευτικότητα. Το να δοκιμάζει να τις φέρει κοντά και όλως τυχαίως εκείνη να είναι η στιγμή που ξεσπά η μάχη στο τέλος της οποίας και οι δύο καταλήγουν αιχμάλωτες, δεν είναι και το καλύτερο timing. Και το ακόμη χειρότερο είναι το φάσμα των βασανιστηρίων που υπάρχει μπροστά, ειδικότερα για την Ellaria και την Tyene που εξαρχής η σειρά ήθελε να τονίσει την σεξουαλική ελευθεριότητά τους.

Οι στιγμές που η σειρά αποφάσιζε να μας δείξει σκηνές από τη ζωή στο Dorne δεν κράτησαν ποτέ το ενδιαφέρον, κυρίως γιατί δεν αποφάσισε ποτέ να επενδύσει σε αυτούς τους χαρακτήρες πέρα από το πόσο εξωτικοί είναι σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο του «Game of Thrones» και ότι μοιάζουν με απελευθερωμένες Αμαζόνες. Η έκτη σεζόν δεν ασχολήθηκε καθόλου σοβαρά με αυτές τις γυναίκες, εκτός μόνο από το τέλος που η Olenna αναζητούσε συμμάχους για την εκδίκηση απέναντι στους Lannister. Ακόμη και τότε όμως δεν ήταν τίποτε περισσότερο από τους διψασμένους για εκδίκηση σέξι συγγενείς του Oberyn και σε καμία περίπτωση δεν έγιναν κάτι άλλο δικό τους.

Οι Sand Snakes είχαν δολοφονήσει την Myrcella, ένα ανήλικο κορίτσι που δεν έφταιγε σε τίποτα, οπότε σε καμία περίπτωση δεν είναι αθώες. Αυτό όμως απέχει από το να δικαιολογήσει την ωμή δολοφονία τους στα χέρια του Euron και το κρέμασμά τους στα καράβια που ακολούθησε. Φυσικά και καταλαβαίνουμε ότι σε αυτό τον κόσμο της σειράς δεν υπάρχουν καλοί τρόποι και ότι πάνω στη μάχη όλα επιτρέπονται, αυτό δεν αναιρεί ωστόσο το γεγονός ότι η σειρά σκότωσε με άσχημο τρόπο δύο γυναικείους χαρακτήρες που δεν επένδυσε τίποτα πάνω τους και ετοιμάζεται να εξαντλήσει τον σαδισμό της πάνω σε άλλους τρεις. Και ακόμη και αν δε χάνουμε τον ενθουσιασμό μας και το ενδιαφέρον μας για τη σειρά σε αυτή τη φάση που βρίσκεται, αυτή η εξέλιξη δεν παύει να μας αφήνει μια δυσάρεστη επίγευση.

H Νova είναι ο απόλυτος προορισμός για το GOT. Τώρα μπορείς να απολαύσεις για 1η φορά όλους τους προηγούμενους κύκλους μαζεμένους σε box set στο Nova On demand όποτε θελήσεις αλλά και τον νέο καταιγιστικό 7ο κύκλο του Game of Thrones αποκλειστικά στη Nova και ταυτόχρονα με την Αμερική.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]