Αυτές οι τροφές «αγαπούν» το συκώτι

botana-mpaxarika
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η Κλινική Διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, Δέσποινα Μαρσέλου, μας δείχνει τον (διατροφικό) δρόμο για ένα υγιές συκώτι.

Τεράστιας σημασίας ζωτικό όργανο, το συκώτι είναι αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στο πεπτικό μας σύστημα, καθώς ό,τι καταναλώνουμε, ακόμη και φάρμακα, περνούν από αυτό. Γι’ αυτό χρειάζεται να το προσέχουμε και να το φροντίζουμε, όσο γίνεται, έτσι ώστε να παραμένει υγιές και να κάνει τη δουλειά του, καθώς είναι ένα όργανο που μπορούμε εύκολα να βλάψουμε κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τα πράγματα είναι δύσκολα.

Το συκώτι μας έχει μέγεθος περίπου 7 εκατοστά στις γυναίκες και 10,5 εκατοστά στους άντρες, με το κατώτερο άκρο του να φτάνει ως το κάτω μέρος του θώρακα στα δεξιά και οι διεργασίες του είναι πολλές: βοηθά στον καθαρισμό του αίματος από βλαβερά χημικά που δημιουργεί ο οργανισμός, δημιουργεί χολή, η οποία βοηθά στη διάσπαση του λίπους από το φαγητό κι επίσης αποθηκεύει γλυκόζη ως γλυκογόνο, η οποία μας δίνει άμεσα ενέργεια όταν τη χρειαζόμαστε. 

Η φροντίδα της υγείας του ήπατος, δεν χρειάζεται πολλά, απλώς να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση αλκοόλ, να ασκούμαστε, να κρατάμε το βάρος μας υπό έλεγχο, να ελεγχόμαστε για ηπατίτιδα, να προσέχουμε τα φάρμακα που λαμβάνουμε και να μην υπερβαίνουμε τις απαραίτητες δοσολογίες και να βάλουμε στη διατροφή μας τρόφιμα που του κάνουν καλό. Όπως τα παρακάτω. 

Βότανα και μπαχαρικά
Λίγη ρίγανη, δεντρολίβανο και άλλα βότανα και μπαχαρικά μπορούν να κάνουν διπλό καλό στον οργανισμό σας, αφού προστατεύουν ταυτόχρονα και το συκώτι και την καρδιά. Αποτελούν καλή πηγή πολυφαινολών, συν του ότι καθιστούν το αλάτι όχι και τόσο απαραίτητο όταν χρησιμοποιούνται σε διάφορες συνταγές. Η κανέλα, το κάρυ και το κύμινο είναι επίσης καλές επιλογές. 

Ολική άλεση
Οι τροφές ολικής άλεσης που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως οι βρώμη, το μαύρο ψωμί κ.ο.κ. βοηθούν το ήπαρ να εργαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι η βρώμη μπορεί να βοηθήσει και στη διαχείριση του βάρους και του κοιλιακού λίπους και ένα υγιές βάρος είναι απαραίτητο για την υγεία του ήπατος. 

Καφές
Σύμφωνα με έρευνες, ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παθήσεων του ήπατος, αν και ο λόγος δεν είναι γνωστός και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες. Για να έχετε τα πιθανά οφέλη, προτιμήστε τον καφέ σας χωρίς ζάχαρη και γάλα. 

Μπρόκολο
Γενικότερα τα λαχανικά χρειάζονται στη διατροφή, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την υγεία του ήπατος. Το μπρόκολο αποτελεί ένα καλό όπλο αυτής της στρατηγικής, αφού σύμφωνα με μελέτες μπορεί να προσφέρει προστασία από τη μη αλκοολική νόσο του ήπατος. Αν το μπρόκολο στον ατμό δεν σας ακούγεται και πολύ δελεαστικό, κόψτε το, ψήστε το με σκόρδο και λίγο μπαλσάμικο ή συνδυάστε το με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και μια όξινη βινεγκρέτ και απολαύστε το. 

Πράσινο τσάι
Είναι πλούσιο σε κατεχίνες, έναν τύπο αντιοξειδωτικού που προστατεύει ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του ήπατος. Αν φτιάξετε το τσάι μόνοι σας και το απολαύσετε ζεστό, θα λάβετε περισσότερες κατεχίνες, σε αντίθεση με το κρύο τσάι και το έτοιμο, που αποδίδουν πολύ μικρότερα επίπεδα. 

Σπανάκι
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, τη γλουταθειόνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη σωστή λειτουργία του ήπατος. Από αυτά, επιλέγουμε το σπανάκι, το οποίο και θρεπτικό είναι και εύκολο να το ετοιμάσει κάποιος, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί καλή βάση για σαλάτα και είναι επίσης νόστιμο αν σοταριστεί με σκόρδο και ελαιόλαδο ή συνδυαστεί με παρμεζάνα. Γενικότερα, όμως, βάλτε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά στο πιάτο σας. 

Νερό
Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το συκώτι σας, είναι να διατηρείτε ένα υγιές βάρος. Η επαρκής κατανάλωση νερού, αντί για αναψυκτικά και χυμούς με ζάχαρη, είναι ό,τι καλύτερο και θα σας βοηθήσει να μειώσετε τις ημερήσιες θερμίδες σας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην αποτοξίνωση.

Αμύγδαλα
Οι ξηροί καρποί και ειδικά τα αμύγδαλα είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε, η οποία σύμφωνα με έρευνες φαίνεται να βοηθά στην προστασία ενάντια στη νόσο του λιπώδους ήπατος. Τα αμύγδαλα κάνουν επίσης καλό στην καρδιά, γι’ αυτό φροντίστε να αποτελούν συχνά επιλογή για τα σνακ της ημέρας. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα δοκιμάσετε στις σαλάτες, στις οποίες θα δώσουν μια πιο τραγανή υφή.

Μύρτιλα
Είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, τις πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν ενάντια στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, που συχνά προκύπτει μαζί με την παχυσαρκία και την υψηλή χοληστερόλη. Εκτός από τα μύρτιλα, πολυφαινόλες μπορείτε να λάβετε και από τη μαύρη σοκολάτα, τις ελιές και τα δαμάσκηνα. 

Αποφύγετε: 
-Τροφές πλούσιες σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά που επιβαρύνουν τη λειτουργία του ήπατος και μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή.

-Την πολλή ζάχαρη, καθώς το ήπαρ τη μετατρέπει σε λίπος και αν το παρακάνετε, τότε δημιουργείται έξτρα λίπος που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως λιπώδη νόσο του ήπατος. 

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144
www.getactive.grwww.notanordinarymum.gr