Τέλος εποχής για τα iPod Shuffle και Nano

ipod-nano
ΔΕΥΤΕΡΑ, 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Η κατάργηση των φθηνών μοντέλων της σειράς αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στις προτιμήσεις και συνήθειες του κόσμου για την αναπαραγωγή μουσικής.

Τα iPod μπορεί να επανήλθαν λίγο στην επικαιρότητα μέσω του «Baby Driver», όπου ο κεντρικός ήρωας έχει πολλά διαφορετικά μοντέλα και σπάνια εμφανίζει χωρίς τα ακουστικά του, αλλά φαίνεται πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, καθώς η Apple ανακοίνωσε πως θα σταματήσει την παραγωγή των iPod Shuffle και iPod Nano στα πλαίσια «απλοποίησης» της σειράς iPod. Οι δυο εκδοχές του θρυλικού iPod δεν είχαν αναβαθμιστεί για αρκετά χρόνια και πλέον πέρασαν στην ιστορία, μαζί με το κλασσικό  «click-wheel» iPod που αποσύρθηκε το 2014.

O «Baby Driver» είναι φαν των «vintage» click-wheel iPod.

Τα σημάδια για την κατάργηση ήταν ορατά εδώ και αρκετό καιρό, αφού πέραν νέων χρωμάτων, το iPod Nano αναβαθμίστηκε για τελευταία φορά το 2012, ενώ το iPod Shuffle το 2010. Παράλληλα όμως έχουν αλλάξει και οι συνήθειες πολλών χρηστών, αφού πλέον πολλοί ακούνε μουσική είτε μέσω υπηρεσιών streaming, είτε από το κινητό τους τηλέφωνο, καθιστώντας dedicated συσκευές μουσικής και βίντεο ολοένα και πιο περιττές. Ενδεικτικά, το πρώτο iPod κυκλοφόρησε το 2001 και έκτοτε η Apple έχει πουλήσει πάνω από 400 εκατομμύρια συσκευές. Το πρώτο iPhone κυκλοφόρησε το 2007, με τις συνολικές πωλήσεις να έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο.

AP Photo / Mark Lennihan

Η Apple θα πουλά μόνο το iPod Touch, καταργώντας τα Nano και Shuffle.

Πλέον η Apple προσφέρει μονάχα το iPod Touch, το οποίο πρακτικά είναι ένα iPhone το οποίο δεν δέχεται SIM κάρτα και συνδέεται στο διαδίκτυο μονάχα μέσω WiFi. Μετά την κατάργηση των entry-level players της, η Apple έριξε τις τιμές στα δυο μοντέλα Touch, διπλασιάζοντας και την χωρητικότητα τους από 16GB και 64GB, σε 32GB και 128GB αντίστοιχα. Με τις συνδέσεις στο διαδίκτυο να γίνονται ολοένα πιο γρήγορες, φθηνές και σταθερές, λογικά δεν θα αργήσει να έρθει και η σειρά του iPod Touch.