Παιχνίδια κατασκόπων

paixnidia-kataskopon

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Στον πόλεμο η παραπλάνηση αποδεικνύεται πολλές φορές το πιο αποτελεσματικό όπλο. Ο συγγραφέας Ben Macintyre ξετυλίγει την πιο καλοστημένη παγίδα που έστησαν οι συμμαχικές δυνάμεις στον Χίτλερ.

Η «Επιχείρηση Κιμάς» είναι η πραγματική ιστορία της πιο απίστευτης παραπλάνησης που σχεδιάστηκε ποτέ από τους κατασκόπους του Τσόρτσιλ – ένα σκανδαλώδες ψέμα που ταξίδεψε μέχρι το γραφείο του Χίτλερ.

Είναι Απρίλης του 1943 και ένας ψαράς εντοπίζει ένα πτώμα να επιπλέει στις ακτές της Ισπανίας. Σύντομα διαπιστώνεται ότι πρόκειται για Βρετανό ταγματάρχη, που φέρει πάνω του άκρως απόρρητα συμμαχικά σχέδια εισβολής.

Μόνο που ο ταγματάρχης αυτός δεν υπήρξε ποτέ… Το πτώμα ανήκε σε έναν πεθαμένο άστεγο και όλα τα έγγραφα είναι πλαστά.

Αυτή η καλοστημένη παγίδα, δόλωμα για τους Ναζί, εξαπάτησε τους επικεφαλής της γερμανικής αντικατασκοπείας, έστειλε τα γερμανικά στρατεύματα να βολοδέρνουν σε λάθος κατευθύνσεις, και έσωσε χιλιάδες ζωές πείθοντας τους Γερμανούς ότι, αντί για τη Σικελία, τα συμμαχικά στρατεύματα σκόπευαν να εισβάλουν στην Ελλάδα…

«Ο πόλεμος, που βρισκόταν πια στον τέταρτο χρόνο του, δεν είχε ακουμπήσει και πολύ αυτό το τμήμα της Ισπανίας. Κάποιες φορές ο Χοσέ είχε συναντήσει στο νερό παράξενα εκβράσματα ναυαγίων, κομμάτια καρβουνιασμένου ξύλου, κηλίδες πετρελαίου, και άλλα συντρίμμια που μαρτυρούσαν για μάχες κάπου μακριά στη θάλασσα... Είχε φτάσει το μέσο του πρωινού όταν ο Χοσέ παρατήρησε μια «άμορφη μάζα» πάνω από την επιφάνεια του νερού…. Ήταν ένα σώμα, που έπλεε μπρούμυτα και κρατιόταν στην επιφάνεια από ένα κίτρινο σωσίβιο, με αόρατο το κάτω μέρος του κορμού. Φαινόταν να είναι ντυμένο με στολή…

…Δύο μήνες νωρίτερα, σε ένα μικρό καπνισμένο υπόγειο δωμάτιο κάτω από το κτίριο του ναυαρχείου στο Ουάιτχολ, δύο άντρες προβληματίζονταν με έναν γρίφο δικής τους επινόησης: πώς να δημιουργήσουν ένα άτομο από το πουθενά, έναν άνδρα που δεν υπήρξε ποτέ».

Πληροφορίες: «Επιχείρηση Κιμάς», του Ben Macintyre, μετάφραση: Φώτης Σκουλαρίκης, εκδ. Κλειδάριθμος.