Επιμένουν τα αμερικάνικα δικαστήρια για τον Roman Polanski

roman-polanski Kacper Pempel
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Ο δικαστής αρνείται να «επιβραβεύσει» τον σκηνοθέτη για τα 40 χρόνια που παραμένει φυγόποινος για την υπόθεση βιασμού ανηλίκου.

Παρά τις προσπάθειες του Roman Polanski να διευθετήσει τις ανοιχτές υποθέσεις του με την αμερικάνικη δικαιοσύνη, ο δικαστής Scott Gordon αρνήθηκε να κλείσει την 40χρονη υπόθεση βιασμού ανηλίκου εάν δεν εμφανιστεί ενώπιον του ο σκηνοθέτης. Η ανακοίνωση μάλιστα ήρθε μετά τις παρακλήσεις του θύματος, της Samantha Geimer, η οποία ζήτησε από το δικαστήριο να τελειώσει την δική ως «πράξη ελέους» για την ίδια και την οικογένειά της.

Ο Polanski δεν μπορεί να εκδοθεί από την Γαλλία, λόγω της γαλλικής υπηκοότητας του και αντιμετωπίζει περιορισμούς στις μετακινήσεις τους. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά από τις αρχές του έτους, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την υπόθεση, θέτοντας όμως μια σειρά από όρους οι οποίοι δεν έχουν γίνει αποδεκτοί από τα αμερικάνικα δικαστήρια.

Σύμφωνα με τον δικαστή Gordon, δεν είναι διατεθειμένος να «επιβραβεύσει» τον Polanski για το γεγονός ότι έχει αποφύγει την αμερικάνικη δικαιοσύνη για 40 χρόνια. «Ο κατηγορούμενος σε αυτή την υπόθεση παραμένει φυγάς και αρνείται να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις» τόνισε ο δικαστής, σε δήλωση του δικηγόρου του Polanski τον Ιούνιο. Τότε η πλευρά του σκηνοθέτη σχολίασε πως ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης «έχει κάνει τα πάντα» για να λυθεί η υπόθεση «με μια εξαίρεση», παραπέμποντας στην άρνηση του να εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Ο 83χρονος βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ το 1977 για τον βιασμό της 13χρονης, τότε Geimer, κατά τη διάρκεια φωτογράφισης στο σπίτι του Jack Nicholson. Ο Polanski παραδέχτηκε την ενοχή του στις κατηγορίες για παράνομη συνουσία με την ανήλικη, αλλά διέφυγε στην Γαλλία (όπου και ζει αυτοεξόριστος) προτού του απαγγελθεί η ποινή το 1978. Η Γαλλία δεν έχει συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ, ενώ το 2016, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας, πατρίδας του Polanski, έβγαλε απόφαση που απαγόρευε την έκδοσή του στην Αμερική για την υπόθεση.

Η πλευρά του σκηνοθέτη μετέφερε στα δικαστήρια δύο όρους του κατηγορούμενου για να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Ο Polanski ήθελε να δημοσιοποιηθεί μια παλαιότερη κατάθεση, σύμφωνα με την οποία ο σκηνοθέτης φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ για ποινή φυλάκισης 90 ημερών για ψυχιατρική παρακολούθηση. Παράλληλα ζητούσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα καταδικαστεί σε φυλάκιση για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Οι όροι, όπως φαίνεται από την εξέλιξη της δίκης, δεν έγιναν αποδεκτοί.