Ο Michael Moore προβλέπει επανεκλογή του Trump το 2020

michael-moore Reed Saxon
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Προτείνει «συμφωνία κυρίων» ώστε ο πρόεδρος των ΗΠΑ να προκύπτει βάσει της λαϊκής ψήφου και όχι από το σώμα των Εκλεκτόρων.

Ο δημοφιλής συγγραφέας και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Michael Moore δεν έχει κρύψει την «αγάπη» του για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, κατακρίνοντας συχνά τις πολιτικές επιλογές και μεθόδους του. Παρά τις διαφωνίες του, όμως, είχε προβλέψει την εκλογή του Trump τον περασμένο Νοέμβριο και, σύμφωνα με νέα του συνέντευξη, «βλέπει» επανεκλογή το 2020.

Μιλώντας στο Fast Company στο πλαίσιο του one-man show, «The Terms Of My Surrender», που παρουσιάζει στο Μπρόντγουεϊ αυτόν τον καιρό, ο Moore ξεκαθάρισε πως θα πρόκειται για «επανατοποθέτηση», καθώς ακόμη περισσότερος κόσμος θα τον αψηφίσει το 2020, και ο Trump θα κερδίσει τις απαραίτητες εκλογικές περιφέρειες.

AP Photo / Jose Luis Magana

Ο Moore ήταν σχετικά απαισιόδοξος στην πρόσφατη συνέντευξη του.

Στην ίδια συνέντευξη ο Moore παρουσίασε το σχέδιό του για μια «συμφωνία κυρίων» μεταξύ των πολιτειών, ώστε να παρακαμφθεί το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων χωρίς συνταγματική μεταρρύθμιση. Ο νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών αποφασίζεται από το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, βάσει του συνόλου των ψήφων που αντιπροσωπεύει κάθε πολιτεία την οποία κερδίζει ο εκάστοτε υποψήφιος και όχι από τον αριθμό των άμεσων ψήφων των πολιτών.

Στις περασμένες εκλογές, ο Trump συγκέντρωσε 304 από τις 538 ψήφους του σώματος, έναντι 227 υπέρ της Hillary Clinton, η οποία είχε αποσπάσει περισσότερες ψήφους στις κάλπες. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές του 2000, όταν ο George W. Bush έγινε πρόεδρος, παρά το γεγονός ότι ο Al Gore είχε την λαϊκή ψήφο. Σύμφωνα με το σχέδιο του Moore, οι αρχές της κάθε πολιτείας θα στηρίζουν τον υποψήφιο που έχει κερδίσει τις περισσότερες ψήφους.

O Donald Trump έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε λιγότερες ψήφους στις κάλπες από την Hillary Clinton.

«Θα είναι ένας πιο εύκολος τρόπος να το πετύχουμε. Ο κόσμος δεν πρέπει να απογοητεύεται σκεπτόμενος πως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τόση εξουσία. Θυμηθείτε τις σουφραζέτες. Προσπαθούσαν να αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες. Κατάφεραν να επικυρώσουν την 19η Τροποποίηση του Συντάγματος σε 35 πολιτείες, δίνοντας το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες. Αναλογιστείτε εκείνη τη σκληρή μάχη» σχολίασε ο Moore.

Παρά την απαισιοδοξία του πάντως, ο σκηνοθέτης εξέφρασε την ελπίδα πως η νεολαία θα ενδιαφερθεί περισσότερο για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στο μέλλον. «Έχουμε μεγαλώσει μια γενιά παιδιών που δεν μισούν ανθρώπους βάσει φυλής ή δεν μισούν κάποιον επειδή είναι ερωτευμένος με κάποιον του ίδιου φύλου» υπογράμμισε ο Moore.