Who is who: Iggy Pop

who-is-who-iggy-pop

ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Ο ανατρεπτικός rock star, φαίνεται ότι έχει κάνει συμφωνία με τον χρόνο, για να μην τον αγγίζει και παραμένει -παρά τα 65 χρόνια του- μια ζωντανή έκρηξη ενέργειας σε κάθε του εμφάνιση.

-Ο Iggy Pop, ή αλλιώς James Newell «Jim» Osterberg γεννήθηκε στο Michigan. Η μητέρα του ήταν δασκάλα και ο πατέρας του προπονητής της ομάδας baseball. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε ένα trailer park μαζί με την οικογένεια του.

-Τα πρώτα του βήματα στη μουσική τα έκανε ως drummer σε διάφορες σχολικές μπάντες. Στο πανεπιστήμιο δεν έμεινε για πολύ. Αντίθετα μετακόμισε στο Σικάγο, συνεχίζοντας να βρίσκεται πίσω από τα drums σε blues bars. Επηρεασμένος από τα blues, δημιούργησε την μπάντα «The Psychedelic Stooges» και άρχισε να αποκαλεί τον εαυτό του… Iggy.

- Έντονη επιρροή πάνω στην persona που έχτισε αργότερα και στη σκηνική του παρουσία άσκησε ο Jim Morrison. Όταν είδε ζωντανά τους Doors και τα ακραία πράγματα που έκανε ο Morrison επί σκηνής, ήξερε ότι ήθελε και αυτός να κάνει κάτι τέτοιο.

-Οι Stooges ένα χρόνο μετά τη δημιουργία τους, υπέγρραψαν ένα συμβόλαιο με την Elektra Records. Τα δύο πρώτα τους albums δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού οι πωλήσεις τους ήταν χαμηλές. Οι ζωντανές τους εμφανίσεις όμως, ήταν αντικείμενο συζήτησης.

-Ο Iggy κρατάει τα σκήπτρα της πρόκλησης, αφού ήταν ο πρώτος που έκανε stage diving σε μια συναυλία στο Detroit, κάτι που συνεχίζει να κάνει ακόμα. Αρέσκεται επίσης, να κυλιέται σε σπασμένα γυαλιά, να αποκαλύπτει τα απόκρυφά του και να κάνει εμετό επί σκηνής.

-Το 1971 η μπάντα ήταν υπό διάλυση, λόγω του εθισμού του Iggy στην ηρωίνη. Τότε συνάντησε στη Νέα Υόρκη, τον «Λευκό Δούκα» της μουσικής ή αλλιώς David Bowie. Η καριέρα του τότε, απέκτησε άλλη ώθηση. Ο Bowie αποφάσισε να ηχογραφήσει ένα album μαζί με τον Iggy Pop στην Αγγλία. Και επειδή κανένας άλλος μουσικός δεν τους ικανοποιούσε, επιστράτευσαν τους Stooges. Το αποτέλεσμα ήταν το «Raw Power». Παρά τη στήριξη του Bowie, τα προβλήματα με τα ναρκωτικά παρέμεναν. Το τελευταία album της μπάντας ήταν το «Metallic K.O.» και τα επόμενα χρόνια ο Pop θεωρήθηκε ξεγραμμένος.

- Ο μόνος που συνέχισε να τον στηρίζει παρά τα συνεχή του προβλήματα ήταν ο David Bowie, που τον επισκεπτόταν στην κλινική που είχε εισαχθεί για να καταπολεμήσει τις εξαρτήσεις του. Το 1976 μάλιστα, τον πήρε μαζί του στην περιοδεία «Station To Station», όπου ο Pop είδε για πρώτη φορά πώς είναι η επαγγελματική δουλειά. Και ο Bowie όμως, είχε πολλούς δαίμονες και εξαρτήσεις να τον κυνηγάνε. Οι δύο τους μετακόμισαν μαζί στο Δυτικό Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να βρουν τους εαυτούς τους. Το 1977 ο Pop υπέγραψε ένα νέο συμβόλαιο και ο Bowie τον βοήθησε στην παραγωγή δύο από τα καλύτερα albums της καριέρας του, το «The Idiot» και «Lust For Life».

- Μνημειώδης ήταν μια εμφάνιση του στην Αυστραλία, όπου πήγε για πρώτη φορά για να προωθήσει το album «New Values». Στη Μελβούρνη εμφανίστηκε στο μεγαλύτερο μουσικό show της χώρας, το «Countdown» και κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους δεν έκρυψε καθόλου το γεγονός ότι τραγουδούσε play back. Στη συνέντευξη με τον παρουσιαστή, χοροπήδαγε στην καρέκλα του και κορόιδευε την αυστραλέζικη προφορά. Στη Νέα Ζηλανδία, έφτιαξε ένα video για το τραγούδι «I'm Bored», στη διάρκεια του οποίου επισκέπτεται τα γραφεία μιας δισκογραφικής, χαστουκίζει μια γυναίκα και περιχύνει ένα φωτογράφο με κρασί.

- Το 1980, ο Iggy κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του, με τίτλο «I Need More». Τον πρόλογο τον έγραψε o Andy Warhol. Η τύχη του χαμογέλασε όταν έλαβε αρκετά χρήματα για τα πνευματικά δικαιώματα του «China Girl» ενός τραγουδιού που είχε γράψει μαζί με τον Bowie και ο δεύτερος το διασκεύασε. Για άλλη μια φορά η στήριξη του φίλου του, τον έσωσε και του επέτρεψε να κάνει ένα τρίχρονο διάλλειμα στο οποίο απεξαρτήθηκε από τα ναρκωτικά και έκανε μαθήματα υποκριτικής.

-Το 1986 κυκλοφόρησε το «Blah, Blah, Blah», σε παραγωγή του Bowie, το οποίο περιείχε μια μεγάλη επιτυχία της καριέρας του, το «Real Wild Child», μια διασκευή του «The Wild One» του Johny O Keefe.

- Το 1990 κυκλοφόρησε το «Brick By Brick», το πιο επιτυχημένο εμπορικά album της καριέρας του. Στην παραγωγή συμμετείχαν οι Guns ‘N’ Roses και οι B-52's. Ανάμεσα στα τραγούδια υπήρχε και το hit «Candy» με την τραγουδίστρια των B-52's Kate Pierson.

-Συνεργάστηκε με πολλούς σκηνοθέτες για να συμμετάσχει στα soundtracks των ταινιών τους, με πιο αξιομνημόνευτες συνεργασίες αυτές με τον Goran Bregovic για το soundtrack του «Arizona Dream» του Emir Kusturica και επίσης το «Lust For Life» που ακουγόταν στην ταινία «Trainspotting» του Danny Boyle.

- Το «Skull Ring» του 2003 είχε συμμετοχές από πολλά νέα ονόματα της ροκ σκηνής, όπως οι Sum 41, Green Day και Peaches. Επίσης, τρία από τα ιδρυτικά μέλη των Stooges επανήλθαν προμηνύοντας ένα reunion της μπάντας. Μία ακόμα βιογραφία του Pop κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με τίτλο «Gimme Danger-The Story Of Iggy Pop». Το 2010 οι Stooges και ο Iggy Pop έλαβαν μια θέση στο Rock And Roll Hall Of Fame.

- Η καριέρα του Pop στη μεγάλη οθόνη μπορεί να μην ήταν μεγάλη, έχει όμως χαρίσει μερικές αξιομνημόνευτες ερμηνείες, σε περίεργους ρόλους, όπως στο «Κοράκι», «Καφές και Τσιγάρα», και «Ο Νεκρός».

-Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έχει συνεργαστεί τα τελευταία χρόνια είναι ο Danger Mouse, οι Sparklehorse και ο Slash. Έχει παντρευτεί τρεις φορές και έχει ένα γιο.

-Η «αντροπαρέα» του αποτελείται από τον Johny Depp, τον σκηνοθέτη Jim Jarmusch και τον tattoo artist Jonathan Shaw.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ