Jane Fonda και Robert Redford τιμήθηκαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

robert-redford-Jane-fonda-golden-lion
ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Οι δυο θρύλοι του Χόλυγουντ τιμήθηκαν με το Χρυσό Λέοντα για τη συνεισφορά τους στον κινηματογράφο.

Σε μια λαμπερή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Sala Grand του Palazzo del Cinema, το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας τίμησε την Jane Fonda και τον Robert Redford με τον Χρυσό Λέοντα για τη συνεισφορά τους όλα αυτά τα χρόνια. Η απονομή των βραβείων στους δυο μεγάλους ηθοποιούς έγινε πριν την προβολή της ταινίας «Our Souls at Night» του Ritesh Batra, στην οποία και πρωταγωνιστούν. Το έργο παραγωγής του Netflix είναι βασισμένο σε μυθιστόρημα του Kent Haruf και το σενάριο της ταινίας φέρει την υπογραφή των Scott Neustadter και Michael Weber. Το «Our Souls at Night» διαδραματίζεται στο Κολοράντο και αφηγείται τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δυο γείτονες οι οποίοι είχαν ελάχιστη επαφή ο ένας με τον άλλο.

«Ελάχιστοι θρύλοι του Χόλυγουντ έχουν δείξει τέτοια αποφασιστικότητα και τόσο κουράγιο καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους καριέρας όπως η Jane Fonda. Η ζωή της έχει χαρακτηριστεί από ένα έντονο πάθος στην επιδίωξη της ελευθερίας από κάθε είδους κομφορμισμό, με μια συγκινητική και ευάλωτη γενναιοδωρία» σχολίασε ο διευθυντής του φεστιβάλ, Alberto Barbera. Συνεχίζοντας, ο Barbera τόνισε πως πάνω από όλα η Fonda είναι μια «εξαιρετικά πετυχημένη και ταλαντούχα ηθοποιός» η οποία έχει φέρει στη ζωή «αξέχαστους, αμφιλεγόμενους και ετερογενείς χαρακτήρες».

Αναφορικά με τον Redford, ο διευθυντής του φεστιβάλ υπογράμμισε πως ο ηθοποιός έχει ξεχωρίσει τόσο μπροστά όσο και πίσω από τον φακό της κάμερας, καθώς και για τη συνεισφορά του στον ανεξάρτητο κινηματογράφου μέσω «εκείνου του υπέροχου πειράματος που λέγεται Sundance». Ο Barbera συμπλήρωσε πως «από πολύ νωρίς στην καριέρα του, ο Redford χρησιμοποίησε το ταλέντο του επί σκηνής και την επιτυχία του για να δημιουργήσει ταινίες με θέματα που τον απασχολούν, ανοίγοντας τον δρόμο για άλλους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές όπως τον ίδιο», ενώ τον χαρακτήρισε ως έναν «στοχαστικό, ενστικτώδη ηθοποιό με ισχυρή αίσθηση για λεπτομέρεια» και «αριστοτεχνικό αφηγητή».

labiennale.org

Παράλληλα, το Φεστιβάλ της Βενετίας τίμησε τον Άγγλο σκηνοθέτη Stephen Frears με το βραβείο Jaeger-LeCoutre για την συνεισφορά του στον σύγχρονο κινηματογράφο. Ο Frears έλαβε το βραβείο σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, πριν την νέα του ταινία με τίτλο «Victoria & Abdul», η οποία αφηγείται την ιστορία ενός Ινδού που ταξιδεύει από τη χώρα του στη Μεγάλη Βρετανία και αναπτύσσει μια απροσδόκητη σχέση με την Βρετανίδα βασίλισσα Βικτώρια. Η σχέση μεταξύ των δυο προκάλεσε έντονες προστριβές και κόντρες ανάμεσα στη βασίλισσα, την οικογένειά της και την αυλή.

«Σε αντίθεση με πολλούς άλλους σκηνοθέτες, [o Frears] δε φοβάται να φανεί αντιφατικός» σημείωσε ο Barbera, εξηγώντας πως μεταπήδησε με ευκολία από τον κοινωνικό ρεαλισμό της δεκαετίας του 1980, στις βιογραφίες, από τις κωμωδίες στα ισταρικά δράματα, από μικρές σε μεγάλες παραγωγές, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Σύμφωνα με τον διευθυντή του φεστιβάλ, ο Frears είναι ένας από τους πιο ζωντανούς και αντιπροσωπευτικούς σκηνοθέτες του σύγχρονου βρετανικού κινηματογράφου, τονίζοντας πως στις καλύτερες του ταινίες «έχει το σπάνιο χάρισμα να δημιουργεί ένα πορτρέτο της βρετανικής κοινωνίας: αιχμηρό, καυστικό, αντισυμβατικό, ταυτόχρονα συνταρακτικό και διασκεδαστικό».