Ανακαλύψαμε το καλύτερο Flamingo που κυκλοφορεί αυτή την εποχή

flamingo
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Σε μια γωνία του Παγκρατίου βρέθηκε ένα Flamingo κι εμείς φτάσαμε ως εκεί για να δούμε περί τίνος πρόκειται.

Τα flamingo ήταν πολλά τον τελευταίο χρόνο. Κυκλοφόρησαν σε φουσκωτά, σωσίβια, πορτοφόλια, τσαντάκια, τατουάζ, μπλούζες, μπρελόκ κι έφτιαξαν μια τεράστια τάση. Εμείς, όμως, ανακαλύψαμε το καλύτερο Flamingo όλων: ένα café-bar-restaurant που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στο Παγκράτι και υπόσχεται να κάνει ακόμη κι αυτούς που μπούχτισαν με την flamingo-μανία, να το αγαπήσουν.

Έκανε opening την 1η ημέρα του Σεπτεμβρίου, έπειτα από 6-7 μήνες σχεδιασμών και εργασιών, και πλέον κάνει το Παγκράτι λίγο πιο νόστιμο, από το πρωί με καφέδες και πρωινά, μέχρι το βράδυ με φαγητό και «φευγάτα» κοκτέιλ.

LEONIDAS MICHELOPOULOS

Ο χώρος του, ενώ έχει μια μίνιμαλ τάση, δεν παύει να βγάζει κάτι τροπικό με τα φυτά, την ταξιδιάρικη μουσική και ένα πολύ όμορφο flamingo να στέκεται αγέρωχο στο ένα πόδι στον τοίχο, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ό,τι πρέπει για να ξαναμπείς σε mode διακοπών και να ξεχάσεις για λίγο τη μελαγχολία του Σεπτεμβρίου.

Καρτ ποστάλ παντού συστήνουν όλα το ίδιο, «stand tall», κι αφού πάρεις θέση είτε έξω στους πάγκους και τα τραπεζάκια, είτε μέσα στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι, είτε επάνω στον πιο ήσυχο και απομονωμένο χώρο, καταφτάνει το πλούσιο μενού του, το οποίο έχει να πει διάφορες drinks & food stories. Κι επειδή μας αρέσουν οι ιστορίες αρχίζουμε να ξεφυλλίζουμε.

Η café πλευρά του Flamingo έχει μια ιδιαιτερότητα, η οποία μας άρεσε πολύ: ανάμεσα στις κλασικές επιλογές, δίνει και κάποιες που είναι fair-trade. Δίνει δηλαδή την ευκαιρία σε όλους αυτούς που θέλουν να συμβάλλουν στις καλύτερες συνθήκες εργασίες παραγωγών και εργατών και σε αυτό που λέμε «δίκαιο εμπόριο», να το κάνουν εύκολα χωρίς να πληρώσουν παραπάνω, επιλέγοντας να πιούν καφέ, σοκολάτα, τσάι ή ακόμα και cola fair-trade, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι στο καλύτερο βιοτικό επίπεδο και συνθήκες εργασίας κάποιων εργατών σε ένα μακρινό μέρος της γης. Γενικότερα, ο καφές του Flamingo είναι μέρος του sustainability programmes της TAF, που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, τις δίκαιες συνθήκες εργασίας και την τοπική ανάπτυξη σε όλα τα στάδια παραγωγής του καφέ. Ακόμη, λοιπόν, κι αν κάποιος ξημεροβραδιάζεται πίνοντας καφέ στο Flamingo, κάνει ένα μικρό καλό με την επιλογή του.

Κι επειδή αποτελεί έναν all-day χώρο, το new entry του Παγκρατίου έχει πολλές επιλογές για να μας κρατήσει εκεί όσο περισσότερο μπορεί: είτε με το πρωινό του που σερβίρεται καθημερινά 9.00-12.30 με επιλογές όπως καγιανά με χόρτα του αγρού και καπνιστή πανσέτα, αβγά ποσέ σε φρυγανισμένο ψωμάκι, ιδιαίτερα σάντουιτς κ.ο.κ., είτε με τα virgin κοκτέιλ του, χωρίς αλκοόλ με σπιτική λεμονάδα και άλλες χειροποίητες γεύσεις, είτε με το μενού με ζεστά και κρύα πιάτα (4,5-9,5 ευρώ) που επιμελήθηκε ο Αντώνης Γιαννακάρης με χορταστικές, αλλά πιο ελαφριές γεύσεις, είτε με τα ταξιδιάρικα κοκτέιλ του (8-9 ευρώ) επιμέλειας Δημήτρη Ρούσσου και Μάριου Ηλιόπουλου, τα οποία έχουν ονομασίες από μέρη του κόσμου που θέλουμε όλοι να ταξιδέψουμε, αλλά λίγοι το έχουν καταφέρει. Κι αν είναι Σαββατοκύριακο, προσθέστε κι άλλο ένα δέλεαρ, το brunch του, το οποίο σερβίρεται 11.00-15.00 και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι διαφέρει λίγο από την πεπατημένη, με επιλογές όπως καρβελάκι γεμισμένο με αβγά ποσέ, χόρτα τσιγαριαστά, χοιρινό μπούτι και κρέμα τυριού, αβγό μάτι πάνω σε αλμυρό κέικ με φρέσκα μυρωδικά και ψητό μοσχαρίσιο λουκάνικο και πολλά άλλα, σε τιμές από 5 έως 8 ευρώ.

Εμείς φτάσαμε στο Flamingo βραδινή ώρα, οπότε οι επιλογές μας κινήθηκαν στο μέσο του καταλόγου, στα κοκτέιλ και στο μενού φαγητού. Ξεκινήσαμε με ένα ταξίδι στο Trinidad & Tobago, δοκιμάζοντας το ομώνυμο δροσερό και γλυκοπιπεράτο κοκτέιλ συνοδεία άσπρων φουντουκιών και αποξηραμένης μπανάνας (όπως είναι φανερό, ακόμη και τα συνοδευτικά των κοκτέιλ έχουν έναν άλλο χαρακτήρα).

Για φαγητό επιλέξαμε μια σαλάτα από τα κρύα πιάτα με ταμπουλέ κινόα με φρέσκα μυρωδικά, χώμα ελιάς και βαλεριάνα και από τα ζεστά τις πατατούλες τζάκετ με μους φέτας και φρέσκα μυρωδικά και τις φρέσκες παπαρδέλες με σπανάκι, προσούτο, παρμεζάνα και φρέσκο θυμάρι. Κύριο χαρακτηριστικό όλων; Το άρωμα και η φρεσκάδα. Γενικότερα, τα πιάτα του Flamingo είναι απλές γεύσεις, πάντα, όμως, με ένα twist που τις ξεσηκώνει και τις διαφοροποιεί, με επιλεγμένα και ποιοτικά υλικά που φανερώθηκαν και στις τρεις επιλογές που κάναμε. Η κινόα ήταν αφράτη και το χώμα ελιάς χάριζε ένταση στο πιάτο, οι ζεστές πατάτες με την απαλή μους να λιώνει στο στόμα ήταν πεντανόστιμες και οι παπαρδέλες, χωρίς να αποτελούν κάτι πολύ ιδιαίτερο σαν έμπνευση, συνέθεταν μια λαχταριστή μπουκιά κάθε φορά, με τις γεύσεις όλων των υλικών να ισορροπούν.

Το Flamingo έχει και τρεις γλυκές ιστορίες να διηγηθεί, με επιλογές επιδορπίου ανάμεσα σε σοκολατόπιτα, millefeuille και τιραμισού, όλα σε «πειραγμένη» έκδοση, εμείς, όμως, επιλέξαμε να κλείσουμε το γεύμα μας με άλλο ένα κοκτέιλ που μας είχε κινήσει το ενδιαφέρον από πριν: το πιο ελληνικό Kalloni, με λικέρ μαστίχας, αρωματισμένο με καρύδα και πιπέρι, λικέρ μέλι, φρέσκο χυμό ανανά και λεμόνι και πολλά άλλα που δεν συγκρατήσαμε. Αυτό που συγκρατήσαμε ήταν η πολύ ιδιαίτερη γεύση και παρουσία του, με γαρνιτούρα τριανταφυλλάκι –κοκτέιλ με γαρνιτούρα τριανταφυλλάκι, ποτέ δεν χάνει.

Ύστερα από μια τέτοια βραδιά, με βόλτες σε διάφορα μέρη του κόσμου μέσα από τα κοκτέιλ, με χορταστικές και αρωματικές γεύσεις που δεν είναι πολύ «φορτωμένες» και με ταξιδιάρικη μουσική, σε ένα χώρο που δεν σε αφήνει να μην ξεφύγεις έστω για λίγο, ποιος επιμένει ότι έχει βαρεθεί τα Flamingo;

Info
Flamingo
Eυφράνορος 22 & Κρησίλα, Παγκράτι
2114104639

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ