Ήρθε η ώρα για ένα άγαλμα του Prince στην Μινεσότα

prince-live Graham Wiltshire
ΤΡΙΤΗ, 05 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Μια καμπάνια φιλοδοξεί να αντικαταστήσει μνημείο του Κολόμβου με κάτι πιο αντιπροσωπευτικό των αξιών της πολιτείας.

Θαυμαστές του Prince έχουν στηρίξει μια αίτηση αντικατάστασης ενός αγάλματος του Χριστόφορου Κολόμβου με ένα του δημοφιλούς καλλιτέχνη. Η κίνηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας γενικότερης καμπάνιας στις ΗΠΑ, όπου γίνεται προσπάθεια να αφαιρεθούν από δημόσιους χώρους μνημεία των Ομοσπονδιακών από τον αμερικάνικο εμφύλιο πόλεμο, καθώς και σύμβολα δουλείας.

«Σε όλο το έθνος, οι δημοτικές αρχές επιλέγουν να αφαιρέσουν αγάλματα λευκών ρατσιστών, ιδιοκτητών σκλάβων και εκείνων που απειλούσαν τον βιοπορισμών των μαύρων πολιτών» αναφέρει η σχετική αίτηση που έχει κατατεθεί. «Αντί να δοξάζουμε έναν άνθρωπο που θέλησε να εξαφανίσει τους μαύρους και αυτόχθονες πληθυσμούς, πρέπει να τιμήσουν τα μέλη της κοινωνίας που μας εμπνέουν με τις ηγετικές ικανότητες τους» εξηγεί στη συνέχεια η αίτηση.

Για αυτό τον σκοπό, οι αιτούντες ζητούν από τον κυβερνήτη, Dayton, και τις αρχές της Μινεσότα να αντικαταστήσουν το άγαλμα του Κολόμβου με μνημεία που να αντιπροσωπεύουν τις κοινότητες των μαύρων και αυτοχθόνων της πολιτείας. «Ο Prince αντιπροσωπεύει τις αξίες της Μινεσότα, ενώ ο Κολόμβος, όχι» καταλήγει η αίτηση.  Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 3.669 από τις 4.000 υπογραφές που απαιτούνται για να προωθηθεί.

Τον περασμένο μήνα είχε ξεκινήσει μια αντίστοιχη καμπάνια ώστε να αντικατασταθεί ένα μνημείο των «Νοτίων» στο Πόρτσμουθ της Βιρτζίνια με ένα της Missy Elliot, η οποία και γεννήθηκε στην πόλη. Όπως γράφουν οι αιτούντες, «Η  Missy είναι όλοι μας. Η Missy είναι όλα όσα η Ομοσπονδία δεν ήταν». Πάνω από 32.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί για τη συγκεκριμένη καμπάνια.

Η ιστορία της αντικατάστασης μνημείων αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων έχει προκαλέσει αναταραχές μεταξύ ακροδεξιών οργανώσεων και αντιφασιστικών διαδηλωτών, με αποκορύφωμα τις συγκρούσεις στην Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια αναφορικά με το άγαλμα του στρατηγού των Ομοσπονδιακών, Robert E. Lee. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, ένας ακροδεξιός έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε ένα πλήθος, σκοτώνοντας μια διαδηλώτρια.