Όλα όσα είδαμε στο 7x03 του «Game of Thrones»

game-of-thrones
ΔΕΥΤΕΡΑ, 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Αυτό με τη συνάντηση που όλοι περιμέναμε.

Σε κάθε σεζόν του «Game of Thrones» υπάρχει αυτή η καμπή κατά την οποία αναρωτιέσαι αν ο καλύτερος τρόπος για να βλέπεις τη σειρά είναι σε εβδομαδιαία βάση ή αν είναι προτιμότερο να την αφήνεις να τελειώνει κάθε κύκλο επεισοδίων και να τα βλέπεις όλα μαζί, όπως συμβαίνει με τις σειρές του Netflix. Φυσικά με το χαμό που γίνεται και με τα spoiler που κυκλοφορούν είναι δύσκολο να αφήσεις ένα επεισόδιο μέχρι την Τρίτη, αλλά από την άλλη δεν γίνεται να παραγνωρίσεις το ψυχολογικό torture porn στο οποίο επιδίδεται η σειρά, αφήνοντάς μας πολύ συχνά στο μεταίχμιο μιας λύτρωσης ανάμεσα στις εβδομάδες που διαμεσολαβούν ανάμεσα στα επεισόδια.

Αυτή τη σκέψη την παραθέτουμε ακριβώς επειδή αυτή είναι μια εβδομάδα κατά την οποία το «Game of Thrones» επιδόθηκε σε ψυχολογική βία από αυτή που μας έχει συνηθίσει και αν και θεωρούμε πως συνολικά το τρίτο επεισόδιο της έβδομης σεζόν με τίτλο «The Queen’s Justice» ήταν ένα καλό επεισόδιο, μπορούμε να πούμε πως κάπου μερικά στοιχεία της σειράς έχουν αρχίσει να κουράζουν. Ας μιλήσουμε λίγο για αυτά πριν να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα σημαντικά που συνέβησαν σε αυτό το επεισόδιο.

1) Μια από τις αγωνίες μας για αυτό το επεισόδιο ήταν η διαχείριση της ιστορίας της Ellaria και της Tyene, μιας και πλέον ο Euron τις έπιασε αιχμάλωτες και τις παρέδωσε στην Cersei. Περιμέναμε χειρότερη μεταχείρισή τους σε σχέση με όσα μας έχει δείξει η σειρά στο παρελθόν, αλλά και ο ψυχολογικός πόλεμος που ασκεί η Cersei στην Ellaria, δίνοντας δηλητήριο στην Tyene και αναγκάζοντάς την να δει την κόρη της να σαπίζει απέναντί της, είναι εξίσου δυσχερές. Η σκέψη ότι οι δημιουργοί του «Game of Thrones» ετοιμάζουν σειρά που φαντασιώνεται έναν κόσμο με νόμιμη δουλεία κατά τον οποίο ο Νότος κέρδισε τον Εμφύλιο Πόλεμο μας προκαλεί κρύο ιδρώτα μετά από τέτοιες εικόνες.

2) Θεωρούμε την Lena Headey την καλύτερη ηθοποιό της σειράς και ήταν ωραίο που είδαμε ότι νοιάζεται ακόμη για ό,τι συνέβη στα παιδιά της, συν το γεγονός ότι απέφυγε τον γάμο με τον Euron,ξεκαθαρίζοντας ότι το σώμα της δεν είναι αντικείμενο προς διάθεση. Ωστόσο, έχει γίνει τεχνηέντως η ενσάρκωση του απόλυτου κακού και είναι αδίστακτη στον τρόπο που χτυπά τους εχθρούς της, έχοντας χάσει οποιαδήποτε επαφή με ο,τιδήποτε ανθρώπινο μπορεί να είχε πάνω της. Από τη μία πλευρά, αυτό είναι λογικό αν δεις τον κόσμο γύρω της και πώς είναι δομημένος αυτή τη στιγμή. Από την άλλη όμως, δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσον μια ακόμη νίκη της μπορεί να σημαίνει ανατρεπτική πλοκή ή να προκαλέσει δυσφορία για μια λύτρωση που η ίδια η σειρά έχει δημιουργήσει ως ανάγκη στο κοινό και η οποία δεν έρχεται. Ακόμη και η σχέση της Cersei με τον Jaime αυτή τη σεζόν περισσότερο καταστρέφει το προφίλ που είχε χτίσει ο δεύτερος παρά βοηθά την ίδια να γίνει πιο γήινη.

Θέλουμε να καταλήξουμε στο ότι η ίδια η σειρά αυτή τη στιγμή φαίνεται να μας καθοδηγεί προς ένα πολύ μεγάλο fan service, χτίζοντας ένα στρατόπεδο που εκπροσωπεί το απόλυτο καλό και ένα άλλο που είναι το απόλυτο κακό. Είχαμε γράψει και την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι Lannister θα είναι το μεγάλο φαβορί μέχρι αποδείξεως του εναντίου και μέσα μόλις σε δύο επεισόδια και χωρίς να χρειαστεί να ιδρώσουν, έχουν έρθει σε πλεονεκτική θέση απέναντι στην Daenerys. Αφήνοντάς την να πιστεύει πως το Casterly Rock είναι στρατηγικής σημασίας οχυρό, ο Jaime πήρε τον στρατό των Lannister μαζί με αυτό των Tarly και κατέλαβε το Highgarden, κόβωντας έτσι έναν ακόμη σύμμαχο της Daenerys, την Olena Tyrell. Και την ίδια στιγμή οι Lannister γίνονται ξανά η πιο πλούσια οικογένεια του Westeros, παίρνοντας την Σιδηρά Τράπεζα ξανά με το μέρος τους.

Η Diana Rigg ήταν ένα από τα highlights της σειράς, κυρίως επειδή πάντα με την ζωηρή προσωποποίηση της Olenna κατάφερνε να ανεβάζει επίπεδο τα επεισόδια που δεν είχαν ιδιαίτερη δράση και επικεντρώνονταν γύρω από ομιλίες μέσα σε δωμάτια. Η τελευταία της στιχομυθία με τον Jaime ήταν άξια της έως τώρα παρουσίας της, αφού και από τη μία αυτός έδειξε να την σέβεται, δίνοντάς της ένα γρήγορο δηλητήριο, αφήνοντας στην άκρη άλλα βασανιστήρια, αλλά και η ίδια φάνηκε να έχει έλεγχο του θανάτου της, βγαίνοντας από πάνω σε κάθε λέξη στην κουβέντα της με τον Jaime, προειδοποιώντας τον για την Cersei, αλλά και πληροφορώντας τον ότι αυτή ήταν που οργάνωσε την δολοφονία του Joffrey. Η Olenna έφυγε ακριβώς όπως έζησε, ως μοναδική κυρία του εαυτού της. Και όσο για το τελευταίο κάδρο του επεισοδίου, στο οποίο περιμένει το δηλητήριο να δράσει στο δωμάτιό της αφού έχει πει όσα ήθελε, είναι ένας μεγαλειώδης πίνακας ζωγραφικής.

Αυτό ήταν ένα επεισόδιο το οποίο παρά τις όσες εξελίξεις είχε, επικεντρώθηκε γύρω από ομιλίες. Και φυσικά το μεγάλο γεγονός, για το οποίο πολλοί περίμεναν επτά σεζόν για να πραγματωθεί, ήταν η συνάντηση της Daenerys με τον Jon Snow, της φωτιάς με τον πάγο, του Βορρά με την Ανατολή. Ίσως κάποιοι να ήθελαν να γίνει υπό άλλες συνθήκες, αλλά εμάς μας άρεσε ακριβώς έτσι όπως πραγματοποιήθηκε. Στην αρχή του επεισοδίου, χωρίς να υπάρχει μεγάλη ένταση, όμως με αρκετό δέος και με μια πολύ άβολη αίσθηση. Ίσως ήταν η πιο γήινη στιγμή της Daenerys σε όλη τη σειρά έως τώρα. Δεν είναι πια το φόβητρο που έρχεται με φόρα για να καταλάβει τον θρόνο. Φαίνεται πια ανοιχτά ότι δε διαθέτει το know-how και είναι αποκομμένη ανάμεσα στην επιδίωξή της να κυβερνήσει και στην πραγματικότητα.

Η διαφορά ανάμεσα στην Daenerys και τον Snow φάνηκε στο πώς τους προλογίζουν οι συνοδοιπόροι τους. Από τη μία η Missandei έχει αποστηθίσει ένα ολόκληρο κατεβατό από τίτλους που φέρει η βασίλισσά της, με τον Ser Davos να απαντά απλά ότι από εδώ είναι ο Jon Snow, ο Βασιλιάς στον Βορρά. Είναι προφανώς μια αστεία σκηνή, με την ίδια τη σειρά να διακωμωδεί την πομπώδη προσωπικότητα της Daenerys, αλλά τόσο αυτή όσο και όλη η συνάντησή τους βοήθησε στο να δούμε την οπτική γωνία και των δύο.

Από την πλευρά του Jon Snow, η Daenerys εκπροσωπεί κάτι άγνωστο και η αποστολή του να την πείσει για τον εχθρό στον Βορρά και για τους White Walkers μόνο εύκολη δεν είναι. Αυτή τη στιγμή λοξοκοιτάζει προς το King’s Landing και δεν έχει μάτια και προς τα βόρεια. Μέσα σε όλα αυτά όμως συναντά ξανά τον Tyrion και είναι πολύ δυνατή η χημεία που έχουν οι δύο τους, έχοντας αναπτύξει μια οικειότητα και ένα τύπου bromance ώστε θαρρείς ότι έχουν περάσει πολύ περισσότερο χρόνο μαζί.  Επίσης, η έκπληξή του στη θέα των δράκων ήταν από τις ωραίες στιγμές του επεισοδίου.

Από την άλλη, η Daenerys δείχνει χαμένη στον κόσμο του Westeros, ακολουθώντας τις συμβουλές άλλων, οι οποίοι όμως δεν έχουν σε καμία περίπτωση την εμπειρία των Lannister στο να κερδίζουν συμμάχους και μάχες. Δίπλα στον Jon Snow, ήταν για λίγο πάλι ένα κορίτσι με μεγάλες επιδιώξεις μέσα σε ένα σύμπαν που όχι μόνο δε σου δίνει αυτό που θέλεις, αλλά θα βασανίσει τόσο τα θέλω σου ώστε να μετανιώσεις την στιγμή που το σκέφτηκες. Οι Unsullied κατέλαβαν το Casterly Rock αλλά ο Euron κατέστρεψε τα πλοία τους και ετοιμάζει πολιορκία, η Ellaria και η Yara είναι αιχμάλωτες της Cersei και η Olenna είναι νεκρή. Ποτέ ξανά η Daenerys δεν ήταν τόσο ευάλωτη και τη βλέπουμε κάτω από το εντυπωσιακό περιτύλιγμα από το οποίο καλυπτόταν επί τόσες σεζόν. Για την ώρα είναι βασίλισσα ενός αχανούς κάστρου που το αποκαλεί σπίτι της αλλά ήταν τόσο μακριά από αυτό ώστε τώρα να μη νιώθει τόσο άνετα εκεί.

Η Daenerys θα αφήσει τον Jon Snow να εξορύξει το dragonglass για το οποίο ήρθε σε αυτή, αλλά κάτι μας λέει πως μόλις ξεκίνησε μια μεγάλη συμμαχία ανάμεσα στους δύο. Ο ένας είναι για τον άλλο το μόνο που έχουν με τα τωρινά δεδομένα και με άλλους συμμάχους να μη βρίσκονται στο χάρτη, μια τέτοια σύμπραξη θα βοηθήσει πολύ και τους δύο.

Σε άλλα σημαντικά νέα του επεισοδίου, είχαμε ένα Stark ριγιούνιον που δεν εξελίχθηκε τουλάχιστον όπως θα περίμενε ένας εκ των δύο εμπλεκομένων. Ο Bran κατέφθασε στο Winterfell για να μιλήσει με τον Jon Snow για την αληθινή του ταυτότητα, αλλά φυσικά το timing θα ήταν τόσο κακό, αφού αν ο Snow ήξερε πως είναι ένας Targaryen πριν πάει στην Daenerys, τότε τα πράγματα θα ήταν αρκετά διαφορετικά στη συνάντησή τους. Αντ’ αυτού βρήκε την Sansa και δε φαίνεται να χάρηκε όσο αυτή, μιας και έγινε εμφανές πόσο δρόμο έχουν διανύσει και οι δύο από την πρώτη σεζόν, όταν και τους είχαμε δει για τελευταία φορά μαζί. Ο Bran πλέον είναι το Three Eyed Raven, κάτι που σημαίνει ότι ξέρει τα πάντα, όπως τι φόραγε η Sansa στο γάμο της με τον Ramsay και δεν έχει κανένα θέμα να της το υπενθυμίσει. Όσοι περίμεναν ένα συγκινητικό Stark ριγιούνιον μπορούν τώρα να ποντάρουν στην επιστροφή της Arya. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Bran θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στη συνέχεια και περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς επιφυλάσσει η σειρά για τον χαρακτήρα του. Προς το παρόν ξέρουμε ότι ο Isaac Hempstead Wright μεγαλώνοντας έγινε ένας κακός ηθοποιός.

Σε πιο μικρά αλλά εξίσου ενδιαφέροντα για τη συνέχεια νέα, ο Sam κατάφερε να θεραπεύσει τελικά την ασθένεια του Ser Jorah, με το bromance των δύο να τελειώνει δυστυχώς εδώ, αλλά με τον Jorah να ετοιμάζεται να γυρίσει στην Daenerys που ίσως αυτή τη στιγμή να τον χρειάζεται στο πλευρό της για καθοδήγηση περισσότερο από ποτέ. Από την άλλη ο Sam αν και παράκουσε τις εντολές των πρεσβύτερών του, έσωσε τη ζωή ενός ανθρώπου και ανέβηκε στην εκτίμησή τους, οπότε περιμένουμε να διαμεσολαβήσει και σε άλλες σημαντικές εξελίξεις της συνέχειας.

Η Melisandre κράτησε αποστάσεις από τη συνάντηση της Daenerys με τον Jon Snow, αλλά προειδοποίησε τον Varys ότι θα γυρίσει για να πεθάνει στο Westeros, όπως το ίδιο θα συμβεί και με τον ίδιο. Και μιας και δε μας έχει αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης, περιμένουμε να δούμε το πώς θα γίνει αυτό.

Όσο για τον Theon, κατέληξε σε ένα από τα εναπομείναντα πλοία του στόλου της Yara, λέγοντας ότι έκανε ότι μπορούσε για να την σώσει από τα χέρια του Euron, αποκρύπτοντας φυσικά ότι απλά δείλιασε και περιμένουμε να δούμε αν η σειρά έχει να κάνει κάτι με τον χαρακτήρα του ή θα τον περιφέρει απλώς σαν ερείπιο.

Ήταν ένα επεισόδιο όχι με γρήγορο ρυθμό, το οποίο λειτούργησε βραδυφλεγώς και που είχε στο μανίκι περισσότερα από όσα έδειχνε αρχικά, κάνοντάς μας να περιμένουμε περισσότερο τη συνέχεια. Έδειξε ότι η μοναδική βασίλισσα στο Westeros παραμένει η Cersei και μέχρι να την καθαιρέσουν θα απονέμει δικαιοσύνη όπως αυτή νομίζει και έσμιξε τους δύο πιο αγαπητούς χαρακτήρες τη στιγμή που έπρεπε, όταν ο ένας έχει πραγματική ανάγκη τον άλλον. Τέσσερα επεισόδια απομένουν στη σεζόν και οι εξελίξεις όλο και θα τρέχουν περισσότερο από εδώ και πέρα.

H Νova είναι ο απόλυτος προορισμός για το GOT. Τώρα μπορείς να απολαύσεις για 1η φορά όλους τους προηγούμενους κύκλους μαζεμένους σε box set στο Nova On demand όποτε θελήσεις αλλά και τον νέο καταιγιστικό 7ο κύκλο του Game of Thrones αποκλειστικά στη Nova και ταυτόχρονα με την Αμερική.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]