Κριτική ταινίας : «Τhe Dark Knight Rises»

kritiki-tainias-the-dark-knight-rises-the-dark-knight-rises

ΤΡΙΤΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Το πολυαναμενόμενο blockbuster του καλοκαιριού φθάνει στις αθηναϊκές αίθουσες: «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή». Η άνοδος και επιστροφή του Σκοτεινού Ιππότη-Μπάτμαν είναι αντάξια των προσδοκιών του κοινού;

«Τhe Dark Knight Rises-Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η επιστροφή»

Άλλη μια μάχη θα δοθεί σε αυτό το επεισόδιο μεταξύ καλού και κακού, όπου η αναρχία και η τάξη θα κοντραριστούν σε έναν ασφυκτικά ξέφρενο ρυθμό διάρκειας 2 ωρών και 44 λεπτών (!) ενώ ο σκηνοθέτης δίνει έντονα την εντύπωση ότι αγκομαχά να εντυπωσιάσει.

«Είναι το πιο γιγαντιαίο φιλμ που έχω γυρίσει. Βασικά, είναι το πιο γιγαντιαίο φιλμ που έχει γυρίσει κάποιος από την εποχή του βωβού (κινηματογράφου)», δήλωσε ο Κρίστοφερ Νόλαν στο αγγλικό περιοδικό Empire λίγο πριν ολοκληρώσει την ταινία του. Η γεμάτη έπαρση δήλωση ίσως ήταν κάτι αναμενόμενο ή και η μόνη επιλογή για ένα σκηνοθέτη, δημιουργό των θρυλικών «Inception» και «The Dark Knight».

Ο Κρίστοφερ Νόλαν υπογράφει το τρίτο επεισόδιο του μύθου του Μπάτμαν φιλοδοξώντας να κλείσει επικά την τριλογία του. Η ιστορία πράγματι έκανε τον κύκλο της εφόσον, με το τρίτο επεισόδιο, ξαναγυρίζουμε στη Λεγεώνα των Σκιών της αρχής με μια παρένθεση που έγινε με το Τζόκερ. Δύο νέα πρόσωπα εισβάλλουν τώρα στην αφήγηση και κινούν αποφασιστικά τα νήματα της πλοκής: η Σελίνα Κάιλ ή αλλιώς Catwoman (Anne Hathaway) και ο Μπέιν (Tom Hardy), ένας φοβερός τρομοκράτης που σκορπάει τον όλεθρο, το όνομα του οποίου, “bane” καθόλου τυχαία σημαίνει όλεθρος. Ο Μπέιν είναι ο νέος κακός, αντίπαλος του Μπάτμαν. Διαφέρει κατά πολύ από το μυστηριώδη και μεγαλόστομο Τζόκερ («The Dark knight») που ενσάρκωνε αριστοτεχνικά ο Χιθ Λέτζερ. Ο Μπέιν, με μια μάσκα στυλ Darth Vader, είναι ένα καθαρά άγριο τέρας, ανώτερο σε δύναμη από το Μπάτμαν που σκορπάει τον τρόμο με το βλέμμα και τη φωνή του.

Σε αυτό το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας ο σκηνοθέτης παρουσιάζει ένα Μπάτμαν καταπονημένο, βαθιά απελπισμένο, τοποθετώντας τον στο κέντρο ενός μύθου που θέτει ερωτήματα πάνω στην ανάγκη ηρωισμού μέσα σε έναν κόσμο χαμένο. Τα δύο πρώτα επεισόδια της τριλογίας παρέπεμπαν σε μια Αμερική μετά την 11η Σεπτεμβρίου όπου κυριαρχούσε το άγχος της τρομοκρατίας. Στο Σκοτεινό Ιππότη: Η Επιστροφή, ο Κρίστοφερ Νόλαν με διάφορες σκηνές εμβόλιμες στην ιστορία –όπως των ταραχών στο Χρηματιστήριο- «κλείνει το μάτι» στη σύγχρονη πραγματικότητα: όχι μόνο της τρομοκρατίας αλλά και των οικολογικών προβλημάτων καθώς και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και του χάους που επακολουθεί. Η πόλη του Γκόθαμ με τους ουρανοξύστες και τα πανύψηλα κτήρια δεν μπορεί να είναι άλλη από τη Ν. Υόρκη. Ο τρόπος αναπαράστασής της απέχει πολύ από τη γκόθικ αισθητική του Τιμ Μπάρτον στην αντίστοιχη ταινία του «Batman» (1989). Το βλέμμα του θεατή αιχμαλωτίζεται από τα γενικά πλάνα αλλά και τα plongé που έχουν ως στόχο να απεικονίσουν μια πόλη μέσα στην αναστάτωση και τη σύγχυση, με πλήθη που τρέχουν δεξιά και αριστερά –απόηχος της ταινίας «Μητρόπολη»- και γέφυρες που σπάνε και καταρρέουν σαν ψεύτικες (μήπως παραπέμποντας στο Μανχάταν;). Οι κάθετες φυλακές και ο κόσμος που δρα κάτω από τη γη αποτελούν άλλη μια ένδειξη επιρροής από το Φριτζ Λανγκ θυμίζοντας το φιλμ «Ο Τίγρης της Βεγγάλης».

Ωστόσο, ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν καταφέρνει ούτε στο νυχάκι να φθάσει το μεγάλο γερμανό σκηνοθέτη. Μέσα στο γενικό μέλημα να φτιάξει μια ιστορία που θα ολοκληρώνει τις δύο προηγούμενες και θα τις ξεπερνά, ο σκηνοθέτης φαίνεται να χάνει τον έλεγχο, βομβαρδίζοντας το θεατή με έναν καταιγισμό εικόνων όπου η υπερβολή και το «φτιασίδωμα» κραυγάζουν από μακριά. Καθώς εξελίσσεται η ιστορία, όλο και περισσότερο δίνεται η εντύπωση ότι η ταινία νοσεί από την υπέρμετρη φιλοδοξία να σταθεί πάνω από το ύψος των δύο προηγούμενων εκδοχών του Μπάτμαν και η αρχιτεκτονική της δομή καταρρέει σιγά-σιγά όσο βαδίζει προς το τέλος. Προβλήματα ρυθμού, κενά στην αφήγηση, όλο και περισσότερα διαφορετικά θέματα μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο επιζητώντας λύση και οδηγώντας μοιραία στην έλλειψη συνάφειας και συνοχής. Μερικές σκηνές, μάλιστα, παρουσιάζουν έντονα προβλήματα χωροχρονικότητας.

Αυτό που μένει είναι η δύναμη της δράσης και η συγκίνηση που αφήνει πίσω της η ταινία, παρά τρωτά της σημεία. Πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό θέαμα με ένα δυνατό casting που θα εντυπωσιάσει κυρίως τους fan του «Batman Begins» και όχι τόσο τους λάτρεις του «The Dark Knight».

Παίζουν οι : Christian Bale, Anne Hathaway, Tom Hardy, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Caine, Gary Oldman κ.α. H ταινία προβάλλεται από τη Village Films.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ